Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău a anunțat rezultatele primei etape a controalelor oficiale intensificate efectuate în colaborare cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Aceste controale au avut ca scop verificarea respectării cerințelor privind semințele de cânepă, semințele de mac, produsele derivate din acestea sau care le conțin, precum și utilizarea ilegală a substanțelor psihoactive, psihotrope și stupefiante în produsele alimentare de origine non-animală.
Până în prezent, în cadrul controalelor oficiale desfășurate în județul Bacău, au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare totală de 23.200 de lei, pentru nereguli identificate în diverse unități de producție.
Principalele nereguli constatate includ neasigurarea trasabilității și a conformității produselor alimentare si nerespectarea condițiilor de igienă și neaplicarea procedurilor bazate pe principiile HACCP, conform legislației în vigoare.
În cadrul acestor controale, la nivel național, au fost prelevate 82 de probe. Dintre acestea, 8 probe de semințe de mac au fost identificate ca fiind neconforme, depășind limitele admise de alcaloizi din opiu. Ca urmare, a fost reținută o cantitate de 10.523 de kilograme de astfel de semințe, evaluată la suma de 122.127 de lei.
Conform procedurilor legale și sub supravegherea inspectorilor ANSVSA, aceste produse trebuie să fie fie supuse unor metode de prelucrare care să reducă conținutul de alcaloizi de opiu și efectele acestora (fiind ulterior supuse unei noi analize pentru verificarea conformității cu limitele legale), fie să fie distruse, în funcție de situația fiecărui lot.
În urma acestor constatări, au fost sesizate instituții abilitate ale statului pentru desfășurarea investigațiilor corespunzătoare în acest domeniu.
DSVSA Bacău subliniază că controalele privind această tematică vor continua în scopul asigurării siguranței alimentelor și prevenirii utilizării ilegale de substanțe psihoactive, psihotrope și stupefiante în produsele alimentare de origine non-animală.















