Doi apropiati ai liderului PNL Bacau, Romeo Stavarache, si-au pus in cap sa devina proprietari de helesteu. Liviu Goian, „vicele” municipalei PNL, si Ion Rotaru, fost consilier local liberal, vor sa infiinteze o ferma piscicola in extravilanul comunei Tamasi. Familiile Goian si Rotaru detin in comuna bacauana un teren de peste 177.000 metri patrati (17,7 hectare). In aceeasi localitate, municipalitatea bacauana detine peste 300 de hectare de padure. Acolo ar fi trebuit construit un parc de agrement destinat bacauanilor, insa proiectul pare astazi compromis.

“Fratii Petreus“ ai PNL Bacau, Liviu Goian si Ion Rotaru, intentioneaza sa-si amenajeze o ferma piscicola in comuna Tamasi. Proiectul gândit de cei doi temerari afaceristi liberali are o vechime de aproximativ 2 ani. In octombrie 2011, Consiliul Judetean (CJ) Bacau a emis o autorizatie de construire pe numele lui Goian si Rotaru, precum si ale sotiilor acestora, Maria Rotaru si Gabriela Goian. Autorizatia atesta ca valoarea primei etape a lucrarilor se ridica la peste 293.000 lei, aceasta vizând amenajarea fermei, construirea unui grup social si imprejmuirea terenului.

Au 17 hectare de pamânt

Familiile Goian si Rotaru detin in extravilanul comunei Tamasi peste 17 hectare de pamânt. Acestea au fost achizitionate in noiembrie 2009, de la o familie care fusese improprietarita cu câteva luni mai devreme de Comisia judeteana de fond funciar (30 iulie 2009). Terenul este detinut “jumi-juma” de Goian si Rotaru, fiind ipotecat catre BRD pentru 420.000 de lei.
Aflate in lunca Siretului, cele peste 177.000 mp sunt situate in vecinatatea haldei de zgura si cenusa a CET Bacau. Zona atrage zeci de pescari amatori care, la sfârsit de saptamâna, s-au obisnuit sa ia cu asalt malurile Siretului.

„Acum vreo 2 ani le-am dat aviz”

Conducerea comunei Tamasi spune ca in urma cu mai mult timp Goian si Rotaru au solicitat un aviz Primariei din localitate. Potrivit edilului Veronica Dontu (PSD), din cele peste 200 hectare de islaz situate in lunca Siretului si aflate in administrativul comunei Tamasi, 100 au proprietari privati.
“Acum 2 ani le-am dat un aviz. Ei au undeva la 17 hectare. Din cele 216 hectare de izlaz pe care le are comuna Tamasi in lunca, 100 de hectare au proprietari”, a afirmat Dontu.
Ea a apreciat ca zona ar avea un potential turistic deloc de neglijat, in conditiile in care infrastructura ar fi imbunatatita, iar municipalitatea Bacau ar demara investitiile in amenajarea parcului de agrement din padurea Tamasi.

Fermele piscicole, o moda

In ultimii ani, amenajarea de ferme piscicole a devenit o moda printre afaceristii bacauani. In teorie, investitiile in construirea de helestee isi propun sa valorifice potentialul natural oferit de râurile din judetul Bacau.
In septembrie 2010, societatea Rustrans a obtinut un acord de mediu din partea Agentiei pentru Protectia Mediului, vizând amenajarea unei ferme piscicole la Blagesti, in apropiere de râul Bistrita. Proiectul are ca scop amenajarea unui bazin piscicol de peste 9 hectare, suprafata totala afectata investitiei fiind de peste 17 hectare, aproape de 2 ori mai mare.

Paravan pentru exploatarea balastrului

Investitiile in crearea de ferme piscicole sunt si un excelent paravan pentru exploatarea balastrului din râuri. De altfel, in vecinatatea terenului detinut de Rotaru si Goian la Tamasi functioneaza deja o balastiera apartinând unei importante firme de constructii din Bacau. Tentatia e cu atât mai mare, cu cât Goian si Rotaru detin sau controleaza prin interpusi mai multe societati din domeniul constructiilor (n.r. – Segama, Ecobeton, RKS Drumuri, Rotbac).

Proiect in impas
Primaria Bacau tine de pomana 325 ha de padure la Tamasi

In comuna Tamasi, Primaria Bacau e mare proprietara de padure. Institutia pastoreste 325 de hectare de fond forestier si, la un moment dat, a avut in plan sa construiasca un parc de agrement pentru bacauani in respectiva locatie. Proiectul bate pasul pe loc de mai multi ani, ramanând la faza studiului de fezabilitate, acesta din urma elaborat de o firma spaniola (!).
Perspectiva dezvoltarii turistice a zonei i-a determinat pe afaceristii liberali sa iasa la cumparaturi de terenuri in comuna Tamasi.
Primaria Bacau a intrat in posesia padurii in iunie 2007 când, in baza unei decizii a Comisiei judetene de fond funciar, municipalitatea a fost improprietarita cu sutele de hectare de padure. In august 2009 viceprimarul Dragos Luchian declara cotidianului Desteptarea ca dupa amenajarea centrului de agrement si turism in padurea Tamasi, Primaria Bacau va concesiona – pe loturi – obiectivul.
Proiectul parcului a facut furori in campaniile electorale din 2008 si 2012, candidatul Romeo Stavarache prezentându-l ca pe o reusita a administratiei sale. In realitate, investitia este inexistenta. In 4-5 ani edilii au finalizat abia documentatia tehnica si studiul de fezabilitate.

Iaz de 11 hectare

Potrivit "Memoriului de arhitectura" ce a insotit proiectul tehnic al amenajarii piscicole, Goian si Rotaru vor sa faca la Tamasi un helesteu de 10,69 hectare, destinat pescuitului sportiv. Iazul va dispune de un grup social cu doua birouri si mai multe spatii de depozitare. Nivelul freatic aferent zonei este de 1,5 metri adâncime. Proiectul a fost intocmit de arhitectul Lucian Cortez, unchiul fostului arhitect sef al municipiului Bacau, Silvian Cortez.
Lucian BogdanelPUBLICITATE