Odata cu sosirea caldurii, sporeste numarul de boli infectioase intestinale, din care face parte si salmoneloza sau boala mainilor murdare. Caldura favorizeaza inmultirea microorganismelor responsabile de aparitia acestei boli, iar episoadele de imbolnavire sunt legate de nunti, cumetrii, zile de nastere sau alte astfel de evenimente organizate vara, cu incalcari de preparare a bucatelor. Varsaturile, episoadele diareice si febra sunt simptome ale unei astfel de intoxicatii. Pentru a evita imbolnavirea, reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) recomanda spalarea frecventa a mainilor si a suprafetelor, separarea alimentelor pentru a evita contaminarea incrucisata, pastrarea alimentelor in conditii optime. "Pentru a evita aparitia unor episoade nedorite de toxiinfectii alimentare, in perioada sezonului estival 2011, la nivelul DSVSA Bacau au fost alcatuite echipe de lucru repartizate pe zone de risc care vor verifica modul in care sunt respectate cerintele sanitar-veterinare", a declarat dr. Gheorghita Vlad, purtator de cuvant al DSVSA. Verificarile inspectorilor vor viza, rand pe rand, magazinele alimentare, restaurantele, fast-food-urile, cantinele, pensiunile turistice, taberele de copii dar si alte unitati de alimentatie publica in care se comercializeaza produse alimentare. Totodata, in aceasta perioada se urmareste modul cum sunt organizate de catre autoritatile locale targurile si alte manifestari in aer liber. Tot pentru a ne feri de toxiinfectii, inspectorii sanitari ne recomanda sa nu cumparam produse alimentare din locuri neautorizate, neetichetate sau care au un aspect indoielnic. Este bine si sa pastram bonul de casa, pentru a putea reclama calitatea unui produs. (A. Gavrila)















