joi, 25 decembrie 2025

Pe urmele alimentelor „BIO”: Codasi la agricultura ecologica

Vreti sa aveti un ficat sanatos? Mâncati doar produse naturale, fara coloranti chimici, obtinuti in laborator, fara emulgatori, aditivi, conservanti si alte E-uri ascunse. Cumparati carne din ferme ecologice si legume care au crescut pe un sol curat, netratat cu ingrasaminte. Intrebarea este „De unde?” Unde gasim astfel de alimente in judetul Bacau? Pai, nu prea gasim! Avem 153 de producatori si un singur magazin „bio”.

Hrana ecologica a câstigat teren, in ultimii ani, vorbindu-se tot mai des despre rolul alimentatiei in mentinerea sanatatii. Si pentru ca exista cerere, unele societati au facut pasul spre agricultura ecologica, mai ales ca exista sansa de a obtine fonduri europene care acopera pierderile aparute in timpul reconversiei si dupa. "In conformitate cu prevederile europene, operatorii care produc, proceseaza, comercializeaza sau importa produse agro-alimentare ecologice trebuie sa-si supuna activitatea controlului unui organism de inspectie si certificare, arata ing. Ghita Burlui, directorul DADR Bacau. De asemenea, aceste persoane sunt obligate ca pâna la 1 iunie, in fiecare an, sa-si inregistreze activitatea la MADR, prin directiile judetene. Fac exceptie operatorii care acceseaza fonduri europene si care pot depune declaratii tot timpul anului." Pâna la 1 iunie, la DADR Bacau s-au inregistrat 153 de firme si persoane care sunt operatori in agricultura ecologica, adica producatori, procesatori, comercianti si exportatori. E un numar cam mic, caci 153 de operatori fata de 10.253, câti exista la nivel national, inseamna doar 1,49 la suta. Din cei 153, doi sunt si producatori, si comercianti, si exportatori – Apicola SRL si Farmacia Naturii SRL, iar unul – Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura (SCDL) Bacau – producator si comerciant. Asadar, sunt doar 148, iar 145 sunt doar producatori. Peste jumatate dintre acestia, mai exact 75, sunt din domeniul apicol.

Grâul „eco” va merge in Italia!

In judetul Bacau, sunt 26 de persoane si societati care cresc vaci de lapte in conditii ecologice, majoritatea pe Valea Muntelui, trei care s-au profilat pe oi si trei pe capre de lapte. Exista o singura ferma de gaini ouatoare, in Scorteni, care apartine Elenei Bajora, si o ferma profilata pe piscicultura, tot in Scorteni, a Elenei Zamfirescu. Si la categoria "fructe" stam modest, având o singura societate comerciala, Fructex SRL Bacau – care produce zmeura, catina, coacaze, maciese, alune, coarne – si doi producatori de catina, unul in Filipeni si altul in Bacau. Nici urma de livezi ecologice de ciresi, meri, peri sau pruni. Cât privestea pâinea "eco", sansele de a o gasi sunt zero. Adonis SRL Bacau are 100 ha in conversie, cultivate cu grâu si porumb, dar cerealele vor merge la export, in Italia si Austria. "In 2013, vom cauta parteneri. Exista cerere in vest si in sud, am fost contactati deja de o firma din Italia, asa incât, cred ca vom avea cumparatori", arata ing. Grigore Rusti, administrator Adonis SRL. Deoarece, viitorul va fi "bio", va cultiva si legume in anii viitori, dar in cantitati mai mici. "In Bacau, populatia nu e dispusa sa dea 3 lei in loc de 2 lei pentru ca sunt eco. Cred, insa, ca pentru 20 la suta din productie va exista cerere", mai spune ing. Rusti. Legume ecologice produc doar SCDL Bacau si o persoana din Scorteni. "Noi le vindem la sediul societatii si prin «Adriatica» deoarece avem cantitati mici. Preturile sunt cu doar 10 la suta mai mari decât la cele conventionale", afirma ing. Silvia Ambarus, SCDL Bacau. Din pacate, statiunea nu are aprozar propriu: "Cu ce sa facem magazin? Noi abia supravietuim. Cei interesati pot cumpara, insa, direct de la noi. Fac comanda si le culegem atunci! Le iau proaspete! Pot cumpara si un kilogram." Castraveti, ardei, tomate ecologice, garantate, certificate, caci "noi nu lucram oricum! Nu facem niciun tratament. Sunt dulci si bune!"



„Pofta buna!”, la ceai si tarâta „bio”

Din pacate, bacauanii nu prea au de unde cumpara brânza, lapte sau iaurt ecologic. Crescatorii de vaci de pe Valea Muntelui isi livreaza marfa fabricilor din Harghita sau pe piata din Comanesti. In Bacau, exista o singura firma care are magazine proprii, e vorba de Farmacia Naturii SRL, din care poti achizitiona ceaiuri, fulgi de ovaz, tarâte, indulcitori, uleiuri, siropuri etc. Fireste, fiecare supermarket are un raion cu alimente dietetice, dar dietetic inseamna fara grasimi sau fara zahar, si nu produs in conditii "eco". In ultimii ani aici au aparut primele produse bio. Alimente ecologice sunt putine si scumpe, chiar si de trei sau patru ori fata de produsele conventionale. "La acest raion avem aproape toata gama de produse bio, de la dulciuri la alimente", sustine reprezentantul unui supermarket din Bacau. "Dar, se vând mai greu decât celelalte produse pentru ca sunt si mai scumpe. Cel mai bine se dau produsele ceva mai ieftine, cum sunt cerealele, fulgii de secara, biscutii bio, semintele, batoanele de cereale". Daca la inceput si marii comercianti s-au ferit sa faca stocuri din produse bio, acum au inceput sa se aprovizioneze pentru ca au devenit mai populare printre consumatori. Numai ca bugetul celui care vrea sa se hraneasca sanatos trebuie sa fie destul de mare pentru a cumpara cele necesare unei alimentatii complete, sanatoase. De exemplu, un kilogram de faina bio ajunge la 9 lei, un pate de 180 grame – 16 lei, un litru de suc bio costa 10 lei, uleiul de masline – 28 de lei si cel de floarea soarelui 29 de lei. "Chiar daca la prima vedere pretul unui produs ecologic este mai mare, cheltuiala poate fi vazuta ca o investitie in sanatatea omului si a mediului", este de parere dr. Gheorghita Vlad, purtator de cuvânt la Directia Sanitar-Veterinara. De cealalta parte, sunt mai accesibile batoanele de cereale 2-3 lei, fulgii de secara 3 lei, pasta de tomate 4 lei sau biscutii bio la 10 lei pachetul. Vestea trista este insa alta. "Nu avem nici un produs bio de pe piata bacauana. In mare parte sunt importate. Magazinul nostru a dezvoltat si o gama proprie, observând trendul in acest domeniu", a mai spus seful raionului alimente din cadrul supermarketului bacauan.

Ce nu e pe piata se gaseste online

Daca magazinele cu produse bio nu se intâlnesc la tot pasul in Bacau, internetul este o alta sursa de achizitionare a acestor produse. De la magazinele virtuale se pot achizitiona oua de prepelita din Târgu-Ocna la 0.5 lei bucata, ghiveci, bulion, zarzavat, fasole pastai la borcan – la jumatate de pret fata de magazine, nuca si miez, sirop natural din brad, papadie si pin – 500 ml se cumpara cu 10 lei, miere de albine, pui rasa carne la 12 lei. Numai ca, in ceea ce priveste controlul asupra calitatii acestor produse nu sunt reguli fixe. Asadar, nu se stie cât la suta din produs este bio.
Silvia Patrascanu
Andreea Gavrila

Pentru a intra in lista operatorilor certificati trebuie urmariti anumiti pasi: inregistrarea operatorilor, urmeaza vizita unui inspector ca delegat autorizat din partea organismului de certificare. Acesta urmareste respectarea conditiilor de productie in sistem ecologic.

Produsul bio trebuie sa contina pe eticheta detalii privind modul in care a fost obtinut, preparat, ambalat, manipulat. Trebuie mentionate numele si adresa producatorului, marca organismului de certificare, conditiile de pastrare, termenul de valabilitate si lista completa a ingredientelor utilizate.



spot_img