Circa 2.400 absolventi de liceu, din cei peste 5.300 inscrisi la examenul de bacalaureat au fost declarati admisi. Aceasta este realitatea pe care o prezinta si statistica realizata de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau, inainte de contestatii, pe tot ce a insemnat examenul maturitatii. Un examen care a schimbat radical si ierarhia liceelor din intreg judetul.

S-a tras o prima linie peste examenul de bacalaureat, sesiunea de vara. Concluzia e una singura: Bacalaureatul a fost si in acest an un dezastru, Bacaul inscriindu-se totusi in media nationala. A fost un examen al maturitatii, dar si al mediocritatii, dupa cum arata primele rezultate, inainte de contestatii, analizate de ISJ Bacau. "Inainte de contestatii avem o promovabilitate de 45.43 la suta, pe un numar de 5.301 de elevi prezenti din cei 5.619 inscrisi. Dintre acestia, doar 2.408 au fost declarati admisi, adica au avut medii generale peste 6. Cei cu note mici au dreptul de a depune contestatii, care se vor rezolva pâna pe 13 iulie", a explicat prof. Anca Rafirou, inspector scolar general adjunct. O prima analiza a rezultatelor afisate in licee arata o discrepanta mare intre notele din timpul anilor de studiu si cele de la Bac, dar si intre elevii care au terminat studiile ca sefi de promotie si cei care au fost de nivel mediu. In timpul probelor 15 candidati au fost eliminati pe motiv de frauda, iar aproape 2.600 nu au reusit sa obtina nici macar o medie peste 5. Acest lucru a dus si la o schimbare radicala a ierarhizarii colegiilor si liceelor din intreg judetul.

Surpriza placuta a Bac-ului

In premiera, Colegiul National Catolic "Sf. Iosif" Bacau este pe primul loc, intr-un top al liceelor, in functie de promovabilitatea de la sesiunea de bacalaureat din iunie -iulie 2012. Aici din cei 85 de candidati prezenti la examen, doar 6 au fost respinsi, iar promovabilitatea este de 92.94 la suta. Urmeaza Colegiul National "Vasile Alecsandri" Bacau (cu promovabilitate de 92.08 la suta pentru cei 240 de elevi prezenti, din care 19 declarati respinsi) si Colegiul National “Gh.Vranceanu” (promovabilitate de 91.88 la suta, cu 234 de candidati prezenti si 19 dintre ei respinsi).
“Avem si o medie de 10 pe linie, inregistrata in Onesti, la Colegiul National «D.Cantemir», in persoana elevei Mara Bruma. Pe total judet mai avem 323 de candidati cu medii generale intre 9 si 9.99, alti 685 cu medii peste 8 si 708 cu medii peste 7. La limita, cu medii intre 6 si 6.99 sunt 691 elevi. Suntem insa la nivelul mediei nationale si stam destul de bine fata de alte judete”, a mai spus Rafiroiu.

Peste medie…

Sunt insa destule licee care au avut o medie de promovabilitate mult peste media judeteana. In ordinea descrescatoare acestea sunt: Colegiul National "Gr.Moisil" Onesti (promovabiliatate de 89,7 la suta), Colegiul National "D.Cantemir" Onesti (87.7 la suta), Colegiul National "Ferdinand I" Bacau (85.89 la suta), Colegiul National de Arta "G.Apostu" Bacau (81.4 la suta), Liceul Teoretic "Sp.Haret" Moinesti (80.2 la suta), Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" Onesti (70.37 la suta), Colegiul Tehnic "Ion Borcea" Buhusi (63.24 la suta), Colegiul National Pedagogic “Stefan cel Mare” (61.43 la suta), Colegiul “Mihai Eminescu” (58.56 la suta) si CN "Costache Negri" Tg.Ocna (56.07 la suta).

…sub medie

In municipiul Bacau, restul colegiilor/liceelor au obtinut (inainte de contestatii) medii de promovabilitate sub cea a judetului. Acestea sunt: Colegiul Economic "Ion Ghica" (40.99 la suta), CTC "N.V.Karpen" (40.27 la suta), Grup Scolar "Gr.Tabacaru" (39.34 la suta), Liceul cu program sportiv (32.29 la suta), Colegiul "Henri Coanda" (29.72 la suta), Grup Scolar "Gr.Moisil" (22.69 la suta), Grup Scolar "Petru Rares" (20 la suta), Colegiul "Grigore Antipa" (14.84 la suta), Colegiul Tehnic "A.Saligny" (11.36 la suta), Colegiul Tehnic "D.Mangeron" (7.96 la suta) si Colegiul Tehnic "Letea" (6.06 la suta).
Surprizele de proportii au fost insa la ultimele trei licee din top care au inregistrat cele mai slabe procente de promovabilitate din istoria lor, respectiv promovabilitate zero. Acestea sunt Grupul Scolar Hemeius (42 de candidati prezenti), Grupul Scolar preuniversitar “C. Brâncoveanu” (1 candidat prezent) si Grupul Scolar Tg. Ocna (17candidati prezenti).
Anul trecut media judeteana de promovabilitate la examenul de bacalaureat a fost de 45.6 la suta. Atunci s-au inscris 6.270 de candidati, dar in final s-au prezentat doar 6.041. Putini dintre cei picati si-au incercat norocul si anul acesta.
Roxana Neagu

Numar record de contestatii

La nivelul judetului Bacau s-au depus 1.800 de contestatii la examenul de bacalaureat. Cele mai multe lucrari care vor fi recorectate sunt la proba scrisa de Limba si literatura româna (572) si la proba scrisa Matematica (579). Tezele vor fi recorectate la Vaslui, conform deciziei Ministerului Educatiei.

A doua sansa – la toamna

Candidatii care nu au reusit acum sa ia examenul maturitatii se pot inscrie la sesiunea din toamna. Aceasta va avea loc in perioada 20 august – 5 septembrie. Intre timp, toate liceele vor organiza cursuri de pregatire pentru toti elevii picati.

PORTRET
Onesteanca Mara Bruma, singurul 10 din judet la BAC-ul 2012

Vremea in care doar elevii colegiilor bacauane se puteau lauda cu 10 pe linie la Bac pare sa fi trecut. Mara Bruma, o eleva eminenta de la un colegiu din Onesti, a reusit performanta de a fi singurul elev cu 10 pe linie din judet la examenul de Bacalaureat din acest an. Fata a declarat ca din toamna va lua drumul Marii Britanii, unde va studia la prestigioasa Universitate din Oxford.

“Cortina” cazuta peste desfasurarea examenului de Bacalaureat a adus la Onesti un rezultat de mare prestigiu pentru eleva Mara Bruma, ce a promovat examenul cu media 10, dar si pentru Colegiul National “Dimitrie Cantemir”, pe care aceasta eleva l-a absolvit cu câteva saptamâni in urma. Prin obtinerea notabilei performante absolventa Colegiului National “Dimitrie Cantemir”, Mara Bruma este una din cei 22 de elevi din Moldova si 67 de elevi din toata România care a promovat bacalaureatul cu media 10. Ea a obtinut note de 10 la probele scrise de la Matematica, Limba româna si Fizica.

„Subiecte mai usoare”

Eleva a declarat ca subiectele Bac-ului din acest an au fost mai usoare decât in anii precedenti. Mara Bruma a povestit ca subiectele de la fizica i-au dat cele mai mari batai de cap, dar ca in pofida caldurii insuportabile din clasa a reusit sa promoveze cu brio examenul maturitatii. “In comparatie cu «eternele variante» din anii 2008 sau 2009, subiectele de acum au fost, din punctul meu de vedere mai usoare. Poate la fizica au fost incomode calculele numerice, dar nu imposibile. Am fost destul de mirata când am aflat rezultatul, pentru ca nu ma asteptam la o nota atât de mare la Limba româna. Apoi, am uneori o tendinta nimicitoare de a gresi la calcule… Pentru ca am depasit acest impediment in conditii meteorologice vitrege (a fost intr-adevar cald in timpul probelor), m-am bucurat cu adevarat”, a relatat eleva.

Pleaca sa studieze la Oxford

Mara a marturisit ca materia la Limba româna a fost stufoasa, iar pentru un elev de formatie reala examenul la aceasta materie s-a dovedit o incercare in adevaratul sens al cuvântului. ”In toata aceasta paradigma a examenului de maturitate, mi s-a parut mai dificila pregatirea pentru prima proba, cea de la Limba si literatura româna. Spun acest lucru deoarece a implicat parcurgerea unei cantitati mari de informatie (toate operele studiate de-a lungul celor patru ani de liceu), intr-un timp relativ scurt si a insemnat schimbarea temporara a stilului de lucru: de la ritmul alert al limbajului matematic, la muzicalitatea domoala a literaturii’, a povestit Mara Bruma. Ea a dezvaluit ca din toamna acestui an va fi studenta prestigioasei Universitati de la Oxford. “Nu am un plan foarte detaliat in ceea ce priveste viitorul meu… Mi-as dori sa devin doctor in fizica, acest fapt ar fi un punct de reper”, a spus fata care si-a incurajat colegii indemnându-i sa-si mentina spiritul mereu tânar.

Profesorii se mândresc cu ea
Emilia Boghiu: „Nu a lucrat in salturi, ci permanent. In toti anii de liceu a fost olimpica nationala la fizica”

Profesorii Colegiului National “Dimitrie Cantemir” se mândresc cu realizarile Marei Bruma. Directorul colegiului spune ca eleva a fost olimpica nationala la fizica in toti anii de liceu si ca “nu a lucrat in salturi, ci permanent”.
“Este vorba despre o eleva foarte buna, care nu a lucrat in salturi ci permanent. Mara Bruma este extrem de perseveranta si la baza succesului sau este acumularea de cunostinte si experienta. In toti anii de liceu a fost olimpica nationala la fizica, anul trecut aflându-se in lotul national al României pentru participarea la Olimpiada Internationala de Fizica. Media 10 la bacalaureat, obtinuta de Mara Bruma, a fost incununarea unei activitati deosebite. In plus, ea este deja studenta la Oxford si acest lucru spune ceva!”, a declarat prof. dr. Emilia Boghiu, directorul Colegiului National “Dimitrie Cantemir” din Onesti.
Ion Moraru


PUBLICITATE