50 la suta din pretul abonamentului va fi suportat de Primaria Bacau iar 50 la suta de societatea Transport Public SA. Cardurile de transport vor fi personalizate, netransmisibile si vor fi valabile inclusiv in timpul vacantelor, pe doua trasee, la alegere.

Primaria Bacau si SC Transport Public SA au pregatit o surpriza placuta elevilor bacauani, pentru anul scolar ce sta sa inceapa. Astfel, in premiera, scolarii din invatamântul obligatoriu si liceal acreditat vor circula gratis cu autobuzele pe raza municipiului Bacau, in baza abonamentelor valabile pe cele doua trasee alese. Pâna acum, transportul in comun pentru elevi se facea la jumatate de pret, dar prin suportul comun oferit de operatorul de transport si autoritatile locale, incepând cu acest an scolar deplasarea cu autobuzul devine absolut gratuita. Masura a facut obiectul unui proiect de hotarâre care a fost aprobat in unanimitate de toti consilierii prezenti in cadrul sedintei Consiliului Local de miercuri, 31 august 2016.

Cum va functiona gratuitatea

PUBLICITATE

Conform Regulamentului de acordare a facilitatilor la transportul urban, aprobat tot ieri, elevii trebuie sa faca dovada necesitatii utilizarii mijloacelor de transport in comun spre / si de la scoala. Acestia vor primi carduri personalizate si netransmisibile, valabile pe doua trasee la alegere.
Cardurile vor fi distribuite de unitatile de invatamânt.
In prima luna a anului scolar, pâna la emiterea cardurilor, fiecare unitate de invatamânt din municipiul Bacau va primi un numar de abonamente cu valabilitate de 30 de zile, in baza unor liste intocmite de scoli, si pe baza cererii elevilor. Cardurile (abonamentele) vor fi prezentate, in autobuz, alaturi de carnetele de elevi vizate de scolile unde invata.
Cardurile se vor imprima in intervalul 20 septembrie -10 octombrie. Costul emiterii acestora va fi suportat de societatea de transport.

In Consiliul Local au mai fost aprobate doua amendamente care aduc un plus de avantaje elevilor.

„Propun ca, in conformitate cu Legea Educatiei, abonamentele gratuite de transport urban in comun sa fie acordate si pe timpul vacantei de vara. De asemenea, propun ca abonamentul sa fie valabil nu doar pe o sungura linie, ci pe doua linii, dat fiind ca multi elevi schimba doua autobuze ca sa ajunga la scoala”, a spus consilierul local independent Cristian Ghinghes, in plenul sedintei. Amendamentele sale au primit girul neconditionat al celorlalti consilieri.

„Eu cred ca putem ajuta elevii bacauani. Sustin aceste doua amendamente propuse – abonamentele sa fie gratuite si pe timpul vacantei si elevii sa beneficieze de transport gratuit pe câte doua trasee in oras.”
Cosmin Necula, primarul municipiului Bacau

Economia pe care elevii o fac astfel, datorita initiativei Primariei Bacau si SC Transport Public, se ridica la 82 de lei pe luna, cât ar costa un abonament lunar pe doua trasee.

Extras din Legea Educatiei
Art. 84 alin (1) prevede:
Elevii din învatamântul obligatoriu, profesional si liceal acreditat/autorizat beneficiaza de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun (…) pe tot parcursul anului calendaristic.

„Asigurarea transportului urban pentru elevi se va realiza cu sustinerea financiara a 50 la suta din tariful lunar asigurata din bugetul local al municipiului Bacau si cu sustinerea financiara a diferentei de 50 la suta din tariful lunar asigurata de SC Transport Public SA.”
– hotarârea Consiliului Local Bacau

„SC Transport Public SA va continua sa fie un partener de incredere al Primariei Bacau. Ne alaturam eforturilor de a-i sustine pe elevi in procesul de invatare si ii asiguram pe parinti de preocuparea noastra constanta in a oferi confort si siguranta copiilor lor. Acest lucru il ducem la indeplinire si prin reinnoirea flotei de mijloace de transport in comun. Cinci autobuze Iveco Crossway LE, de ultima generatie, urmeaza sa fie introduse pe traseele din municipiul Bacau in viitorul apropiat.”
Adrian Botez, directorul SC Transport Public SA

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

30 COMENTARII

 1. Pe mine mă cheamă Toma și chiar sunt un pic necredincios dar acum se pare ca e lucru serios.Mă bucur ca ne apropiem de stadardul tarilor europene.

 2. Bravo primăriei ca se gândește sa mai facă ceva. Suntem un oraș prăfuit și parcă fără nicio speranța. Aceasta inițiativa a dlui primar va face ca elevii băcăuani sa fie încurajați, sa simtă ca sunt susținuți.Bacăul are valoare prin tinerii săi dacă știm sa investim în ei.Tot respectul Transport Public și primăria Bacau

 3. articolu este putin confuz, pana acum elevii aveau gratuitate 50% de la Primarie, acum primarul si consilierii se lauda cu 100% gratuitate, numai ca restul de 50% gratuitate este oferit de societatea Transport Public, asa scrie in articol, pai ce se ia pe mere se cam da pe pere, ceva nu se leaga, societatea de transport poate face astfel de acte de caritate, nu da faliment? concluzia e ca societatea de transport trebuie laudata si nu primarul si consilierii, ca ei au venit tot cu 50% gratuitate… gresesc?

  • perfecta dreptate…50% a dat primaria si pana acum…tot 50 da si de acuma….Firma de transport este cea care e de laudat ca doar nu o obliga nimeni…. degeaba propun consilierii 🙂

 4. E o idee mai mult decat buna. Daca se va aplica si la pensionari putem spune ca ne apropiem de stardarde europene. Acesta este secretul succesului! O buna colaborare intre firmele locale si autoritatile locale!

 5. CE MA DERANJEAZA E CA DE MULTI ANI SE PUTEA ACORDA ACEASTA FACILITATE. DE CE PE VREMEA LUI STAVARACHE NU S-A FACUT ASA? SUNT GENERATII INTREGI CARE S-AR FI PUTUT BUCURA DE ACEST AJUTOR DAR NU! BANII AU FOST INGROPATI IN ALTE CHESTIUNI DELOC IMPORTANTE. DE CE SA INVESTEASCA IN TINERI?ORICUM NU MERITA, NU? CAM ASTA E CONCEPTIA UNORA.
  EI BINE ACESTI TINERI PLEACA IN LUME SI VOR SPUNE SI ALTORA CA IN ORASUL LOR, CUIVA I-A PASAT DE CEEA CE SE INTAMPLA CU EI. dE ACUM URMEAZA CARCOTASII CARE SA SPUNA CA MERITA SI PENSIONARII, SI PROFESORII SI TOATA LUMEA. CA DOAR ROMANUL NU E USOR DE MULTUMIT

 6. pai da domnule nicusor cum sa fie toata lumea multumita. e bine ca la acesti elevi, care mazgalesc prin autobuz, care lasa gume pe scaune, care se pupa ca si cum ar fi la ei in dormitor, care au telefoane cat pensia noastra pe un an, au reducere 100%. bravo. e bine.

 7. Ar fi prins mai bine acest ajutor acum 7-8 ani cand erau mai putine masini si nu toata lumea isi permitea taxi sau chiar sofer pana la scoala. In zilel noastre pe majoritatea elevilor ii duce la scoala mamica sau bunicul cu masina. E clar ca pentru unii e un serviciu ce pica la tanc si ma bucur pentru ei dar din pacate geberatiile trecute ar fi avut mai multa nevoie de ajutor

 8. o masura foarte buna. Dar daca un elev are scoala langa el poate vrea sa mearga la pregatire in capatul celalalt al orasului asa ca si el va avea nevoie de abonament. Si pana la urma ce conteaza unde merge? Multi comenteaza ca vor merge la mall. Foarte bine! Decat sa stea in casa la calculator mai bine sa iasa in lume, sa cunoasca oamenii si viata reala. Mi se pare o idee foarte buna si cred ca nu isi au rost comentariile. Toti elevii sa circule cu autobuzul unde vor ei!

 9. Păcat că soluția nu a fost găsită la nivel de prefectură, adică toți elevii județului să poată beneficia de transport gratuit către instituțiile de învățământ…eu cred că problema e acolo, la țară, și nu aici în oraș unde în 30-40 minute ajungi din cartierul Nord până în mijlocul orașului la “pedagogic”…eu unul n-am crăpat 4 ani de zile pe traseul ăsta- chiar mi-a prins bine- și oricum grăsoilor ăstora din ziua de azi le-ar prinde bine puțină mișcare; dar, ” o tempora…” că-s mămici de și-ar băga cu mașina loazele până-n banca școlii, curtea deja e prea departe pentru odor 🙂

 10. Acum cred ca nu realizam cat e de important acest ajutor. Dar daca s-ar scoate aceasta facilitate abia aplicata toata lumea ar simti din nou cum e sa nu ai ceva. Apreciati si spuneti mai departe!

LĂSAȚI UN MESAJ