În cei 27 de ani scurşi de la momentul decembrie 1989, băcăuanii care au îndrăznit să intre în lumea afacerilor s-au lovit, an de an, de câte o problemă majoră. Dacă până acum, patronii de firme au avut de-a face cu bătăile de cap legate de dobânzile mari, cursul de schimb, lipsa finanţării sau predictibilitatea fiscală, de ceva timp, aceştia au pe primul loc în lista neajunsurilor majore lipsa forţei calificate de muncă. Aşadar, nu de puţine ori, IMM-urile din judeţ s-au plâns că întâmpină mari greutăţi în găsirea de angajaţi calificaţi, fenomen care, în mod evident, le afectează negativ producţia. Din păcate, tendinţa, manifestată accentuat anul trecut, continuă şi în 2017.

„Nu găsim forţă de muncă, în general, căci despre forţă calificată de muncă de nici nu se pune problema. Or, noi formăm oamenii la locul de muncă, pe cheltuiala noastră. Vă daţi seama că noi lucrăm cu tehnologii înalte, toate utilajele noastre fiind de ultimă generaţie. Nu se ajunge pur şi simplu să lucrezi cu ele! Problema e că, angajaţii noştri, după ce ajung să stăpânească meseria, pleacă afară, în Italia, Anglia sau prin alte ţări UE”, spune Gigel Farcaş, oasociat la fabrica de ambalaje Barleta din Bacău.

Angajatorii caută nu doar absolvenţi de facultate, ci mai ales tineri specializaţi în şcoli profesionale. Oamenii de afaceri se plâng că, din cauza lipsei forţei de muncă, vânzările sunt în scădere.

PUBLICITATE

„În 2015, am avut o comandă la export, în Belgia, şi i-am chemat la lucru pe toţi angajaţii mei. Din păcate, la scurt timp a trebuit să renunţ la contract, pentru că nu făceam faţă, mulţi dintre angajaţi optând să plece la muncă în afară. Chiar şi acum aş avea nevoie de cel puţin 100 de angajaţi, pentru că am comenzi din Franţa, şi nu fac faţă, dar nu mă bazez decât pe 30, pentru că nu am de unde să-i iau”, a declarat Marin Mironeasa, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România UGIR – 1903 Bacău şi patron al unei fabrici de mobilă în zona Tamaşi.

Fenomenul crizei de muncitori se întâlneşte aproape în toate sectoarele economice. Andreea, de exemplu, este proprietara unei pensiuni din judeţ. De ani de zile se confruntă cu probleme în a găsi angajaţi calificaţi într-una din meseriile specifice industriei de hotelărie, de la ospătar, bucătar, la cameristă sau recepţioner. „Cred că acest domeniu este cel mai căutat şi mai bine plătit în toată lumea, nu doar Europa sau România. Din acest motiv, angajaţii noştri pleacă afară, la muncă. Am avut chiar studenţi care, pe timpul vacanţelor, au vrut să-şi asigure un mic venit. Ei au plecat primi în străinătate”, explică proprietara pensiunii.

Cum s-a ajuns aici?

Fenomenul a fost generat de plecarea masivă a forţei de muncă din ţară, mai ales începând cu data intrării României în Uniunea Europeană, când milioane de români (inclusiv băcăuani) au optat pentru a lucra în străinătate. O altă cauză ar putea fi desfiinţarea, în urmă cu mai bine de 10 ani, a învăţământului profesional. Un al treilea motiv al crizei muncitorilor este atitudinea patronilor de firme private, care deşi s-au confruntat cu acest deficit de forţă de muncă, s-au ferit cât au putut de mult să le mărească salariile angajaţilor, ceea ce nu a făcut decât să adâncească acest deficit. Or, plafonarea salariilor la un nivel minim admis de lege (în prezent, existând un număr foarte mare de salariaţi plătiţi cu salariul minim pe economie) a fost dictată fie de faptul că sectoarele din economia românească produc la un nivel low-cost, fie pentru că proprietarul afacerii a preferat să-şi păstreze profitul. În fine, ultimul motiv, dar nu şi cel mai puţin important, este însuşi sistemul de asigurări sociale care, practic, a încurajat oamenii să aleagă ajutorul social în locul angajării.

Ce este de făcut?

Cert e că piaţa forţei de muncă din zonă este foarte slabă, în contextul în care educaţia şi formarea profesională adaptate la cerere au fost neglijate complet în ultimii ani. În aceste condiţii, se impune de urgent aducerea la zi a curriculei şcolare şi a listei de calificări necesare, precum şi dezvoltarea parteneriatelor dintre şcoli şi firme. De altfel, învăţământul dual a fost deja adoptat de investitorii germani în anumite oraşe mari din Transilvania. Practic, mai multe companii s-au unit pentru a susţine financiar o astfel de şcoală, asigurând elevilor transport, cazare, activităţi extracurriculare şi burse suplimentare. La final, absolvenţii primesc diplome recunoscute atât de statul român, cât şi de cel german, fiind angajaţi la companiile care i-au şcolarizat.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

16 COMENTARII

 1. Nimeni și nimic nu poate ține tineretul la minimul pe economie. Cunosc multe persoane ce lucrează în UE, și, în general tineret fiind ce nu se omoară să economisească vreo ceva, își permit să ia avionul oricând să vină un week-end acasă…la ce să stai în România? Să dai de vreun dobitoc de patron ce se crede stăpân de sclavi? Moșnegii n-au ce face, nu știu limbi străine, se adaptează mai greu și-s aproape de pensie deci mai au un motiv să stea acasă…dar restul?! La ce bun să stai aici când îți poți permite oricând îți vine cheful să petreci 2-3 zile în România? România ca să renască trebuie mai întâi să moară…deci s-o lăsăm să-și vadă sfârșitul în liniște, după care POATE ne vom apuca de reconstruit – dacă se va merita investiția și dacă vom mai avea chef desigur.

 2. Iti spun eu ce e de facut: dati si voi jumate din salariile care se dau in strainatate si o sa aveti forta de munca din belsug. Dar voi, patronii de firma platiti salarii de mizerie si faceti profit mult mai mare decat firmele din strainatate. Nu-i chiar greu de inteles nu-i asa?!

 3. Cred ca e timpul sa se schimbe mentalitatea angajatorilor in primul rand: sa nu se mai comporte ca niste grofi si sa trateze angajatul cu respect si ca partener si nu ca sclav. Mariti salariu pana la sa zicem 7o% din salariul din UE pe aceeasi functie si respectati legislatia muncii si atunci veti gasi angajati….
  Dar ultima mea grija este sa le plang de mila angajatorilor…..

 4. Dragos Patraru la Digi24:

  „Vai, când vor înceta rahaturile astea de reportaje tv în care o firmă se plânge că nu găseşte forţă de muncă? Ba se plânge şi autorităţilor că nu găseşte oameni. Tâmpiţilor, ia dublaţi voi salariile! Nu vine nimeni? Triplaţi-le. Tot nu vine nimeni? Puneţi 2500 de euro lunar, plus casa, masa, transport. Aaa, mai bine mergeţi în Germania? Asta zic, mergeţi în Germania, românii nu mai vor să munceasca pe doi lei. Mama voastră de pomanagii! Asta e culmea tupeului. Să te plangi că românii nu mai vor să
  muncească degeaba. Vorba lui Dem Radulescu: Ce v-aş bate, ce v-aş bateee!”

 5. nu găsesc angajați ptr că ei caută oameni care să muncească pe salarii de căcat în timp ce ei își cumpără pe firmă SUV-uri de zeci și sute de mii de dolari sau euro și se cred ființe de o calitate superioară în comparație cu angajații. D-aia pleacă muncitorul român “afară” ca dacă tot e să fie umilit macar să fie pe un salar decent.

 6. În primul rand trebuie corectitudine fata de angajat tot salariul sa fie pe cartea de munca omul sa aibă siguranță pensiei siguranță în caz ca se îmbolnăvește la ora actuala sunt societăți în bacau unde angajatul figurează cu 10 mi-l libret pe cartea de munca și el ia și 20 mi-l lei net

 7. E o mizerie când vrei sa angajezi doar oameni cu experiență dar sa-i plătești numai cu salariul minim pe economie .Trebuie schimbată mentalitatea patronilor.

 8. nu gasesc pt k nu vor sa caute…oameni sunt.calificati sau nu,daca vrei gasesti..dar daca voi asa numitii:patroni:cautati doar persoane pe care sa ii faceti sclavi…fara contract de munca fara asigurare medicala fara nimic..adica ..vreti persoane care sa puna capul.in pamant si sa taca…si inca ceva….chiar suna jalnic anuntul ca …se cauta muncitori si nu se gasesc..rusine sa va fie..

 9. Sant din Bacau si am 45 ,de ani am o experenta în munca 16 ani în Espania construtii,fabrici,si depozite de alimente,si acum caut de munca acasa îmi ofera cineva 1000,de euro salar,sant disponibil dar mai putin nu vreau.

  • sunt curios ce o sa-ti raspunda, daca-ti va raspunde careva. Vezi ca mai sunt anunturi si la sectiunea Jobs, in dreapta jos a paginii. Cine stie, poate gasesti ceva. Bafta!!!

 10. Am citit comentariile si sunt de acord cu ele.
  Da, sunt unele firme care functioneaza, au pierderi foarte mari, actionarii au case si masini luxoase, sumele pe care le-au adus in firma(??!!) sunt foarte mari si nu mai au resurse pentru a mari salariile. E drept ca unii risca si castiga, altii sunt mai ghinionisti.
  Si in acest domeniu politicul si-a pus “amprenta” negativ. Daca nu ai sustinerea politicului cu greu faci fata valului de controale. Daca o ai, cotizezi si risti sa ai probleme in timp cu cei care aplica legea.

  Sunt patroni care platesc salariul minim pe economie pentru munca calificata, nu platesc spor pentru orele de noapte si orele suplimentare(nu putine) si se lauda ca pe ei nu-i controleaza ITM-ul.

  Multi ne plangem ca ne ajung facturile de utilitati(telefonie, cablu, s.a)cu intaraziere sau nu ajung. Stiti cu cat platea anul trecut(cum nu mai stiu) o firma de curierat de pe George Bacovia distribuirea unui plic?. 0,07 lei pe plic distribuit, adica 70 lei impozabil pentru o mie de plicuri pe care e posibil sa nu reusesti sa le aranjezi si sa le distribui in 2 zile in care se lucreaza cel putin 12 ore. Nu credeti- incercati sa vedeti cat e de greu si de aici si nivelul de instruire a celor care fac acea munca si bineinteles din cauza oboselii mai incurca adresele.
  Sunt pe de alta parte multi salariati care nu-si fac treaba.

  Sunt multe de spus- cert e ca am avut si avem multi politicieni fara compasiune.
  Sper sa vina curand ziua in care va creste nivelul de constiinta.

LĂSAȚI UN MESAJ