25 aprilie 2024
Actualitate„Sunt multe schimbări importante care vor interveni, din noiembrie, la înființarea unei...

„Sunt multe schimbări importante care vor interveni, din noiembrie, la înființarea unei firme”

Interviu cu Marius Sorin Ipate, directorul interimar al Oficiul Registrului Comerțului (ORC) de pe lângă Tribunalul Bacău

– De 20 de ani lucrez la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Bacău. Din 2008, sunt șeful Biroului Unic din cadrul ORC Bacău și, din 2012, înlocuitorul directorului, în perioadele când acesta lipsea din sediu, din motive întemeiate. În prezent, schema de personal este ușor subdimensionată, cu circa 12 posturi. În total, suntem 25 de oameni, inclusiv cu cei plecați în concediu, și aș putea spune că este un pic dificil să facem față sarcinilor.

– Ce se întâmpla acum 30 de ani, dacă ar fi să comparăm cu modul de lucru din prezent? Se știe cât de dificil era drumul până la momentul când puteai ajunge să fii patron de firmă.



– Este o diferență uriașă, numai dacă socotim că, acum, se poate înființa o firmă în trei zile, față de 30 de zile, prin anii ’90. Nu mai zic despre platforma online care ajută foarte mult în fluxul de documente care trebuie transmise Registrului Comerțului. Iar, din toamnă, după ce se vor încheia investițiile de-acum în digitalizare, de la Oficul Registrului Comerțului, va fi și mai ușor să parcurgi procedurile înființării unei afaceri. Cert este că termenul de trei zile de înființare a unei firme este unul rezonabil.

– Care sunt noutățile anunțate din toamnă, la Registrul Comerțului?

– Sunt multe schimbări importante care vor interveni, din noiembrie. De exemplu, o să dispară o serie de documente și, în plus, se va schimba modalitatea de soluționare a dosarelor. Apoi, la fel de important este că va apărea o nouă funcție, în instituție, cea a registratorului comercial. Practic, această persoană va fi cea care va soluționa dosarele comercianților, de la preluarea documentelor transmise fizic, la Biroul Unic, sau online, prin email sau platforma special realizată, până la emiterea documentului prin care o firmă va putea să-și înceapă activitatea.

– Ce documente sunt necesare pentru a înființa o afacere: SRL sau PFA?

– Pentru o firmă de tip SRL, lucrurile sunt mai complexe, în sensul că trebuie îndepliniți mai mulți pași: rezervarea de denumire, depunerea actului constitutiv, a mai multor declarații pe propria răspundere prin care se dovedește că solicitantul îndeplinește condițiile legale pentru a fi asociat administrator, specimenul de semnătură, actul care dovedește dreptul de folosință asupra spațiului în care va fi sediul social al firmei. La PFA, este mai simplu, fiind nevoie doar rezervarea de denumire, câteva formulare care se găsesc pe site-ul ONRC sau la sediile noastre, precum și contractul de comodat sau de închiriere a spațiului unde va funcționa mica afacere. Persoana care va ajunge aici pentru înființarea firmei va trebui să știe ce activitate va derula, putând alege cel mult cinci coduri CAEN, în cazul unei SRL, sau maximum zece, dacă vorbim despre PFA.

– Au fost multe crize, în anii scurși după 1989, în urma cărora multe firme au dispărut? Ce se întâmplă în prezent, după criza energiei, agravată de războiul de la granițe?

– Ca procent, nu pot spune exact care este situația. Cert este că sunt și dizolvări și radieri, dar și înființări de societăți. Pe de altă parte, o firmă poate să-și mai și suspende activitatea, în caz de nevoie, pe o perioadă de cel mult trei ani de zile. Iar, în interiorul acestui termen, asociații pot decide oricând reluarea activității.

– Ce vârste au cei care-și fac firme?

– Cred că băcăuanii între 25 și 50 de ani, sunt cei care încep o afacere. Chiar și mai devreme, de pe la 18 ani. Mai rar se întâmplă, în ultima perioadă, ca o persoană de peste 60 de ani să vină să-și mai înființeze o firmă.

– Străinii mai sunt atrași de mediul economic local? Mai vin să înceapă un bisnis în Bacău?

– Destul de puțini. De ordinul zecilor. Adică, nu mai sunt la fel de mulți ca în anii ‘ 90, de exemplu. Poibil ca urmare a facilităților economice care au dispărut, odată cu intrarea noastră în Uniunea Europeană. Cred că italieni sunt cei care au rămas atrași de Bacău.

– E bine ca băcăuanii să înceapă să facă afaceri la noi?

– Evident. Dar mai important este ca persoana care vine să demareze o afacere să știe exact ce va urma să facă. Să știe dacă vrea să facă ceva, și sunt atâtea societăți cunoscute care, într-adevăr, fac lucruri extrem de valoroase, sau dacă vor doar să … pară ceva. Pe de altă parte, îmi doresc mult ca băcăuani să înțeleagă că, și de cealaltă parte a baricadei, în speță colegii mei aflați în spatele ghișeelor, sunt tot oameni ca și ei. Pentru că, în general, se pleacă de la ideea că toți bugetarii stau pe locuri bine plătite unde nu se face mai nimic. Se tot vorbește despre un aparat bugetar supradimensionat. La noi, nu. Eu văd că, în fiecare zi, ne este din ce în ce mai greu, pentru că suntem puțini, responsabilități destule, plus termenele legale care trebuie respectate

– Sunt unii care v-au criticat că aveți un program prea lejer?

– Așa a decis conducerea ONRC, evident, cu acceptul Ministerului Justiției, ca între orele de lucru cu publicul să existe o pauză în care să se facă dezinfecția. Ar fi total greșit ca să avem 8 ore de lucru cu publicul, imposibil aș zice, pentru că nu am mai avea timp când să facem celelalte activități. Sunt trei căi de intrare a cererilor: public, prin ghișeul unic, prin email și pe platforma online. Cu un personal subdimensionat, este destul de greu să le îndeplinim pe toate. Iar pauza nu este de masă, de o țigară sau mai știu eu ce, ci doar pentru dezinfectare – un sfert de oră, diferența până la o oră fiind alocată procesării documentelor.

– Sunt persoane care continuă să se prezinte, fizic, la Registrul Comerțului, chiar dacă s-au digitalizat o mare parte dintre servicii?

– Sigur. Zilnic, sunt în jur de 130 de persoane care vin să facă diferite demersuri. Dar, conform regulilor, aici pot avea acces maximum șase persoane, câte unul la fiecare ghișeu, respectiv la cel pentru eliberări, cel pentru preluarea documentelor, pentru rezervarea denumirii firmei, Monitorul Oficial și pentru eliberarea certificatelor constatatoare. Oricare dintre aceste documente pot fi transmise și online, în măsura în care solicitanții au semnătura electronică. Orice comunicare pe cale electronică realizată cu Registrul Comerțului trebuie să aibă atașată o semnătură electronică. Întreaga răspundere asupra documentelor originale existente la depunerea dosarului aparține persoanei care a semnat cu semnătură electronică. Inclusiv noi avem o astfel de semnătură.

– Cine sunt cei care ajung aici? Sunt persoane care nu sunt instruite în a manevra un calculator?

– Nu-mi dau seama, dar știu că sunt persoane din toate mediile, de la medici până la constructori. Inclusiv în perioada cu restricții impuse de pandemie. Aceste condiții încă s-au păstrat, așa cum legiuitorul a stabilit, și vor mai fi aplicate până în 2023, în luna mai, când va expira un an de zile de la încetarea stării de alertă. Nu știm ce va urma. Docamdată, programul de lucru cu publicul este de luni până joi, de la ora 9.00 la 11.00 și de la 12.00 la 14.00, programul total de lucru al salariaților fiind 8.00 – 16.30. Vineri, programul de lucru cu publicul este de la ora 8.00 la ora 10.00 și de la 11.00 la 13.00, în total, angajații fiind prezenți la muncă de la 8.00 la 14.00.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri