2 martie 2024
ContrasensBăgați folclorul în dubă!

Băgați folclorul în dubă!

Ritualurile de Anul Nou au, pe lângă capre, urși, jieni sau urători și niște personaje deloc simpatice, ba chiar urâte de mulți: mascații. Mascații erau flăcăii satului care, în noaptea dintre ani aveau misiunea de a spune lucrurile neplăcute. De asta se și mascau, ca să nu se știe cine spune lucrurile, chiar dacă, potrivit tradiției, în noaptea respectivă mascații au imunitate și pot face aproape orice. Și făceau, ori farse ori scenete ori strigau de pe deal ce a făcut fata popii, nevasta dascălului ori cine a muncit în zi de duminică.

Obiceiul ăsta s-a cam pierdut odată cu urbanizarea ruralului și argumentația contondentă a unor șefi de post. Unde s-a mai păstrat se organizează și în zilele noastre câte un spectacol în care sunt luate peste picior persoane, obiceiuri sau evenimente de la noi sau de aiurea. A fost deranj mare când o ceată de urători l-a luat pe Băsescu la împins vagoanele, la un festival de tradiții, acum câțiva ani. Iarăși s-au deranjat unii când mascații au făcut mișto de vaccinuri și COVID. Apogeul s-a petrecut anul acesta, când băieții l-au luat peste picior pe eroul planetar Zelensky, pe Putin și războiul din Ucraina.

Băieții fini și fetele sensibile de la televiziunile naționale s-au declarat scandalizați că mascații s-au îmbrăcat în uniforme militare, au pus niște țevi pe tractoare pe care le-au transformat în tancuri și au mai desenat și infama literă Z pe ele.

A izbuncit scandal, s-au dat ochii peste cap, nu e posibil, fată, ține-mă, țațo că leșin! Ca de obicei când unii nu pricep ceva, acel ceva este atacat. S-au făcut presiuni pe televiziuni, s-au analizat lucrurile, comentatori furioși au postat pe Facebook până când Poliția a fost nevoită să anunțe că a deschis o anchetă.

Obiceiurile de Anul Nou sunt anchetate oficial în România pentru că unii nu înțeleg ce e ăla sarcasm și la ce folosește. Analfabetismul funcțional fiind în floare, este clar că niște isterici de la televizor învățați să dea una-două ochii peste cap când aud de la cineva cuvinte pe care nu le înțeleg – “irefutabil” este primul care-mi vine în minte; s-a și lăsat cu scandal acum câțiva ani – nu vor înțelege în veci ce e ăla folclor și că, în ciuda dispozițiilor legale, acesta are prostul obicei să se autoinventeze în permanență.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri