20 aprilie 2024
EducațieFormaţia de dansuri populare „Pasteluri băcăuane”

Formaţia de dansuri populare „Pasteluri băcăuane”

Sub coordonarea coregrafului Robert Costrovanu, Formaţia de dansuri populare a Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău „Pasteluri băcăuane” reuneşte cei mai talentaţi studenţi: Maria Lișciuc, Georgiana Teodora Cristian, Sebi Ișvanca, Olivia Olteanu, Anișoara Cechir, Delia Ciobanu, Diana Lavinia Șerban, Loredana Jipa, Ancuța Gosav, Mirela Grigoraș, Andreea-Mădălina Vînău, Ioana Aștefănoaie, Doina Amanu, Andrei Daniel Șchiopu, Bogdan Ailioaie, Eduard Roca, Ionuț Ailioaie, Andrei Mocanu și Mihăiță Niță.

„Mă bucur foarte mult că a luat ființă această formaţie de dansuri populare în municipiul Bacău, eu însumi având în plan dezvoltarea și implementarea artei populare în rândul tinerilor studenți băcăuani, însă nu am avut ocazia până acum. Întotdeauna am considerat că tinerii sunt cei care mișcă lucrurile înainte și este foarte important ca această forță a lor, izvorâtă din dragostea și elanul tinereții, să fie bine chivernisită de cei mari. Înființarea unei formaţii de dansuri populare studențească, la Universitatea «Vasile Alecsandri» din Bacău, face cinste conducerii acestei prestigioase instituții, profesorilor săi și nu în ultimul rând studenților care au ales să-și perfecționeze cunoștințele aici.
Bacăul este «Epicentrul Moldovei», așa cum îl numește etnomuzicologul George Sîrbu în cartea sa «Folclor muzical-coregrafic din Moldova- Ținutul Bacăului», fiind zona cu cele mai multe, mai spectaculoase și mai diversificate dansuri populare și linii melodice tradiționale din toată țara, ca urmare a poziției sale geografice și a istoriei derulate pe aceste meleaguri. Astfel, consider că această inițiativă universitară repune Bacăul la loc de cinste pe harta etnofolclorică a țării noastre, constituind o bună strategie în formarea unor generații de tineri competitivi, animați de spiritul identității naționale.
Încă de la preselecție, am fost impresionat de numărul foarte mare de studenți doritori să performeze în arta dansului popular, dar și curioși să afle din tainele tradițiilor noastre strămoșești. S-au prezentat un număr de 34 studenți, majoritatea din primii ani de studiu, fiind selectați un număr de 22 fete și băieți, care au alcătuit echipa de dansuri «Pasteluri băcăuane» și, totodată, piatra de temelie a acestuia. Se lucrează între 4 și 6 ore pe săptămână, insistând pe memorarea pașilor de dans, atitudine și ținută scenică, dar abordând cu ei și elemente legate de specificul tradițiilor locale și a costumului popular.
În continuare, vom insista pe implementarea dansurilor populare din zona Bacăului și din toată Moldova, însă vom aborda treptat și alte zone ale țării, cum ar fi Sibiu, Someș, Gorj, Maramureș sau Banat. Vom participa la cât mai multe manifestări culturale organizate în domeniul folcloric, în special la concursuri, unde studenții noștri vor avea posibilitatea de a face schimb de experiență cu alte formaţii similare şi din țară și din străinătate, evaluându-și totodată și propriul lor nivel artistic, pentru dezvoltarea competițională și obținerea de performanță. Îmi doresc ca formaţia de dansuri populare studențească «Pasteluri Băcăuane» să devină un etalon, iar generațiile de studenți care vor evolua în cadrul acestuia, să devină oameni curajoși și verticali ai societății de mâine, care știu de unde vin și încotro se îndreaptă, purtând în conștiința lor, spiritul biruitor al identității naționale.”
Robert Costrovanu, profesor coregraf



„Am fost întrebat ce înseamnă pentru mine o formaţie de dansuri populare, fiind dansator de 6 ani de zile (Ansamblul «Plaiuri Băcăuane»), astfel vă pot spune că pentru mine formaţia «Pasteluri băcăuane» reprezintă a doua familie, este un loc în care vii cu drag pentru că, pe lângă faptul că suntem o echipă și învățăm dansuri populare din toate zonele României, uneori chiar și din alte țări. Aici învățăm să fim uniți, să fim un grup, să socializăm, să ne ajutăm unii pe alții, pentru că unii sunt mai buni, unii mai puțini buni. Dar, pentru mine formaţia de dansuri populare nu este doar atât, acesta reprezintă o oază de liniște, reprezintă acel loc unde vii și te deconectezi total de lucrurile din exterior. Odată ce ai intrat pe ușa sălii de repetiții uiţi de tot ce se întâmplă în afara ușii, uiți de supărările de acasă, de stresul de la muncă, de examene şi de toată materia pe care o ai de învățat, aici îmi găsesc fericirea și liniştea pe care de multe ori nu o găsesc altundeva. Cam aceasta este și definiția mea pentru dans, o modalitate de a-ți găsi fericirea și liniștea interioară. Iar, pentru final, sfătuiesc fiecare student, dacă iubeşte folclorul, muzica și dansul popular, să nu aibă nicio ezitare şi să vină în sala de repetiții pentru că sunt sută la sută sigur că le va plăcea atmosfera şi persoanele pe care le vor întâlni în această sală și că vor reveni cu drag la repetiții.”
Răzvan Mihăiță Niță, Facultatea de Inginerie, programul de studii Mecatronică

„Pentru mine folclorul și tradiția reprezintă moștenirea noastră ca români, cred că ăsta a fost un punct de plecare în transformarea dragostei pentru dansul și portul popular într-o pasiune, și cred că ar trebui să le oferim o însemnătate aparte fiind singurele prin care se menține vie amintirea strămoșilor noștri și este dusă mai departe prin noi.
Nu am ales să urmez acest drum de mult timp, cu toate că mi-aș fi dorit, dar pasiunea pentru folclor dăinuie de mult timp. Mi-am dorit de mult timp să fac parte dintr-o formaţie și am fost mai mult decât fericită la aflarea veștii înființării acestei echipe în cadrul Universității «Vasile Alecsandri» din Bacău, la începutul anului universitar 2018-2019. Cred că toți colegii mei dansatori au fost îndemnați de aceeași pasiune, o pasiune ce ne-a unit și ne-a apropiat. Aici suntem mai mult decât prieteni, e locul în care revenim cu drag în fiecare zi de repetiții, locul în care suntem sprijiniți și încurajați, unde ne permitem să fim noi înșine, să fim deschiși, să râdem cu poftă și să ne bucurăm de fiecare moment. E adevărat că este mult de muncă pentru a reuși, multe ore petrecute în fața oglinzii pentru a avea o ţinută corectă și o execuție excepțională, multe emoții strânse în piept atunci când te afli în spatele cortinelor și pe scenă, dar acestea sunt răsplătite prin bucuria ta interioară, fiindcă faci ceea ce iubești, dar mai ales aprecierea și aplauzele publicului.
Formaţia a devenit, în decursul a câteva luni, o a doua familie pentru mine, iar domnul coregraf a devenit un fel de părinte, el ne învață tot ceea ce trebuie să știm despre dans, ținută și port, ne mai și mustră, dar este ceva constructiv, ne încurajează și este alături de noi, și cu această ocazie asta țin să-i mulțumesc, atât în numele meu, cât și al colegilor mei. Aș dori să-i încurajez pe toți viitorii studenți care au o pasiune pentru tradiție și folclor să nu stea deoparte. Nu vă irosiți șansa de a face ceea ce vă place! Ușa formaţiei va fi mereu deschisă pentru doritori, iar orele de dans sunt gratuite, deci nu e nevoie decât de dorință de a munci și dedicare, restul vine de la sine.”
Loredana Jipa, Facultatea de Ştiinţe Economice, programul de studii Marketing

Echipa de majorete „Cheia succesului”

Echipa de majorete a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău „Cheia succesului” este coordonată de către Roxana-Nicoleta Popa – Facultatea de Științe ale Mișcării, Sportului şi Sănătății (FȘMSS), program de studii Performanţă sportivă, împreună cu studente de la toate cele 5 facultăți: Carina-Oxana Caleap (AMCTL), Ștefana-Narcisa Gabor (KMS), Georgiana-Teodora Cristian (Matematică), Annamaria Dancă (IB), Gabriela-Elena Dragomir (AMCTL), Denissa-Elena Ghidibaca (CIG), Ștefania Dospin (EFS), Cristina-Ioana Hârbu (EFS), Andreea-Raluca Puiu (KMS), Iuliana Belcescu (TO), Cristina Bocăneț (KMS), Adelina Casian (KMS) , Adriana Cumatrenco (CIG), Maria Lișciuc (KMS), Bianca Vornicu (CIG) și Bianca Mutu (PIPP).

„Am fost şi suntem în continuare bucuroase să formăm și să coordonam această echipă minunată. Suntem un grup de fete pline de viață, cu simțul muzicii şi cu dorința de a ne remarca atunci când suntem pe scenă sau la diferite activități la care noi participăm. Dorim ca această echipă de fete să rămână pe viitor la fel de numeroasă și la fel de omogenă. Așteptăm participarea fetelor la preselecțiile noastre care se desfășoară la începutul anului universitar pentru a forma o echipă cât mai mare şi cât mai frumoasă pentru noul an”.
Roxana Nicoleta Popa, FŞMSS, programul de studii Performanţă sportivă

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri