De puţine ori, în ultimi ani, am avut ocazia să particip la o manifestare integrată, de calitate, care a adus în prim plan tradiţii, obiceiuri, elemente de patrimoniu alimentar şi cultural, din cele mai vechi timpuri şi până astăzi. Marele câştig, dacă ar fi să cuatificăm şi numai în parte ceea ce s-a întâmplat marţi, 6 martie, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, se poate exprima în latura practică a Proiectului educaţional „Literatura şi gastronomia.De la mălaie la pâine”, iniţiat şi derulat la Colegiul Economic „Ion Ghica”, în anul şcolar 2017-2018, coordonat de prof. Anamaria Paiu, Ionela Andrei şi Miruna Soisun.
„Proiectul nostru a urmărit – şi acum putem spune că a reuşit – să trezească sentimentele de apartenenţă la o comunitate, cu bogatele ei tradiţii, cât şi a celui patriotic local şi naţional. Am apelat la istorie, literatură, etnografie, la gastronomie, cu accent pe activităţile practice, ceea ce s-a văzut şi acum la finalul proiectului”, a spus prof. Ionela Andrei.
Cum de undeva trebuia început, Iulian Bucur, şef Secţie Etnografie a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” a prezentat elementele de cultură materială a vieţii străbunilor noştri, toate reunite în expoziţia denumită sugestiv „Bucate”, în care au fost pot fi văzute vatra, soba, cuptorul, plita, rola, integrate, de-a lungul anilor, într-un tot, moştenite de la daci, romani, turci şi nemţi. Utilitatea acestora a fost exemplificată şi prin literatură, de la poveştile lui Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Marin Preda, dar şi prin arta plastică a pictorului Nicu Enea.
Sunt în expoziţie toate uneltele necesare, dintr-o bucătărie ţărănească, pentru prepararea hranei, de la cele de măcinat mieiul, porumbul şi grâul, până la prepararea mămăligii, lipiilor, alivencilor şi pâinii, cu toate variantele (colaci, plăcinte, cozonaci etc.). O expoziţie care merită văzută de copii şi tineri, acestea nu sunt „iluzii”, ci adevărate nestemate ale patrimoniului nostru cultural, care trebuie văzute, nu mă feresc să folosesc imperatiul, mai ales că fiecare exponat are şi o frumoasă poveste.
O altă poveste a bucătăriei ţărăneşti a spus Petronela Savin, lector univ. dr. la Universitatea „Vasile Alecsandri”, rezultată în urma unor cercetări, timp de doi ani, în 34 de localităţi din judeţul Bacău. Elevii şi studenţii prezenţi au avut ocazia să vadă, în format digital, cele mai apetisante produse culinare, preparate după metode tradiţionale, specifice diferitelor zone, de la Sascut, Balcani, Asău, Roşiori, Lipova sau de pe Valea Muntelui, elementele de bază fiind mălaiul, făina de grâu, brânza sau cartofii, tradiţii păstrate şi astăzi de bătrânele satelor.
Trecerea de la tradiţie la modernitate au făcut-o reprezentanţii a două societăţi comerciale din Bacău, Inan Impex şi Auchan, care au prezentat şi au oferit spre degustare o varietate de produse de panificaţie, povestea acestora fiind şi o invitaţie pentru viitorii absolvenţi ai Colegiului Economic de a alege să facă parte din colectivul de specialişti de la cele două societăţi comerciale.
Cum afirmam la început că a fost vorba de literatură şi gastronomie, iniţiatorii proiectului au organizat şi un concurs de eseuri cu tema „Bucate…din poveste”, la care au participat 16 elevi de la colegiul amintit, cele mai interesante creaţii fiind premiate de Tincuţa Bernevic, scriitoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România.















