Vacanta sutelor de bacauani intorsi acasa din strainatate, pentru a petrece alaturi de familie sarbatorile de iarna, s-a terminat.
Pentru sute de bacauni care muncesc in strainatate, vacanta in Romania s-a incheiat. Au petrecut cu rudele si prietenii, au mancat preparatele traditionale dupa care au tanjit tot anul si au petrecut. Vacanta a fost frumoasa, dar scurta. Cum o minune nu tine mai mult… decat de sarbatori, cine vine mai trebuie sa si plece. Acest sfarsit de saptamana a fost aglomerat la Aeroportul International aGeorge Enescu”. Sute de bacauani si-au facut bagajele si s-au intors in Spania, Italia sau Anglia. Despartirea de cei dragi a fost dureroasa, asa ca foarte putini au putut sa-si tina in frau emotiile si lacrimile. Rodica Diaconita si sotul sau Ionel s-au despartit cu greu de fiul lor de 24 de ani: aNe intoarcem in Anglia la munca. Anul acesta am stat mai putin, doar trei saptamani. Ne este foarte greu sa plecam, mai ales ca ramane acasa singurul nostru fiu. Despartirile sunt triste dar nu avem ce face. Trebuie sa muncim pentru copiii nostri. In tara nu mai este nimic de facut”, a spus aceasta.
Loviti de criza
Criza s-a simtit si in restul Europei. Pentru bacauanii care lucreaza in Anglia sau Spania, anul 2009 a fost unul greu. Cei care aveau un loc de munca in constructii au lucrat mai putin, asa ca s-au intors in tara cu bani putini. Dragos Topa a plecat in Anglia acum patru ani. Si-a propus sa-si mai gaseasca un loc de munca anul acesta, si asta pentru ca vrea sa se intoarca cat mai repede acasa: aAnul asta am venit cu bani putini. Am lucrat ore putine si am fost platit ca atare. Oricum, castig mai multi bani ca in Romania. In anii trecuti cumparam multe cadouri pentru familie, dar anul asta am venit cu geanta mai mult goala. Banii stransi i-am bagat in mobila de bucatarie si am mai achitat niste datorii”, ne-a povestit bacauanul.
Au plecat cu bagajele pline
[ad#stire]Bacauanii au inghesuit in genti nu haine, ci preparate traditionale romanesti. Sticlele cu vin de tara, tuica, dulceata, carnatii si zacusca au fost nelipsite. aLuam cu noi o bucata din tarisoara noastra. Mancarea noastra e cea mai buna. Tot anul am tanjit dupa o tuica facuta de tatal meu, dupa caltabos si carnati”, ne-a spus Ionut Popa. Cei care nu au avut loc sa-si puna in bagaje toate bunatatile, au preferat sa le trimita prin curier. aAm lasat familiei doua genti cu vin si muraturi, iar ei urmeaza sa ni le trimita imediat ce ajungem. Chiar daca nu am avut loc suficient, nu am putut sa renunt la ele. In strainatate nu gasesti produse ca la noi acasa. In magazinele romanesti preturile sunt foarte mari si chiar nu-mi convine sa dau 5 euro pentru o jumatate de varza murata, asa ca am preferat sa-mi trimita ai mei si am tot anul”, a adaugat Madalina Dumitrascu.
Au plecat tristi, dar cu sperante ca anul 2010 va fi unul mai bun. Se roaga ca cei dragi, ramasi acasa, sa nu duca lipsa de nimic si sa-i gaseasca sanatosi data viitoare cand se intorc. Multi bacauani viseaza la ziua cand vor fi din nou acasa, in Romania. Pana atunci sunt nevoiti sa mai munceasca printre straini, pentru a putea pune ceva pe masa.
Sinziana Filimon















