28 martie 2024
Top StoryMasa de Paște

Masa de Paște

Obiceiul înroşirii ouălor înainte de Sfintele Paşti este explicat printr-o serie de legende creştine, care leagă simbolul ouălor roşii de patimile lui Iisus.

Astfel, una dintre acestea aminteşte de faptul că Maica Domnului, venind să-şi vadă Fiul răstignit, a adus un coş cu ouă pe care l-a aşezat sub cruce, iar acestea s-au înroşit cu sângele vărsat de Domnul Iisus pentru mântuirea lumii. Cu multe secole înainte de Hristos exista obiceiul de a oferi în dar ouă colorate cu ocazia marilor sărbători, îndeosebi la cele de înnoire a timpului. Oul este el însuşi generator de viaţă, un simbol al regenerării, al purificării, al veşniciei.

La creştini, oul Îl reprezintă pe Creator, Cel ce creează tot şi Cel ce conţine în sine totul. Totodată, oul înroşit este simbolul Mântuitorului, Cel ce părăseşte mormântul, pentru a se întoarce la viaţă, precum puiul de găină care iese din găoace. Potrivit site-ului www.crestinortodox.ro, culoarea roşie reprezintă pe de o parte focul, cu puterea lui purificatoare, iar pe cealaltă parte sângele lui Iisus vărsat pentru mântuirea lumii. La noi însă, de Paşti, ouăle nu se vopsesc doar în roşu, ci şi în alte culori (galben, verde, albastru), vestind bucuria primăverii. Se mai colorează ouă şi în negru, simbolizând patimile lui Hristos pe cruce.



Cum vopsim ouăle de Paşte natural, fără să folosim chimicale

Dacă te-ai săturat de substanțele chimice pe care le regăsești de obicei în pachetele prezente la orice magazin, există câteva modalități prin care poți să faci vopsea de ouă naturală. În primul rând, ar trebui să știi că ouăle nu vor fi la fel de strălucitoare precum ouăle vopsite în mod convențional.

Galben – turmeric sau foi de ceapă
Portocaliu – pulbere de chili
Roșu – sfeclă roșie, foi de ceapă roșie, zmeură sau mure
Albastru – varză roșie sau afine congelate
Verde – spanac
Mov – suc de struguri
Maro – cafea

Ingrediente:

3 căni cu legume / fructe / condimente la alegere, 3-4 linguri de condimente, 3 căni cu apă, 2 căni cu oțet alb

Mod de preparare:

Se iau 3 căni cu legume și/sau fructe tăiate, piure sau feliate și se fierb în 3 căni cu apă și 2 linguri de oțet alb. Dacă se utilizează condimente, vei avea nevoie de 3-4 linguri în 3 căni cu apă. Se lasă să fiarbă timp de cel puțin 30 de minute sau mai mult dacă dorești o culoare mai intensă. După fierbere, se strecoară fructele sau legumele, iar lichidul reprezintă vopseaua de ouă. Se înmoaie ouăle fierte în vopsea peste noapte. Cu cât e apa mai caldă, cu atât e mai bine. Dacă nu este suficient de intensă culoarea vopselei, a două zi se încălzește colorantul și se înmoaie ouăle pentru încă 30 de minute. Rezultatele vor varia în funcție de puterea vopselei și de cât timp vei lasă ouăle să se înmoaie în vopsea. În plus, rezultatul final va fi o finisare mată, dar dacă dorești ceva mai lucios, poți pune puțin ulei de măsline pe coajă de ou, după care poți lustrui ouăle cu o cârpă moale pentru un finisaj lucios.

Borș de miel cu lobodă roșie

Ingrediente

1 kg carne miel (pulpa sau coaste miel) 1 legătură de ceapă verde 150 gr morcov 50 gr ardei gras 2 legătură de loboda roșie 500 ml borș sare piper leuștean verde un ou 10 gr orez

Mod de preparare

Se tranșează carnea și se pune la fiert.Se spumează cu atenție și se continuă fierberea. În acest timp, ceapă se curăță, se spală și se toacă mărunt. Morcovul se spală și el și se toacă mărunt, iar ardeiul se tăie cubulețe. După ce carnea a fost spumată se adaugă legumele și sare după gust. Apoi, se adaugă borșul și orezul. Când orezul este jumătate fiert, se adaugă lobodă curată, spălată și tocată fin. Se lasă să mai fiarbă aproximativ 15 minute, iar apoi se bate oul și se adaugă în borș și se operste fieberea. Acest bors de miel servește fierbinte cu leuștean verde tocat. (Sursa: gustos.ro)

Marinadă pentru friptura de Paște

Ingrediente:

Vin alb, Ulei de măsline, Usturoi (de preferat verde), Mentă, Cimbru, un pic de busuioc, Foi de dafin, Piper, Boia dulce, Sare

Usturoiul, menta și busuiocul se toacă mărunt. Toate ingredientele se adaugă în vin, amestecându-se pentru omogenizare. Sarea și piperul se adaugă după gust. Cantitatea de baiț (marinadă) trebuie să fie suficientă pentru îmbăierea cărnii. Se așază carnea într-un vas, de preferință mai întins (vasele Jena sunt excelente), potrivit bucatarulpriceput.ro. Se toarnă baițul peste carne și se trage deasupra o folie de plastic, de aluminiu ori se etanșeizează cu un capac pentru a sigila vasul și a forță aromele să se fixeze în carne. Vasul cu carne se pune la frigider.

Piftie de miel

Cureţi carnea, speli carnea şi o pui într-o oală mare, o acoperi cu apă cu puţină sare. Laşi toată compoziţia la foc mic până ajunge la punctul de fierbere. Din când în când, înlături spuma care se formează deasupra, ca să obţii o zeamă transparentă. Adaugi legumele curăţate, spălate, dar netăiate (morcovii, ceapa, ţelina, păstârnacul), câteva boabe de piper şi le laşi să fiarbă la foc mic, 1-2 ore, până când carnea de miel este bine fiartă şi începe să se desprindă de pe oase. Scoţi legumele, le laşi să se răcească. Strecori supa şi o laşi să mai dea câteva clocote, apoi o dai la o parte după foc. După ce s-a răcit puţin, adaugi gelatina topită. Cureţi şi zdrobeşti usturoiul, după bunul plac – poţi pune în supă o căpăţână sau două de usturoi. Apoi strecori din nou supa. Separi zeama de carnea de miel, apoi adaugi usturoiul şi o dai la foc încă 5 minute. Cureţi carnea de pe oase, o tai în felii sau bucăţi potrivite. Feliezi morcovii fierţi, tai ceapa, păstârnacul şi ţelina şi aranjezi piftia de miel în boluri. La baza castroanelor termorezistente, pui un strat de morcovi, de exemplu, apoi fâşii de carne de miel. Poţi să pui şi alte legume feliate, dacă ai folosit şi păstârnac, şi ţelină. Peste ele torni supa din oală şi laşi să se răcească bine. După ce s-a răcit compoziţia, aşezi castroanele cu piftie în frigider, ca să se închege bine. Înainte să le serveşti pe masa de Paşte, răstorni castroanele cu piftie de miel pe un platou, le decorezi cu frunze de pătrunjel verde, conform clickpoftabuna.ro

PASCA tradiţională cu brânză dulce de vacă şi stafide

Ingrediente: 200 g zahăr, 200 g unt, 25 g drojdie, coaja de lămâie şi portocală, 1 kg brânză de vaci, 2 linguri smântână, 2 linguri făină, 4 ouă, 250 g zahăr, 200 g stafide, 2 pliculete zahăr vanilat, coajă de lămâie şi de portocală, 1 praf sare, 60 ml lapte,300 g făină

1. Într-un bol se pune făina, se face un gol la mijloc şi se adaugă ouăle, maiaua pregătită din drojdie, lapte şi puţin zahăr şi se frământă adăugându-se toate ingredientele. Se obţine un aluat de cozonac şi se lasă să crească lângă o sursă de căldură.

2. Separat, în alt bol, se pun: brânza de vaci, smântâna, zahă rul, coaja de lămâie şi de portocală, un praf de sare, făina, zahărul vanilat şi ouăle. Toate acestea se amestecă cu mixerul iar la sfârşit se adaugă stafidele.

3. Foaia de aluat, după ce a crescut, se aşază în tava unsă cu unt. Se formează cu mâna, pe planşetă un sul răsucit de grosimea unui deget şi se taie în două. Cele două bucăţi se întind cu sucitorul. Prima foaie se aşază în tava unsă cu unt, se toarnă compoziţia de brânză şi apoi se acoperă cu cealaltă foaie, presându-se uşor să nu iasă brânza.

4. Se bagă în cuptor la o temperatură potrivită, aceeaşi de la început până la sfârşit. După ce s-a copt, se lasă la răcit la temperatura camerei câteva ore şi se pudrează cu zahăr pudră.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri