Trichineloza “ataca” din nou. Si asta din cauza consumului crescut de carne de porc din perioada sezonului rece. Astfel, riscurile la care ne expunem sunt mult mai mari. Consumul de carne infestata cu Trichinella Spiralis, poate avea urmari de-a dreptul dramatice pentru om.
Sobolanii, principalii vinovati
Trichineloza este o boala parazitara, ce se transmite de la animale la om. Sobolanii, soarecii, câinii, pisicile si porcii sunt purtatoii bolii. Imbolnavirea porcilor se produce dupa ce acestia consuma sobolani vii sau cadavre de sobolani, câini, pisici infestate ori resturi de animale salbatice. Trebuie mentionat faptul ca, atât la porc, cât si la celelalte animale, boala nu se manifesta de obicei prin semne clinice sesizabile, iar parazitul, cât si larvele lui, nu se vad cu ochiul liber. “Omul se imbolnaveste consumând carnea infestata de porc, insuficient fripta sau fiarta. Pentru a se preintâmpina astfel de situatii, detinatorii de porci au obligatia de a face examenul sanitar veterinar si trichineloscopic inainte de a se consuma carnea”, a afirmat declarat dr. Vlad Gheorghita, purtator de cuvânt al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bacau.
Numai pentru consumul propriu
Carnea de porc provenita de la animale sacrificate in gospodaria proprie nu poate fi introdusa in unitatile de alimentatie publica in vederea organizarii de mese festive. Aceasta poate fi folosita doar pentru consumul propriu. Din fericire, trichineloza la om poate fi tratata, reusita tartamentului fiind conditionata in primul rând de rapiditatea instituirii lui dupa infestare. “Atentionam populatia ca procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele. Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestarii ei si de rezistenta organismului. Examenul trichineloscopic al carnii de porc se poate efectua in toate circumsriptiile sanitare vetrinare”, ne-a declarat dr. Vlad Gheorghita, purtator de cuvânt al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bacau. Daca aveti dureri abdominale, diaree, greturi, varsaturi (care apar la 1-2 zile dupa consumul de carne infestata), febra, conjunctivita si dureri musculare trebuie sa va prezentati de urgenta la medic.
Alexandra Zaharia















