25 aprilie 2024
ActualitateSute de bacauani tratati "prin vecini" din cauza ca spitalele sunt deficitare...

Sute de bacauani tratati “prin vecini” din cauza ca spitalele sunt deficitare pe unele specialitati

Aproape in fiecare zi, de la spitalele din judetul Bacau pleaca spre clinici din Iasi sau Bucuresti pacienti ale caror afectiuni nu pot fi tratate aici. Victimele infarctului de miocard sunt „clientii” fideli ai Serviciului Judetean de Ambulanta, care transfera aproape zilnic astfel de cazuri la clinici universitare, pentru a le fi salvata viata. Solutia ar fi infiintarea unui compartiment de chirurgie interventionala in judet, insa lipsesc aparatura si specialistii.

Cel mai adesea sunt transferate persoane care au suferit un infarct de miocard si au nevoie rapid de o angioplastie coronariana (o procedura de largire a unei artere coronare). „Transferam pacienti cu tot felul de boli, dar cel mai des transportam bolnavi care au facut infarct miocardic si au nevoie sa li se monteze un stent, a declarat dr. Adrian Colibaba, director medical al Serviciului Judetean de Ambulanta. La Bacau nu se face chirurgie interventionala.” De obicei, bacauanii care au suferit un infarct de miocard si pentru care se indica montarea unui stent sunt transferati la Iasi. Tot in acest centru universitar ajung si pacientii care au nevoie de un specialist in chirurgie buco-maxilo-faciala. „Nici aceasta specialitate nu exista in spitalele din Bacau, a precizat dr. Colibaba, asa ca transportam si acesti pacienti la Iasi. Pe noi nu ne deranjeaza sa facem aceste drumuri. Problema este ca, in cazul unui pacient cu infarct, de exemplu, este obligatoriu sa fie insotit de un medic.Se intâmpla sa ramânem, fara niciun medic la Ambulanta intr-o zi fiindca au plecat cu pacienti transferati.”

Trebuie aparatura si specialisti

Bacauanii au mai putine sanse sa scape cu viata dintr-un infarct cu miocard decât locuitorii altor zone din tara. Aceasta, deoarece in Moldova se monteaza stenturi doar in doua unitati sanitare, ambele din Iasi, pe când in alte regiuni sunt intre 5 si 10 centre de chirurgie interventionala. „Pentru a deschide un astfel de compartiment trebuie in primul rând sa-l proiectezi din timp si inteligent, ne-a declarat dr. Radu Grigoriu, medic cardiolog in Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. Trebuie sa achizitionezi aparatura si sa ai specialisti. Daca nu-i detii, ii trimiti din timp la pregatire, pentru a nu te trezi, cum s-a mai intâmplat, ca ai dotarea, dar nu si medicii.” Dr. Grigoriu isi aminteste cum spitalul a dat cu piciorul posibilitatii de a-si diversifica serviciile in specialitatea cardiologie. „Am tratat un american care venise la marginea vietii. A vrut sa doneze spitalului un coronarograf (un aparat care ofera posibilitatea vizualizarii arterelor coronare, n.r.), care costa, nou, cam un milion si jumatate de dolari. Fiindca ar fi trebuit amenajat un spatiu si trimis un medic la specializare, spitalul nu a fost interesat. Sunt acum doar doua in toata Moldova.”
Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri