De anul trecut, virusul pestei porcine africane atacă pe bandă rulantă. Nu oamenii, direct, ci godacii pe care îi creștem sau pe care îi vânăm. Nu e săptămână să nu auzim că undeva, în România, s-a mai confirmat câte un caz sau chiar mai multe de pestă. S-a întâmplat și la sfârșitul săptămânii trecute, un caz fiind și în județul Bacău.

Ați remarcat că astfel de știri nu sunt lansate public fără precizarea „caz confirmat”? Cine confirmă? Laboratoarele specializate în astfel de analize, desigur. Iar anunțarea rezultatului trebuie să vină musai ca o confirmare, pentru că de când am constatat amploarea luată de atacul acestui virus a apărut și îndoiala: să fie cazuri reale sau doar o teamă indusă cu un anume scop. Iar de aici până la ceea ce numim „teoria conspirației” nu a mai fost decât un pas.

Atacul de pestă porcină ucide porcii, dar și bunăstarea oamenilor. Porcii au început să fie tăiați pe capete, cu zecile și sutele de mii în marile crescătorii. O întreagă industrie românească este pusă la pământ.

Ne face rău pentru că tradiționala creștere a porcilor va fi compromisă pentru vreo 20 de ani. Dar ar face cuiva bine? Unii susțin că da, că fenomenul ar fi efectul unei conspirații. Un cunoscut ziar german, Deutsche Welle, a lansat tot anul trecut o informație explozivă: că marii fermieri crescători de porci din SUA, Danemarca și Olanda se pregătesc să își mute afacerile în România din cauza presiunilor existente în țările lor legat de pericolele pe care le reprezintă industrializarea fermelor de animale. Iar în România trebuie făcut locul gol.

Și nu e singura variantă a acestei teorii a conspirației, cu știri pe care nu le confirmă nimeni, cum fac, totuși, specialiștii noștri.
Conspirație, conspirație, dar să știm și noi!