joi, 25 decembrie 2025

Zeci de pacienti cu boli digestive de sezon

In spitalele bacauane, in fiecare saptamâna sunt internati zeci de bacauani diagnosticati cu boala diareica acuta, o afectiune „de sezon”. Altii primesc, din acelasi motiv, tratament la domiciliu. Directia de Sanatate Publica monitorizeaza aceste cazuri si le raporteaza la Ministerul Sanatatii. Medicii infectionisti atrag atentia populatiei ca in aceasta perioada cu temperaturi ridicate creste riscul de boli digestive daca nu se respecta normele de igiena personala si de igiena a alimentelor. Pentru evitarea infectiilor intestinale, este suficient sa fie respectate o serie de reguli ca: spalarea mâinilor inainte de masa, dupa folosirea toaletei si chiar la venirea acasa; spalarea fructelor si a legumelor; evitarea scaldatului in locuri neautorizate sanitar; consumul de apa din sursa verificata si autorizata sanitar. Medicii ne sfatuiesc sa fim foarte atenti la termenul de valabilitate al alimentelor si sa evitam consumul de conserve, de bauturi neimbuteliate si de produse alimentare care se altereaza repede. Periculoase sunt si frisca, maioneza, cremele. O masura profilactica impusa de lege este efectuarea de exemene bacteriologice periodice pentru persoanele care lucreaza in sectorul alimentar sau in institutii si unitati de ingrijire a copiilor mici. In cazul aparitiei unor simptome de infectii respiratorii, este contraindicata automedicatia. Pacientii trebuie sa se adreseze medicului de familie sau celui mai apropiat spital in care exista structuri de urgenta. (D. Mincu)



spot_img