20 mai 2024
Top StoryAnton Duma: bacauanul care a facut turul Europei pe bicicleta

Anton Duma: bacauanul care a facut turul Europei pe bicicleta

De loc din satul Valea Mare, comuna Faraoani, Anton Duma (47 ani), pasionat de cicloturism, a reusit sa faca ce niciun alt biciclist român nu a indraznit macar sa viseze. A strabatut 35 de tari pe doua roti si 58.000 km. A fost o expeditie pentru sufletul sau, dar si pentru România pe care a promovat-o in fiecare stat prin care a trecut.

Si-a dorit o bicicleta la vârsta de 4 ani, dar a primit-o abia zece ani mai târziu. De când se stie a fost mânat de dorinta de a fi liber, de a vedea lumea. Nu suporta sa-si traiasca viata intre serviciu si casa, intr-o monotonie clasic românesca, sa depinda de un patron, sa câstige din ce in ce mai putin.

„Imi amintesc ca tata era in spital când eram eu mic si m-a intrebat ce sa-mi aduca când vine acasa. Eu i-am spus ca vreau o bicicleta. Nu mi-a adus pentru ca nu avea bani, dar mi-a luat una la 14 ani. Si atunci m-am dus la plimbare pâna la Adjud si inapoi. Am fost plecat si la munca in Italia si acolo mi-am dat seama ca trebuie sa fac ceva. I-am spus patronului meu, care era putred de bogat, ca eu vreau sa fiu fericit, nu nefericit ca el.bici

Avea de toate, dar nu si timp sa se bucure de ele. A doua zi mi-a dat dreptate si 50 de euro, desi el nu prea facea asta. Mi-am luat o bicicleta mai buna si am venit cu ea acasa. Am facut 11 zile. A fost ca un test, sa vad daca pot”, povesteste Anton Duma.

A plecat cu 200 de euro in buzunar

Marea aventura a inceput in 2009. Atunci a decis ca a sosit timpul sa-si implineasca un mare vis. Acela de a vedea lumea de pe bicicleta. Si a inceput cu o parte din Europa. A parcurs atunci 18.430 de kilometri si a vizitat 23 de tari. In 2010 a revenit acasa, dar nu pentru mult timp. Pentru ca un an mai târziu si-a reluat calatoria.

biciclistul 1

„Am plecat la drum cu doar 200 de euro in buzunar. Atât am avut. Startul oficial s-a dat la Arcul de Triumf din Bucuresti”, spune Anton. Si-a pus pe bicicleta câteva bagaje si a pornit la drum. Dupa aceasta a doua expeditie a adunat peste 58.000 de km, pedalati in peste 500 de zile, si a vizitat in total 35 de tari.

De peste tot are amintiri placute sau mai putin placute, dar prefera sa si le rememoreze doar pe primele dintre ele. Atunci când nu a mai avut bani sa mearga mai departe s-a oprit si a muncit, dar in multe situatii a primit ajutorul neconditionat al prietenilor de pretutindeni, români sau straini, care i-au oferit bani, gazduire si incurajare.

„In Finlanda am cântat la muzicuta pe bani si i-am invatat pe localnici sa danseze perinita. In 4 ore am facut 120 de euro. Pe traseu am dormit in cort sau la cei care m-au primit in casa lor. Sosirea mea era anuntata de ceilalti pasionati de ciclism si chiar am intâlnit oameni minunati. Eu, practic, imi retraiesc copilaria. Fac ce vreau si merg unde vreau”, mai spune Anton.

A lansat chiar si o campanie pe blogul personal. Sub sloganul “Impinge-ma un kilometru – Sa dam impreuna culoare României!”, toti cei care au dorit sa-l ajute au putut sa o faca.

Ambasador al României in Europa

Pe intreg traseul, steagul României a stat pe bicicleta si nu a fost stat strain in care sa nu-si promoveze tara natala. Pe multi i-a convins ca nu suntem toti niste tigani si ca avem locuri minunate ce merita vizitate.

„Am avut la mine un costum popular, stergare si alte lucruri traditionale românesti. Mergeam mai intâi la ambasade, de unde luam reviste, brosuri cu informatii despre tara noastra si le imparteam pe unde ajungeam. Am promovat România la pas, cum s-ar spune”, a mai adaugat biciclistul. In tarile nordice vremea nu i-a fost prielnica. A prins ninsori mari, ploi reci care nu se mai terminau si vânt puternic.

„In Norvegia a fost foarte greu. Zapada era foarte mare. Când am ajuns la Capul Nord practic imi numaram pasii. Dar si de acolo am amintiri frumoase. Am baut cel mai bun vin românesc oferit de o românca si care mi-a prins bine pe vremea aceea”, isi aminteste. Când a ajuns in Laponia nu a ratat ocazia de a se intâlni cu Mos Craciun, caruia i-a daruit un servet traditional românesc iar Mosul i-a dat like pe contul paginii de socializare.

S-a intors acasa zilele trecute si a avut parte de o frumoasa primire si din partea biciclistilor de la Elephant Bike Bacau. Acum se pregateste sa plece la Bucuresti pentru a incheia oficial expeditia, dupa care va avea parte de o sosire si acasa, in satul Valea Mare. S-a oprit la casa parinteasca de dorul mamei. “Am facut o poza cu mama la sosire si am postat-o pe contul meu. A primit cele mai multe like-uri dintre toate fotografiile”, spune Anton. Aventura lui nu se opreste aici. Acum planuieste sa plece intr-o alta calatorie – in India sau Africa.

Nominalizat de Discovery Channel printre eroii României

In anul 2011 a fost propus si selectat pentru a fi unul din cei 10 „Eroi pentru România” in cadrul unui concurs organizat de Discovery Channel. A impresionat cu pasiunea sa pentru calatorie, dar si cu spiritul de aventura. O echipa a postului TV a fost in satul sau natal unde a realizat un film cu viata lui Anton Duma. Nu a câstigat premiul, dar faptul ca publicul l-a votat a inteles ca nu a fost totul in zadar.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri