4 octombrie 2022
10 C
Bacău

Revoluționarii Bacăului

.

HomeActualitateRevoluționarii Bacăului

Abia la doi ani după acea frenezie care ne-a cuprins aproape pe toți,  la sfârșitul anului  1989, actorul Geo Popa a venit cu inițiativa de a-i reuni pe cei care au avut curajul să urce primii, în acea vineri de 22 Decembrie,  la balconul instituției Prefecturii.

Întâlnirea, mai puțin protocolară, a avut loc în sala de ședințe a fostei Case de Oaspeți, care a devenit Centrul de Cultură „George Apostu”. Ceaușescu nu a dormit niciodată aici, dar clădirea de patrimoniu a devenit în timp un adevărat lăcaș de cultură. Pe atunci informația nu circula ca acum în rândul presei. Apăruseră multe publicații. Pe mine m-a anunțat Val Mănescu, care avea o cameră de filmat performantă, așa că am fost singurii care am imortalizat evenimentul. Nu eram mai mult de 15 persoane. În fața unui pahar cu șampanie, ger afară, atmosfera s-a mai relaxat. Trăirile imprimate adânc în memorie au prins sens narativ. Fiecare cu propria percepție, ca într-un puzle, a venit să completeze acel tablou în care era zugrăvit și curajul… și teama. Important a fost mesajul pe care l-au transmis. Centrul orașului s-a umplut cu oameni, din toate categoriile sociale. A fost bine că la noi nu s-a tras. Am avut 4 băcăuani care au plătit prețul suprem, în confruntările din București, a căror memorie este omagiată. Din discuție în discuție s-au mai devoalat și întâmplări din culise. De la înființarea Frontului Salvării Naționale și apoi a Consiliului Provizoriu de Uniune Națională, până la apariția în câteva luni, în 1990, a numai puțin de 90 de partide. Întâlnirea a durat mai bine de 3 ore. Orașul era încă și atunci în întuneric când am plecat spre redacție.Asociația Revoluționarilor 22 Decembrie 1989 „Frăție și Dreptate” Bacău.

Revoluționarii s-au constituit și ei într-o asociație cu statut juridic, a cărei membri să beneficieze, în baza Certificatului obținut cu martori, de anumite drepturi. Bacăul nu a fost inclus pe lista Orașelor Martir. Am participat la majoritatea întâlnirilor ținute o perioadă la George Apostu, după depunerile de coroane. Numărul revoluționarilor a tot crescut în timp. La 15 ani de la evenimente a ajuns la mai bine de 50, cu certificat. Așa că acel pahar simbolic, de șampanie, s-a mutat să fie servit în Sala mică a prefecturii. Și amintirile s-au mai distorsionat, înfrumusețate din ce în ce mai mult. Numai că acum erau divizați: „Luptători cu merite deosebite” (14 – 25 decembrie) și „Luptători cu rol determinant (14 – 22 decembrie 1989). Luptătorul remarcat pentru merite deosebite beneficia, conform legii, de o indemnizație lunară  în cumul de 1,10 din salariul mediu pe economie. Îndemnizația a fost tăiată de Guvernul Boc, creând multe disensiuni politice. Ei nu mai primesc decât 0,6 din salariul mediu brut, dar la ieșirea la pensie. Că a fost corect sau nu? Au existat multe controverse. Timpul a mai liniștit lucrurile. Întâlnirile au devenit tot mai rare. Mulți au luat poate neîmpăcați calea veșniciei, considerând că li s-a făcut o nedreptate. Revoluțiile întăresc spiritele, schimbă vieți, norme. La urma urmei toți cei aflați atunci în centrul orașului am fost revoluționari… chiar dacă nu am urcat la balcon. Să aprindem o lumânare pentru nevinovații ajunși martiri.

Alte titluri
Alte titluri

Din peste 80 de permise reținute în weekend, mai mult de jumătate au fost din cauza vitezei

Poliţiştii băcăuani au acţionat în weekend pentru prevenirea și...

Trei tineri au furat un telefon și 700 de lei

  Polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului au...

Microbuz școlar pus sub sechestru din cauza consilierilor locali

Un microbuz școlar IVECO și un autoturism Dacia Duster...

Cum să-i înveți pe copii abilități de rezolvare a problemelor

Copiii întâmpină probleme în fiecare zi, fie cu jucăriile...

Opinii
Opinii

Ce facem când sună alarma?

Scenarii, profeţii, avertismente, conspiraţii, declaraţii belicoase, ameninţări, demonstraţii, anexări, victorii şi înfrângeri, arme, crize, inflaţie, teamă, exod, coronavirus, negocieri, alte conflicte care inflamează lumea,...

Ploaia care va veni

Există numeroși oameni care încă se întreabă de ce a fost masacrată atâta lume în regimul "terorii" franceze, de după Revoluția de la 1789....

Ultimele știri