24 aprilie 2024
CulturăSeară peruană la Sara Good Art. Urmaşii incaşilor au cântat în Bacău

Seară peruană la Sara Good Art. Urmaşii incaşilor au cântat în Bacău

Ca de fiecare dată, o invitaţie la Galeria Sara Good Art, patroni Diana şi Cristian Godea, te surprinde cu ceva nou, o expoziţie, o seară muzicală, o lansare de carte. Vineri, 16 martie, de la ora 19.00, surpriza a fost totală: invitaţi speciali fiind reprezentanţi ai culturii peruane, artiştii instrumentişti Itto Meza, şi fratele său Yurman Meza. De peste 15 ani, cei doi străbat ţara pentru a face cunoscută cultura fabuloasă şi tradiţiile incaşilor, ale peruanilor.

De altfel, băcăuanii au avut ocazia să-i asculte acum 10 ani cântând pe străzile oraşului. Sprijiniţi de ambasada Republicii Peru, de unele instituţii de cultură din România, Itto Meza şi Yurman Meza au părăsit strada pentru sălile de spectacole. “Acum nu putem să mai cântăm pe stradă ca acum 10-15 ani. Vine Poliţia şi ne cere autorizaţie, altfel amendă şi alungarea”, spune glumind (amar), într-o limbă română bine articulată Itto Meza.

“Mă bucur că am reuşit să vă oferim în această seară un moment inedit, întâlnirea cu muzica peruană. De mult ne gândim să organizăm aici, la Sara Good Art, manifestări prin care să celebrăm, să aducem la noi şi reprezentanţi ai altor culturi. Printr-o întâmplare fericită, avem ca invitaţi doi artişti din Peru, la sugestia şi solicitarea unor prieteni ai galeriei noastre.



Pe lângă muzică, o să aveţi posibilitatea să fiţi oaspeţii bucătăriei peruane, pentru a simţi şi savura cu adevărat tradiţia incaşă”, a spus Diana Godea, administrator al Galeriei.

Înainte de recitalul programat, intervine o altă surpriză, în sală îşi face apariţia un tânăr elegant, înalt, cu zâmbetul pe buze, care preia microfonul şi îl ascultăm uluiţi, într-o engleză americănească:

“Vă mulţumesc foarte mult că aţi venit aici în seara aceasta. Ştiu că românii, cu siguranţă şi băcăuanii, ştiu foarte multe aspecte din istoria şi cultura ţării mele, Peru. Are o istorie mare şi o cultură bogată, unică în lume. Ne bucurăm că am reuşit să sponsorizăm acest eveniment şi să fim împreună.

Îi felcit pe Cristian şi pe Diana pentru invitaţie, iar dumneavoastră vă doresc o seară plăcută împreună cu artiştii noştri, mesageri în toată Europa a muzicii şi tradiţiilor peruane”, a spus consulul Juan Pablo Guillermo Artaza Buenano, secretar II, în Servicul Diplomatic peruan al Ambasadei Republicii Peru, după care a invitat oaspeţii să servească popcorn incaş şi un pahar cu suc de porumb mov, originar din Peru.

“Instrumentele noastre tradiţioanle, până la venirea conchistadorilor au fost cele de suflat şi de percuţie.

Cele de suflat erau făcute din bambus, os de condor, dar, în timpul războaielor şi din oase care proveneau de la prizonieri. Nu, nu vă speriaţi, aşa spune legenda, eu nu cred că e adevărat. Noi avem deja trei CD-uri cu muzică peruană, dar şi din alte ţări vecine şi vă oferim câteva melodii din repertorul nostru”, a spus Itto Meza.

Şi au coborât de pe înălţimile Anzilor, din oraşul dintre nori, melodii de un tragism aparte, cu note care proveneau parcă din glasul condorilor care se roteau ameţitor peste zidurile oraşului Cuzco, din Valea Urubamba, dar şi melodii mai noi, cunoscute unei părţi a publicului.

A fost o seară magică, completată cu o invitaţie de a servi preparate culinare tradiţionale, Aji de gallina (artei iute cu pui), Cocktail Pisco sour şi multe alte preparate sofisticat, cu arome şi gusturi care au stârnit curioziatea celor prezenţi.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri