29 martie 2024
ActualitateScoala de vara pentru studenti si elevi

Scoala de vara pentru studenti si elevi

Proiect educativ aflat la a doua editie

„Cunoaste Moldova la ea acasa”. Astfel se intituleaza a doua editie a programului numit generic „Valea Bistritei – materia ce naste energie” organizat sub forma unei scoli de vara de Asociatia de Sprijin „Academica”, in perioada 9-15 iulie 2012. Activitatea este un proiect finantat de Consiliul Judetean Bacau si se bucura de sprijinul logistic al Universitatii „V. Alecsandri” din Bacau.

Aproape 30 de studenti si elevi participa in aceste zile la Scoala de vara a unui amplu program intitulat “Valea Bistritei – materia ce naste energie”, initiat de sase profesori de la Universitatea “Vasile Alecsandri”. Aflat deja la a doua editie, proiectul deruleaza in acest an mai multe activitati cultural- educative reunite sub titlul “Cunoaste Moldova la ea acasa”. “Obiectivul principal este acela de a prezenta participantilor un areal identitar regional pe care ne dorim sa-l reliefam prin traditiile si obiceiurile din zona Moldovei, dar si prin cinstirea personalitatilor. Sigur ca a vorbi despre identitate intr-o perioada cum e cea actuala este un demers anevoios, dar noi credem ca cel mai scurt drum spre demnitate este cel prin care iti asiguri identitatea, prin asumarea a ceea ce esti. Intr-o Europa unita in diversitate, trebuie sa stim cine suntem. E o realitate falsa ca Europa uniformizeaza. Realitatea este ca Europa asigura fiecaruia dreptul de a fi asa cum este. Tocmai asta ne propunem sa aratam in aceasta scoala de vara”, a declarat asist.univ.dr. Alin Popa, de la Facultatea de Litere, manager proiect.

Personalitatile din zona, tema din 11 iulie



In cadrul proiectului, ziua de 11 iulie a fost dedicata personalitatilor vremii. Participantii au putut astfel afla ca Bacaul si zona Moldovei se pot mândri cu cei care au fost compozitorul George Enescu, dirijorul, compozitrul si pianistul Sergiu Celibidache sau poetul Vasile Alecsandri, dar si alte personalitati feminine precum Elena Cancicov. “Am prezentat personalitatile feminine din România si din comunitatea bacauana, pentru ca vrem sa scoatem in evidenta faptul ca pe lânga alte personalitati de ordin masculin, avem si femei foarte valoroase. Prin aceasta prezentare vrem sa aratam rolul acestor valori in toate planurile de dezvoltare ale noastre ca si comunitate. Am plecat de la o discutie cu prof. de limba româna Elena Ungureanu, care a descoperit o noua personalitate in persoana Elenei Cancicov”, a precizat si Carmen Cioltan, director Cancelarie Prefectura Bacau, care a fost prezenta la seminar si in calitate de cadru didactic.

Universitatea Bacau va avea o poarta de intrare in Moldova

S-au inscris 29 de studenti de la specializarile Comunicare, Litere, Stiinte si chiar specializari tehnice din cadrul universitatii bacauane si Universitatii “Gh. Asachi” Iasi, dar si elevi de la liceele “Vasile Alecsandri”, “N.V.Karpen”, “Gh.Vranceanu” si “Dumitru Mangeron”. “Ne dorim in cadrul acestui proiect sa impletim armonios cunostintele din mai multe domenii, sa facem o actiune pluridisciplinara in cadrul caruia sa concretizam un anumit proiect. Si anul trecut am pus accentul pe traditie, spiritualitate si cultura. Ce a fost atunci si ce se intâmpla acum se va concretiza prin ridicarea unui monument de arhitectura traditionala intitulat «Poarta de intrare in Moldova». Este o poarta realizata de un mester din comuna Casin, care are si o legenda frumoasa “, a spus si lector Gabriel Puiu, Universitatea “Vasile Alecsandri” Bacau. Monumentul de arhitectura va fi amplasat in campusul universitatii. Pentru editia urmatoare, in parteneriat cu inca doua universitati din Danemarca si Franta, se doreste ca prin acelasi proiect sa se construiasca si o casa de tip dom, o locuinta care sa imbine elemente traditionale cu cele de tehnologie moderna si care sa asigure autonomie energetica, de apa si chiar de resurse necesare de hrana. Editia din acest an se va incheia pe 15 iulie.
Roxana Neagu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri