„Când la mate dai de greu…”

Candidatii la examenul maturitatii au trecut miercuri prin emotiile unui examen dificil. Cei de la profilul real au sustinut proba obligatorie la matematica, in timp ce elevii de la profilul uman au rasuflat usurati pentru ca au dat examen la istorie. Vineri este programata ultima proba de la bacalaureat, cea la alegere.


4.964 de candidati la bacalaureat au sustinut miercuri a doua proba scrisa din cele trei programate in aceasta saptamâna, trei sferturi la matematica. Daca proba la româna de luni a fost comuna tuturor candidatilor, miercuri o parte din elevi au sustinut examen la istorie, iar ceilalti la matematica, pe grade diferentiate de dificultate in functie de numarul de ore. Dupa cele trei ceasuri petrecute in banci, mai relaxati au iesit elevii de la uman care considera ca subiectele la istorie au fost acceptabile. Cea mai grea parte a fost eseul. "Nu am avut text in fata si a trebuit sa compunem noi. Nu a fost extrem de greu. Am scris despre a doua parte a secolului al XX-lea. Cred ca a fost un subiect accesibil si sper sa iau 8 spre 9", ne-a spus Florin Botezatu, de la Colegiul National "Gheorghe Vranceanu".
"A fost dificil in partea a treia. Am fost mai putin pregatit, dar in rest a fost bine, sper sa iau peste 8. Vreau sa intru la facultate si sa imi gasesc un loc de munca", ne-a spus zâmbitor si Ciprian Pista.
Candidatii la matematica vor avea insa emotii pâna la afisarea rezultatelor. "Mi s-a parut o proba destul de dificila. Primele doua subiecte au fost usoare, dar cel mai dificil a fost al treilea. Colegilor de la M2 sau M3 li s-a parut acceptabil, cel mai simplu a fost subiectul al doilea si asta i-a ajutat destul de mult. Subiectul 3 a fost destul de greu si aici se va face diferenta", este de parere Isabela Alistar.

Ultimul hop, programat vineri

Pentru absolventii de clasa a XII-a, chinul nu se termina aici. Si vineri mai au de sustinut un examen. Pentru ca tensiunea este mare, multi dintre ei spun ca ar fi preferat ca testele scrise sa se dea la un interval mai scurt de timp. "Eu preferam sa le dau pe toate intr-o zi ca sa scap. Mi se pare ca se pune prea mult accent pe un examen. Stiu ca de el depinde viitorul, de aceste trei zile, dar emotiile sunt prea mari", a recunoscut Isabela Alistar.
"A fost putin aglomerat dar nu imposibil. Consider ca fiecare, daca a venit la ore si a invatat, a gasit subictele accesibile, mai ales la româna si istorie. Cei care au dat la matematica – mai greu", a spus si Ciprian.
Si la aceasta proba s-a inregistrat o eliminare. Este vorba de un elev din Comanesti care a imprumutat ciorna de la un coleg pentru a se inspira. Pentru isprava sa, va mai da bac-ul peste doua sesiuni. In schimb, 233 de elevi au decis sa nu se mai prezinte deloc la examen.
La ultima proba scrisa, elevii pot opta, in conformitate cu filiera, profilul si specializarea urmate, pentru Fizica, Biologie, Chimie sau Informatica – la profilul real sau Geografie, Filosofie, Logica si Argumentare, Economie, Psihologie si Sociologie – pentru profilul umanist.
Pentru a promova examenul maturitatii, absolventii claselor a XII-a trebuie sa se prezinte la toate probele si sa obtina la cele scrise cel putin nota 5, iar la general media 6.
Andreea Gavrila

Alte articole