23 aprilie 2024

Văz şi auz

BARBARISM? POATE NU. De ceva vreme se caută un oponent al lui online, necesar la denumirea învăţământului normal, faţă către faţă. Sintagma este proprietatea limbajului religios, aşa că s-a pornit în cercetarea ofertelor limbii engleze, cu care româna are relaţii de subordonare… S-a ajuns la anglicismul on-site, cu sensul de la faţa locului”. Deocamdată se va scrie cu cratimă, dar dacă va fi acceptat de vorbitori, se va putea renunţa la semnul ortografic, ca în cazul lui online, scris şi on-line.

CU I. Morfologia cere ca articularea unui substantiv masculin/neutru să se producă, în general, prin vocala de legătură u, ataşată la cuvântul de bază, ca în pom + u + l. Are dreptate Nicolae Panaite, directorul revistei ieşene Expres cultural”, care scrie despre „unul dintre geamgiii vestiţi ai Iaşiului de odinioară”.

CEVA MAI BINE. Mi-e teamă ori de câte ori aud vorbindu-se despre Festivalul Internaţional George Enescu”, pentru că adesea se comprimă silabele, până la /georgenescu/, rostite ca şi cum ar fi un singur cuvânt. În 2021, când s-au împlinit 140 de ani de la naşterea genialului compozitor mi s-a părut sau poate aşa a fost , s-au auzit de mai multe ori cei doi e, în ciuda efortului pe care l-au solicitat: /george enescu/.



ANTONIME PE ROŢI. Claxon într-o intersecţie, pentru un şofer care a întârziat plecarea după ce semaforul se făcuse verde. Într-un târziu, a pornit bătrâneşte, de parcă voia să-i facă în ciudă colegului de trafic care a îndrăznit să-l atenţioneze. Mi-a atras atenţia combinaţia de litere din numărul de înmatriculare al maşinii primului, pe care vă invit să o citiţi… încet: XX YY RPD.

GĂSELNIŢĂ GAZETĂREASCĂ. Cu un termen din gastronomie, într-o emisiune difuzată la ora prânzului, Teodora Stanciu de la Revista Culturală „Trinitas” îi numeşte pe cei ce omit prepoziţia pe din faţa pronumelui relativ care mâncători de acuzative”.

CE-I CORECT ŞI LUI DUMNEZEU ÎI PLACE. Dialog duhovnicesc: Părinte, şi dacă nici de data asta nu mi se împlineşte rugămintea [pe] care am trecut-o în acatist, ce mă sfătuiţi să fac? D-apoi, fiule, eu zic să plăteşti unui învăţător sau profesor de română câteva ore de caligrafie, că zău dacă şi bunul Dumnezeu reuşeşte a descâlci un scris talpa-gâştei ca al tău…” (Mihai Stâncaru, „Kaleidoscop în tempera şi aqua forte”, Bucureşti, Editura Eikon, 2019).

TIC MEDIATIC? Începem!”, zic realizatorii emisiunilor „Cu… minte de duminică” (Radio-România Cultural) ori „Jurnal militar” (Radio-România Actualităţi), cu voie de la Dan Alexandru, care probabil a instituit formula de când conduce „Muzica de la 3” (RRA). Sper să nu-l copieze şi în obişnuinţa de a difuza în exclusivitate piese în limba engleză.

RESTRICŢIE DEPĂŞITĂ? Actorii (mari!) din filmul Cianura… şi picătura de ploaie” (1978) rostesc, împotriva normelor academice, /cia-nu-ra/, în loc de /ci-a-nu-ra/. Oare DOOM 3 va da libertatea de a rosti în trei silabe? Uzul ar impune-o.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri