29 martie 2024
ActualitateMoinești, Dărmănești și Secuieni cer să se declare „starea de alertă”

Moinești, Dărmănești și Secuieni cer să se declare „starea de alertă”

Cantitatea de deșeuri menajere este mult mai mare în perioada sărbătorilor decât în restul anului. Coji de cartofi, de banane, ambalaje, oase, alimente neconsumate și alte resturi de la festin umplu platformele de gunoi. Firma de salubritate a ridicat deșeurile conform programului, însă nu din toate localitățile.

Trei unități administrativ teritoriale (UAT) nu beneficiază de acest serviciu din cauză că nu-și achită datoriile: Moinești, Dărmănești și Secuieni. Primarii acestora nu sunt de acord cu anumite date din contract (taxa, care ar fi prea mare, și numărul locuitorilor, preluat de la Direcția de Statistică), fiind în conflict deschis cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS), entitatea care emite facturile și din care UAT-urile fac parte. Ei acuză ADIS că nu le apără drepturile și nu-i mai reprezintă.

 



CL Moinești „aliniază” taxa

Valentin Vieru, primarul municipiului Moinești, afirmă că a făcut tot ce a fost stabilit la negocierile cu ADIS: „Am crescut numărul locuitorilor plătitori la 13.300, acordând subvenții categoriilor defavorizate, am realizat contracte cu 75 la sută dintre agenții economici, am plătit 430.000 de lei și am promis că vom plăti și diferența dacă vor relua prestarea serviciului. Nu au reluat-o. Vineri, în ședința CL Moinești, am aprobat taxa de 9,97 de lei, ca să ne aliniem la politica tarifară a județului. Acestea au fost stabilite în Comitetul director al ADIS”, a declarat Valentin Vieru, primarul Moineștiului.

El a precizat că, de sărbători, orașul nu a fost sufocat de gunoaie deoarece primăria le-a colectat periodic, le-a dus la stația de sortare și a făcut curățenie pe străzi. Problema e că stația se va umple până la sfârșitul lunii ianuarie. Primarul din Secuieni, Cosmin David, afirmă că a instruit populația să recicleze deșeurile biodegradabile, iar pe cele nedegradabile, cum ar fi pet-urile, să le pună în saci și să le depoziteze în curți până la reluarea serviciului de salubrizare.

De 68 de zile, cu deșeurile în oraș

ADIS a propus achitarea datoriilor eșalonat, în tranșe, dar cele trei UAT-uri nu au fost de acord. „Eu am făcut concesii dar nu-mi pot lua angajamentul, în numele Consiliului Local, că voi încasa bani pentru cetățenii care sunt plecați în Canada, Australia, Italia sau care se află în detenție. Aceștia nu produc deșeuri.

Codul Fiscal spune că plătitorul de taxe declară pe propria răspundere bunurile și numărul persoanelor care locuiesc la acea adresă. Nu putem lua bani de la locuitorii care nu trăiesc în Moinești și nu au beneficiat de serviciul de salubrizare”, spune Valentin Vieru.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență din cele trei UAT-uri solicită Comitetului Județean, pentru a doua oară, declararea stării de alertă. Acesta va trimite în teren un grup de suport tehnic, care va verifica cât de gravă e situația, dacă, într-adevăr, pune în pericol sănătatea populației, apoi va întocmi un raport. Comitetul va decide prin vot dacă va trimite solicitarea la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

„Vom aștepta hotărârea Comitetului Județean și a MAI. Stăm de 68 de zile cu deșeurile în oraș, dar încă mai sperăm să se găsească o soluție pentru a ieși din această criză”, a afirmat Valentin Vieru.

Soluția? Plata eșalonată a datoriilor

Sorin Brașoveanu, președintele ADIS, arată că Valentin Vieru, acordând subvenții cetățenilor defavorizați, a făcut ceea ce trebuia să facă de la început, apoi a adăugat că UAT-urile au fost de acord să intre în ADIS, au aprobat în Consiliul Local proiectul și contractul, apoi au refuzat să plătească:

„Deocamdată, ei sunt într-un proces pentru plata restanțelor. A fost alegerea lor de a nu recunoaște contractul încheiat de ADIS, din care UAT-urile respective fac parte. Sunt singurii care au modificat anexa la contract.” Sorin Brașoveanu afirmă că și-a arătat toată deschiderea pentru a rezolva problema: a fost la ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, apoi la o nouă întâlnire, tot la București, cu ministrul Mediului, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, și primarii, iar ultima oară la ședința de lucru din Bacău, desfășurată în prezența ministrului Grațiela Gavrilescu.

„Concluzia a fost că nu poate interveni nimeni într-un contract, e o problemă juridică”, susține Sorin Brașoveanu. Care e soluția? Cea care a fost acceptată de celelalte UAT-uri care au restanțe:

„Fiecare și-a recunoscut datoria și a aprobat în Consiliul Local plata eșalonată a datoriilor. ADIS a prezentat situația operatorului Romprest, care a fost de acord și a reluat serviciul.” Convocarea CJSU și solicitarea „stării de alertă” vor avea loc dacă vor fi îndeplinite condițiile. Una dintre acestea prevede ca situația de urgență să aibă cauze externe (inundații, cutremure etc.). Cauzele nu sunt externe, dar cine răspunde dacă apare un focar de infecție?

„Responsabile de îmbolnăvirea populației sunt autoritățile locale care nu au respectat contractul de salubrizare și au generat această situație”, spune Sorin Brașoveanu, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri