joi, 18 decembrie 2025

Pomana porcului, cu aprobare de la medicul veterinar: Ghita a sfarsit de cutit si anul acesta

Bacauanii trebuie sa ceara acordul veterinarilor pentru a taia porcul din batatura. Chiar daca metoda europeana a asomarii nu este impusa deocamdata decat in abatoare, gospodarii trebuie sa se obisnuiasca incet cu gandul ca ii paste modernizarea. Unii sunt gata sa renunte la godac si spun ca nu vor manca aporc electrocutat”.

aLa noi, porcul se taie cu cutitul. Asomarea e de la UE. Ce ne trebuie noua? Avem traditia noastra. Taiem porcul, facem pomana. Daca nu ma lasa sa-l tai cu cutitul, il impusc, dar nu-l mananc electrocutat.”
Constantin Alexescu, comuna Rosiori

aPun carnea la fript, cu apa, ca ne dor dintii, aduc hrean, fac o mamaliga mare si o tinem intr-o veselie. sta-i doliul dupa porc.”
Carolina Lovin, comuna Rosiori



Anul acesta, asomarea porcilor este obligatorie doar in abatoare, unde carnea provenita de la porcii sacrificati este destinata consumului colectiv. „Carnea va fi data spre prelucrare sau comercializare numai dupa ce a fost examinata si stampilata”, a declarat Vasile Zaharia, director DSV Bacau. Personalul implicat in operatiile de sacrificare trebuie sa urmeze cursuri de formare. In gospodariile particulare, grasunul va fi si anul acesta sacrificat dupa metoda traditionala. Conditia pusa de DSV este ca proprietarul sa obtina avizul medicului veterinar. Dupa sacrificarea animalului, carnea va fi examinata in laborator, in special pentru depistarea parazitului trichinella spiralis, care provoaca trichineloza. ,,Recomandam tuturor sa consume numai carne de porc examinata sanitar-veterinar”, a mai spus directorul DSV. In anul 2008, in judetul Bacau au fost sacrificati aproximativ 34.000 de porci.

Doliu dupa porc

[ad#stire]Familia Lovin are in curte un porc de peste 150 de kilograme. Il ingrijesc de un an si va mai trai pana aintr-o sfanta zi, cand vor veni acasa copiii”, ne-a spus Carolina Lovin. Rotofeiul va fi taiat dupa traditie. aFara asomare, este categoric Neculai Lovin. Asa am apucat, cu cutitul, asa facem. In dimineata hotarata, incep sa-mi chem prietenii. aHai, cumetre, sa facem pomana porcului!a, strig peste gard. Cand ne adunam ii facem felul, apoi scot o sticla de rachiu, o galeata de vin si petrecem. Nu l-as mai manca daca ar fi aelectricizata”. In timp ce barbatii strang uneltele si mai cinstesc un pahar, femeile pregatesc friptura. „Doar matele le curat in prima zi, ne-a povestit Carolina Lovin. Chisca, cighirul si carnatii ii las pe a doua zi. Printre altele, mai fac si o placinta cu branza, sa ne indulcim. Stam de vorba pana noaptea.”

Doina Mincu
Sinziana Filimon



spot_img