Recensamantul General Agricol (RGA) 2010 a scos la iveala starea reala a agriculturii bacauane. Potrivit rezultatelor provizorii ale RGA, in judetul Bacau sunt inregistrate 145.642 exploatatii agricole din care peste 99 la suta sunt fara personalitate juridica. Comparativ cu datele colectate in 2002, numarul exploatatiilor a scazut cu mai bine de 10 la suta, adica 17.200. Aceeasi tendinta s-a inregistrat si la nivel national unde numarul de exploatatii a scazut cu 14 la suta. Fata de precedentul recensamant a crescut suprafata totala a exploatatiilor agricole din judet cu 16.500 hectare. Comparativ cu situatia inregistrata in 2002, suprafata agricola neutilizata a judetului Bacau in anul agricol 2009-2010 a crescut de 4 ori (cu 17.964 hectare). Pe suprafetele pe care s-a cultivat, in schimb, agricultorii au ales sa semene porumb, in proportie de 46,7 la suta, grau comun si grau spelt (15%) si grau dur (0,04%). Cu toate acestea, tot in 2010, suprafetele destinate culturilor de plante tehnice, in mod special de floarea soarelui, au crescut, precum si productiile medii la hectar. Tendinta de crestere a suprafetelor de rapita si orzoaica de toamna se va mentine si in acest an, cred specialistii in agricultura, pentru ca aceste plante sunt considerate rentabile datorita pretului superior de valorificare.
Putine firme in domeniu
Analiza evolutiei economiei judetului in 2010 arata ca ponderea firmelor din agricultura este foarte mica, din totalul de aproape 10.000 de firme, doar 185 desfasurandu-si activitatea in acest sector. Un procent redus inregistreaza si cifra de afaceri, in 2010 aceste societati raportand o cifra de 29,4 milioane de euro, dintr-un total de 3.135,04 milioane de euro. Si numarul de salariati inregistrati in acest domeniu scade de la un an la altul, ca efect al introducerii unor tehnologii avansate. Anul trecut numarul salariatilor din agricultura a scazut cu 5,5 la suta fata de 2009. O alta concluzie a statisticilor este ca in judetul Bacau exploatatiile agricole mai mari de 5 hectare reprezinta doar 13 la suta din intreaga suprafata agricola, motiv pentru care si productivitatea este foarte redusa. (A. Gavrila)














