– o poveste despre o familie cu multe lipsuri, dar care cu ajutorul semenilor poate scapa de saracie

Familia Rau, din satul Rusenii Razesti, comuna Plopana, este o familie numeroasa. Dar pe cât este de numeroasa pe atât este de necajita. Locuiesc cu totii intr-o casa din paianta, la iesirea din localitate, in conditii greu de imaginat pentru multi dintre noi. Au doar doua camere si un hol, iar locuinta nu este racordata la reteaua de electricitate.

Au trecut prin doua inundatii si doua incendii si se multumesc ca inca mai au un acoperis deasupra capului. Copiii mai mari au plecat sa-si faca un rost, alti trei stau pe la rude, iar acasa au mai ramas sapte minori. Dintre cei aflati in grija parintilor, cel mai mic, un baietel, are doar cinci luni, iar fata are 16 ani si isi doreste sa se inscrie la liceu. Cu totii traiesc din alocatiile de la stat, putin peste 500 de lei pe luna, si din banii câstigati de tata din munca cu ziua prin sat.

PUBLICITATE

Omul a lucrat 15 ani in mina, la Valea Jiului, dar la Plopana nu si-a mai gasit de lucru. Intr-un timp a facut naveta la Bacau, unde a lucrat in constructii, insa patronul a fugit cu banii si n-a câstigat nimic. Matei, Marius, Antoanela, Cristi sau Razvan s-au invatat cu lipsurile si chiar daca intru intr-un magazin nu-i cer mamei sa le cumpere dulciuri si nici jucarii, pentru ca stiu ca banii sunt putini. Pentru ei, important este sa aiba mâncare pe masa in fiecare zi.

„Ne descurcam foarte greu pentru ca banii sunt putini si nevoile multe, dar nu avem ce face. Traim doar din alocatiile copiilor. De ajutor social nu beneficiem. Cica avem venit prea mare. Din ce munceste sotul cu ziua luam de mâncare, orez, faina, ce putem pastra, ca nu avem frigider, ca sa avem ce pregati. Nu ne ducem la nimeni sa cerem”, spunea Izabela Rau (39 ani), mama copiilor. Desi se descurca greu, nu s-a gândit niciodata sa-i abandoneze ori sa-i dea in plasament.

Doi tineri sunt hotarâti sa-i ajute

Are incredere ca Dumnezeu le va purta de grija. Mai ales ca de povestea lor au fost impresionati doi tineri din Bacau, sot si sotie, care i-au remarcat in drumurile facute la Vaslui si inapoi. Au vazut ca au grija de copii, ca sunt spalati, ca frânghiile sunt pline tot timpul de haine curate. Nu s-au grabit sa-i judece si nici nu au de gând sa o faca. S-au grabit in schimb sa-i ajute, asa cum o pot face si alti bacauani.

La ultima vizita le-au adus alimente, haine si multe alte lucruri care le lipsesc. „Pe noi ne-a atras faptul ca sunt curati, copiii sunt ingrijiti si cu mult bun simt. Incercam sa-i ajutam si saptamânal sa ajungem la ei sa le aducem câte ceva”, spunea Liliana Tabacaru. Dar acesti tineri inimosi vor sa le schimbe viata cu totul. Pentru a-l ajuta pe tata, Gheorghe Rau, cu un loc de munca, au inceput sa strânga bani pentru a le cumpara o casa batrâneasca mai aproape de Bacau si sa-i mute acolo. Vor ca acesti copii sa nu mai invete la lumânare si sa priveasca si ei la televizor. Sa se bucure cât de putin de copilaria pe care saracia le-a furat-o.

“Ei nu se mai incadreaza pentru ajutor social si noi nu avem cum sa-i ajutam, ca nu este cadru legal. Ca sa se racordeze la reteaua electrica au nevoie de câteva mii de lei, dar nici casa nu are acte.”
Gheorghe Andries, primarul comunei Plopana

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

12 COMENTARII

 1. Da, confirm, oamenii sunt de calitate. Tot ce duc…e tinut curat, folosit ! Multumesc intotdeauna! E de ajuns sa claxonezi in fata casei si se arata imediat…multime de copii! Ochii lor spun tot! Cine poate sa ajute!

 2. CUM ADICA DOMNULE PRIMAR NU MAI BENEFICIAZA DE AJUTOR SOCIAL…ESTI CU CAPUL …..CARE ESTE SURSA DE VENIT…ALOCATIILE….INPARTITE LA CATI SUNT NU LE REVINE NICI 30 DE LEI PE PERSOANA….TREZESTETE PRIMAREEEEEEE…SUNT ALTII CARE NU MERITA SI I AU AJUTOARE SOCIALE CARE AU MASINI SI VILE….

 3. Nu pot impartasii aceleasi ganduri cu dvs. Daca nu ai casa,nu ai nimic ,cum poti face atatia copii?Pe acestia nu ii pui intr-o cutie si-i incui in dulap si ii scoti numai cand vrei sa ii vezi.Sunt suflete care cer din ce in ce mai mult.Este inconstienta din partea parintilor.Vor trai din pomeni pana cand vor muri de batranete?

  • D-na Louisa, copiii sunt cea mai mare avere, mai presus de orice casa, castel sau palat. Acesti copii vor ajunge poate medici, ingineri sau altceva pentru ca stiu de mici sa munceasca, sa aiba raspundere nu ca altii care primesc totul si sunt rasfatatati.

 4. Ma inclin si plang si urlu!
  Pentru cine are urechi de auzit,ochi pentru vazut si minte sa priceapa ,conturi de reglat cu buna cuviinta si credinta ,sa procedeze in consecinta ,caci nimic nu este mai presus decat comorile adunate in numele legii celei drepte !

 5. Acesti oameni trebuie ajutati cu sufletul si cu multa caldura. Nu cersesc, sunt curati, merita tot respectul si ajutorul intregii comunitati. RESPECTELE MELE!

 6. Nu stiu ce sa zic ,poate unii nu-mi vor da drepatate ,dar ….daca n-ai nici dupa ce bea apa nu te gandesti un pic si faci 12 copii…hai 1..2 ..3 …Mi se pare inconstienta din partea parintilor. Stai si astepti sa-ti dea altul ceva si intre timp mai faci un copil …nu stiu cum vine asta .Sunt atatea metode contraceptive ca doar suntem in sec 21 nu trebuie sa ne inmultim ca iepurii.La 39 de ani 12 copii ? Adica anul si carlanul cum se zice in popor .Peste vreo 3 ani auzim ca s-au mai inmultit ca au 15 copii ca vad ca se pricep f bine la acest lucru.

 7. Macar ei sa creasca natalitatea tarii ,daca semenii nostri au ales alte tari iar noi care-am ramas ori nu vrem sa ne legam la cap cu grija fata de un copil ,ori suntem infertili si disfunctionali pe fond de stres ;aceste lucruri tin de legi nescrise ale firii ;omeneste ,trebuiesc ajutati !ma rog si ma inclin in fata tuturor acelora care intind o mana de ajutor acestei familii ,Dumnezeu sa o aiba in paza impreuna cu toti cei care se implica !

 8. singura investitie inteligenta pt ei at fi un bax de prezervative pt parinti si instructiuni de folosire…in rest au de toate… au un acoperis si traiesc in pace…sunt altii mai necajiti ..Siria Nigeria..unde nu sunt siguri ca mai prind apusul soarelui…

 9. Jigodii de oameni ce sunteți, de ce judecați ca au făcut copii!?Ei au frica lui Dumnezeu. Nu ca altele care anu și avortul sau poate mai des,acești oameni au credință ce le da Dumnezeu ei primesc.Dacă puteți ajutați dacă nu…. Nu mai jigniți niște oameni amărâți

LĂSAȚI UN MESAJ