„Pentru mine este un an al provocarilor. În momentul de fata ma gândesc serios sa iau taurul de coarne daca nu din punct de vedere politic, macar la nivel civic”.

* interviu cu Cristian Ghinghes, bloggerul Kristofer, un tânar implicat in viata comunitatii locale

– O scurta descriere a ta: unde esti nascut si crescut, ce faci in prezent?

– Sunt nascut si crescut în Bacau, în curând fac 23 de ani, iar în prezent sunt masterand în Managementul si organizarea serviciilor publice la Bucuresti. Totusi, pentru mine e un „du-te, vino” permanent între Bacau si Capitala, asta pentru ca am ramas foarte atasat de mediul în care am crescut, dar si pentru ca implicându-ma sincer cred ca pot produce schimbari aici. De aceea si învat fonduri europene la facultate: ca sa merg mai departe pe zona de implementare sau macar de influentare a politicilor publice.

– De ce si cum te implici in viata comunitatii bacauane?

– Fac tot felul de ispravi civice, asa cum îmi place mie sa le spun, deoarece cred si am observat ca lucrurile se pot schimba daca ne implicam, punem presiune pe autoritati si strângem cetatenii în jurul unor propuneri concrete. Daca în liceu, în calitate de reprezentant ales al elevilor bacauani, am reusit sa conving Consiliul Local ca magazinele de etnobotanice trebuie scoase în afara legii, de când sunt student am demarat initiativa „Bacauanii vor piste pentru biciclete”, prin care noi, biciclistii, nu doar ca cerem infrastructura adecvata pentru traficul nemotorizat în municipiul Bacau, ci si venim cu solutii în acest sens. Apoi, a fost demersul cu taxa abuziva de 5 lei/pagina pe care municipalitatea o percepea cetatenilor care solicitau informatii de interes public si pe care Consiliul Local a abrogat-o la sfârsitul anului trecut, dupa plângerea mea prealabila si presiunile pe care le-am făcut în spatiul public. Am facut „scandal” în primul rând pentru a promova acest drept printre cetatenii bacauani. Daca alesii nostri s-ar simti monitorizati, urmariti de noi, altfel ar sta lucrurile.

– Cum vezi activitatea liderilor politici locali?

– Fara sa par lipsit de respect, mi se pare ca sunt fricosi, ca se feresc sa dea ochii cu cei pe care pâna la urma îi reprezinta si ca nu au viziune, nu gândesc strategic. Avem niste strategii de dezvoltare locala prin sertare dar nimeni nu se uita la ele. Totul se decide la nivel politico-administrativ pe sistemul hei-rup, iar noi ne alegem cu niste realizari mai mult în preajma alegerilor.

– Ce imi poti spune de blogul tau? De unde pasiunea pentru scris? Ai activat vreodata in presa scrisa? Te-ar interesa?

– N-as spune neaparat ca e o pasiune. Kristofer.ro a pornit de la nevoia personala de a spune pe nume unor lucruri care se întâmpla la nivel local sau pe zona de tineret la nivel national. Nu pot sa tac atunci când vad ca niste lucruri nu sunt ok si chiar îmi place postura de „câine de paza” (watchdog). Ceea ce fac eu se încadreaza undeva între jurnalism si blogging – jurnalism cetatenesc i se spune mai nou. Îmi documentez articolele, am zeci de solicitari de informatii publice realizate la activ, dau telefoane si verific zvonurile si informatiile pe care le primesc sau gasesc.
Am avut câteva materiale publicate în presa locala, însa în calitate de colaborator. Scriu din când în când si pe platforma de bloguri Adevarul.ro si am un job part-time la publicatia online Urban.ro, unde raspund de zona de muzica electronica, o alta pasiune de-a mea.

– Ai observat daca ceea ce scrii face „valuri”?

– Sa stiti ca la un moment dat am ajuns la politie pentru ceea ce am scris! Dar e de bine, nu va speriati. Filmasem în urma cu câtiva ani un sofer teribilist care facea drifturi în intersectiile din centrul orasului si am fost chemat de baietii buni ca sa dau o declaratie. În rest, nu de putine ori articolele mele au fost preluate în presa nationala, iar câteva dintre materialele mele au reusit sa produca mici schimbari la nivel local, mai ales în scolile si liceele bacauane, pe care le urmaresc atent pentru ca sunt foarte interesat de felul în care cresc cei care vin din urma.

– Crezi in puterea tinerilor de a schimba ideile unei comunitati?

– O, da! Bibliotecile stradale pe care le vedeti prin parcuri sunt amplasate prin proiectul si munca unui tânar basarabean care a învatat în Bacau, Dumitru Godina. Chiar daca a primit cu mare dificultate autorizatie de la primarie, nu s-a lasat, a crezut în ideea lui si a reusit. Apoi, sa ne uitam la Asociatia Elevilor din Bacau, o structura înfiintata recent de Vlad Popovici, elev în „Vranceanu”, care a reusit prin proiectul „Lasati-ne sa batem mingea” sa deschida pentru tineri portile terenurilor de sport de la scoli si licee, cerându-le autoritatilor si directorilor sa respecte Hotarârea Consiliului Local nr. 172/2009 care consfinteste acest drept al nostru. Totusi, trebuie sa investim mai mult în educatie si tineret la nivel local pentru ca ne confruntam cu o drastica scadere a populatiei si cu un exod al tinerilor ireversibil.

– Care este cea mai mare diferenta pe care ai sesizat-o intre orasul nostru de provincie si Capitala?

– Ora exacta înca se da de la Bucuresti, dar lucrul asta trebuie sa se schimbe. Puterea este în continuare concentrata acolo. Eu, unul, ma simt mai bine acasa pentru ca îmi place sa stiu ce se întâmpla în jurul meu si pentru ca spiritul de apartenenta la comunitate e mai accentuat. Totusi, oportunitatile sunt infinit mai multe la Bucuresti, atât pe partea de dezvoltare personala, educatie, evenimente la care sa mergi si sa înveti lucruri, cât si pe partea de locuri de munca. Investitorii parca fug de Bacau, iar cauza nu cred ca e numai lipsa infrastructurii care sa lege Moldova de restul tarii, ci si nepriceperea autoritatilor locale în ceea ce priveste atragerea de investitii prin care sa fie create locuri de munca.

– Te tenteaza viata politica?

– De ce sa nu o recunosc, da, categoric. Oricât de mult as scrie eu pe blog si oricât de multe demersuri civice as desfasura, nu cred ca as putea lua decizii care sa schimbe si sa influenteze în mod pozitiv comunitatea la nivel radical decât din postura unei functii publice alese sau a unui post de management în administratia publica. Este o realitate cu care m-am împacat de-a lungul timpului, dar asta nu înseamna ca urmaresc cu orice pret sa fac politica. Am avut în ultimele saptamâni oferte concrete de la ALDE, M10 si de întoarcere în PSD, acolo unde am activat o perioada, la nivel central. Le-am refuzat pe toate. Daca e sa fac vreodata politica, voi începe ori ca independent, ori cu o organizatie politica locala noua, pe care sa o construiesc pe baza valorilor în care cred eu: transparenta totala, consultare permanenta cu publicul, dezvoltare sustenabila, toleranta pe partea de drepturi ale omului, fara finantari obscure si cu locuri la masa pentru specialisti si tineri etc.

– Cum vezi anul 2016?

– Va fi un an al schimbarilor, un an care le va arata definitiv celor care detin acum puterea ca nu mai merge asa si ca cei care nu au iesit pâna acum la vot o vor face pentru a sustine formatiuni si oameni noi, care vorbesc pe întelesul tuturor si care sunt autentici. Sper sa avem si la nivel local astfel de schimbari. Pentru mine este un an al provocarilor. În momentul de fata ma gândesc serios sa iau taurul de coarne daca nu din punct de vedere politic, macar la nivel civic.PUBLICITATE