Reguli noi pentru producatori
Firmele de panificatie nu mai au voie, incepand din aceasta luna, sa scoata pe piata paine cu o greutate mai mica de 300 de grame. Cresterea gramajului se va face din 100 in 100 de grame, prin urmare este interzisa producerea si comercializarea sortimentelor de 350 g, 450 g, 550 g etc. Administratorii fabricilor de morarit si panificatie care au ceva vechime in domeniu sustin ca legea este binevenita deoarece elimina concurenta neloiala pe care le-o faceau pana acum firmele care nu lucreaza corect: “Aceste prevederi vin ajutorul producatorilor care fac «paine curata», afirma Constantin Cucu, administratorul societatii Antares SRL din Buhusi. Sunt unii care fac paine de 350 de grame si o vand la la pretul celei de 400 de grame.” Prin “paine curata”, Constantin Cucu intelege paine fiscalizata. Administratorul SC Antares SRL sustine ca nu vor fi probleme cu linia de fabricatie: “Noi avem utilaje moderne, achizitionate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare, care pot fi reglate. Nu e o problema. De altfel, am facut si noi paine de 350 de grame, dar numai la cererea clientului. Am avut comenzi speciale pentru semialba de 350 de grame.” Constantin Cucu afirma ca noua lege va face ordine in domeniul panificatiei: “Firmele din Piatra Neamt fac o concurenta agresiva pe piata noastra si vin cu paine de 250 g la supermarket. Exista si firme din Bucuresti care aduc paine in Bacau. Cand o paine de 350 g, in loc de 1,1 lei, e vanduta cu 1,2 lei, care e pretul celei de 400 g, cumparatorul nu observa diferenta de gramaj.”
“Suntem mai catolici decat Papa”
Unii administratori nu sunt tocmai multumiti, dar afirma ca actul normativ era necesar: “Legea a fost determinata de realitatea romaneasca, sustine Daniel Ifrim, patronul SC Food Distribution Service. Mai exact, de faptul ca una scrie pe ambalaj, altceva constati la cantarirea painii.” Vor exista si dezavantaje pentru producatorul cinstit: “Noi suntem obligati sa respectam legea, dar ar trebui sa tinem seama si de preferintele cumparatorului. Intotdeauna, noi, romanii, suntem mai catolici decat Papa.” Pentru ca nevoile clientilor sunt pe primul loc, in Occident varietatea produselor de panificatie e foarte mare. “Este logic ca ne dezavantajeaza, dar nu in privinta productiei, ci a desfacerii. Noi avem utilaje performante si le putem regla, trebuie doar sa modificam reteta. Probleme vor fi cu piata deoarece exista cumparatori care doresc sa cumpere o paine mai mica”, arata Mioara Popa de la SC Inan Impex SRL Bacau. Decizia de a impune un gramaj minim de 300 g si de a permite majorarea greutatii doar cu cate 100 de grame apartine Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC). Motivatia ANPC este faptul ca tot mai frecvent se constatau, in timpul controalelor, diferente care ajungeau si la 70 – 80 de grame fata de greutatea inscriptionata pe ambalaj. Noile norme sunt stabilite printr-un ordin al ANPC, care intra in vigoare la data de 15 septembrie 2011.
Silvia Patrascanu















