Cotidianul Desteptarea a invitat cei noua candidati la functia de primar al Bacaului la o intalnire in cadrul careia sa se discute principalele puncte ale programelor lor electorale si modul in care pot fi rezolvate problemele orasului.

Opt din cei noua candidati au acceptat provocarea, Romeo Stavarache anuntand ca, din cauza unei probleme de sanatate nu poate fi prezent. Ulterior, chiar la inceputul „confruntarilor”, unul dintre candidati – Claudiu Dorneanu – a decis sa nu mai participe, pe motiv ca dezbaterea era inregistrata video. Asta este, e decizia dânsului, nu noi suntem cei mai in masura sa judecam fobia unui candidat pentru camerele TV; lasam asta pe seama alegatorilor.Formatul dezbaterii a fost tinut secret pâna in ultima clipa; nu am dorit sa dezvaluim cum vor evolua lucrurile si nici nu am aratat intrebarile staff-urilor de campanie pentru a nu favoriza sau defavoriza anumiti candidati. O alta conditie impusa de noi a fost faptul ca in sala in care se desfasura dezbatarea nu mai puteau intra alte persoane in afara candidatilor si a ziaristilor cotidianului Desteptarea.

Cum s-au desfasurat ostilitatile

Invatati sa vorbeasca mult, candidatii au avut mari probleme in a se incadra in limitele de timp impuse de formatul dezbaterii. Au fost intrebari la care s-a putut raspunde intr-un minut, in doua sau in trei minute, insa nu toti au reusit sa se incadreze in aceste intervale, drept pentru care moderatorul dezbaterii, Nicoleta Timaru, a fost nevoita sa intervina in mai multe rânduri. Daca primul punct al dezbaterii – care cerea candidatilor sa se prezinte – a fost floare la ureche, al doilea punct – o intrebare in plic inchis despre problemele generale ale Bacaului – a pus mari probleme. Veti putea vedea acest lucru pe inregistrarea video a evenimentului. Candidatii au mai avut de raspuns si la câte o intrebare personalizata dar au putut si sa adreseze ei insisi câte o intrebare unui alt candidat. In final, fiecare participant a putut sa voteze pe cine ar alege primar daca nu ar candida si care dintre contracandidati nu merita sa fie ales.

[wonderplugin_gallery id=”544″]

In loc de final

Concluzia dezbaterii de luni este ca politicienii bacauani au nevoie de astfel de antrenamente. Faptul ca o astfel de confruntare nu a putut fi realizata in ultimii ani a determinat schimbari in comportamentul candidatilor, care s-au dezobisnuit si sa respecte un cronometru si sa raspunda clar si la obiect unei intrebari clare. In acelasi timp a fost amuzanta maniera in care initiativa noastra a creat tot felul de teorii ale conspiratiei pe Facebook. Pentru ca vrem ca totul sa fie transparent, inregistrarea integrala a dezbaterii poate fi urmarita mai jos. Transcrierea dezbaterii poate fi citita si in editia tiparita a ziarului Desteptarea de marti, 17 mai.

PRIMA PARTE:

PARTEA A DOUA:

PARTEA A TREIA

Va invitam sa lasati in comentarii intrebarile dumneavoastra pentru candidații la functia de primar al municipiului Bacau.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE