Reorganizare, controlul banilor si privatizare

Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii, a inceput seria dezbaterilor pe marginea proiectului viitoarei legi a Sanatatii in Bacau. La intâlnire au participat reprezentanti ai administratiei locale, ai Directiei de Sanatate Publica, ai spitalelor, ai Serviciului Judetean de Ambulanta si ai organizatiilor profesionale din sistemul sanitar.

Ministrul Sanatatii a prezentat in Bacau noutatile aduse de proiect si a incercat sa explice cum va functiona sistemul asigurarilor de sanatate. Acesta se va aseza pe alte baze, o copie a modelului belgian. „Din intâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanti ai organizatiilor profesionale si ai societatii civile au rezultat asteptarile pe care le are populatia de la aceasta lege, a precizat dr.Vasile Cepoi. Se vrea ca statul sa-si asume responsabilitatea pentru asigurarea sanatatii, sa se respecte principiul universalitatii, iar organizarea sistemului sa duca la cresterea controlului asiguratilor asupra modului in care sunt cheltuiti banii colectati.” O prima masura prevazuta in buget este ca sumele colectate la fondul asigurarilor de sanatate sa nu mai faca parte din bugetul consolidat al statului. Cu alte cuvinte, banii dati de populatie pentru sanatate vor fi utilizati numai in sistemul sanitar.

Contributie pentru toti asiguratii

Ministrul Cepoi a dezvaluit ca se intentioneaza sa se achite contributie pentru toti asiguratii. Cei care au venituri o vor plati in continuare (cu promisiunea ca nu se va majora contributia), iar pentru cei care sunt scutiti acum (pensionari cu venituri mici, copii, elevi, studenti, asistati social, etc), statul va vira o contributie la fondul national de asigurari. Nici co-asiguratii nu vor mai avea drepturile asiguratilor, ca pâna acum, fara plata. Pentru asiguratii care au venit lunar mai mic de doua salarii minime pe economie, contributia aferenta co-asiguratilor se va vira de la bugetul de stat. Cei care depasesc plafonul vor plati lunar 38 de lei pentru fiecare co-asigurat pe care il au.

Sanatatea asiguratului, in mâna asiguratorului

Reorganizarea caselor de asigurari este una dintre schimbarile importante din sistem. In loc de casele care exista acum in fiecare judet vor functiona 8-10 societati mutuale de asigurari regionale. Un subiect fierbinte este cel al conducerii acestor case. Ministrul a spus ca deciziile vor fi luate de adunari generale formate din structuri ale administratiei local si, potrivit unei propuneri recente, „vor fi reprezentati si pacientii, sindicatele si organizatiile profesionale.” Societatile private de asigurari care vor dori sa intre in sistemul social de asigurari vor avea reguli stricte de urmat si nu vor putea refuza niciun asigurat care dorest sa incheie contract de asigurare medicala. „Asiguratorii vor fi obligati sa faciliteze accesul asiguratilor la toate serviciile medicale de care au nevoie. Daca acum efortul este al pacientului, care se intereseaza la ce spital sa mearga sau la ce specialist, dupa noua lege, de toate acestea se va ocupa asiguratorul.” Urgentele vor fi in continuare gratuite pentru toata populatia si finantate de la bugetul de stat.

Gata cu compensarea medicamentelor ieftine!

Pachetul de servicii medicale va arata cu totul altfel decât acum. „Nu are rost sa cheltuim fondurile pe medicamente foarte ieftine, de exemplu, pe care si le permite toata lumea, a explicat ministrul. Decontam 1 sau 2 lei de pacient, deci nu le venim foarte mult in ajutor, dar fiind medicamente foarte des utilizate, cheltuim milioane de lei anual la nivel national. In acest timp, avem liste de asteptare pentru tratamente pe care pacientii chiar nu si le permit. Pentru cei care, cu adevarat, nu au de unde da nici acel leu pentru tratament vom introduce pachetul social de sanatate, ale carui costuri vor fi suportate de la bugetul de stat.” Proiectul de lege se va afla in dezbatere publica doua luni, dupa care va fi trimis in parlament.
Doina Mincu

Alte articole