– el a refuzat să discute problema, preferând să părăsească, precipitat, ședința Consiliului local

S-a întâmplat o premieră în legislativul local băcăuan: cel mai tânăr consilier, independentul Cristian Ghingheș, a fost sancționat cu «avertisment» de plenul Consiliului local, reunit joi, 29 decembrie, după ce Consiliul de Administrație al Colegiului Național „Vasile Alecsandri” (CNVA) a semnat o plângere împotriva sa.

La o ședință trecută, Ghingheș a spus că la acest liceu bursele ar fi fost diminuate cu 25 la sută și că unitatea de învățământ nu are bani de cretă sau de alte materiale, acestea fiind cumpărate de comitetul de părinți.

Colegiul Alecsandri a înaintat o petiție în care acuză că aceste lucruri sunt total neadevărate și, în plus, consilierul ar fi abordat-o „într-un mod nepotrivit” pe Facebook pe reprezentanta elevilor din Consiliul de Administrație, o minoră în vârstă de 17 ani.

Chiar înainte de a se pune în discuție acest punct de pe ordinea de zi, consilierul Cristian Ghingheș și-a strâns lucrurile și a plecat din sala de ședințe, sub pretextul că are treburi foarte importante de discutat.

Când a ajuns la ușă, a acuzat existența unei adevărate conspirații împotriva să. Directorul Colegiului Alecsandri, prof. Călin Boambă, a cerut ca Ghingheș să-și ceară scuze de la instituția de învățământ iar consilierul PSD Mădălin Pârâianu a considerat că, având în vedere faptul că eleva abordată pe Facebook este minoră, nu ar trebui lăsate lucrurile doar la nivelul unei sancțiuni în Consiliul local.

Deocamdată, consilierii au votat pentru sancționarea cu «avertisment» a lui Cristian Ghingheș. Împotriva sancțiunii au votat reprezentanții PNL. Consilierul susține, însă, că sancțiunea este doar o „scenetă politică” orchestrată de PSD.

“Eu nu am făcut altceva decât să îi pun în vedere reprezentantei elevilor din Consiliul de Administrație problemele pe care elevii și părinții de la CNVA mi le ridică în mod constant și periodic cu privire la bursele școlare, colectarea ilegală a fondului școlii, respectiv unele lipsuri materiale la nivelul instituției de învățâmânt”, a declarat Cristian Ghingheș pentru Deșteptarea.

Un cadou de 7 milioane de euro

Înainte de începerea ședinței de consiliu, primarul Cosmin Necula a anunțat că a fost aprobat proiectul de 7 milioane de euro depus de Grupul de Acțiune Locală Bacău pentru două zone din oraș: Izvoare și Letea. Proiectul depus de Bacău s-a situat pe locul opt din cele 46 depuse la nivelul întregii țări, din care numai 31 au fost declarate eligibile.

Din cele 7 milioane de euro pe care le va primi Bacăul, 4,9 milioane vor fi cheltuite pe infrastructură și 2,1 milioane pe cursuri de recalificare și reconversie.

Pentru 15 imobile s-a stabilit un impozit majorat cu 500%

Pentru că au fost lăsate în paragină, pentru 15 imobile – clădiri și/sau terenuri – a fost majorat impozitul cu 500%, conform Codului Fiscal. „La începutul acestui an am stabilit această cotă de 500 la sută. Ni se pare anormal ca persoanele care dețin un imobil în municipiul Bacău să nu aibă grijă de el” – a spus primarul Cosmin Necula. Proprietarii de terenuri sau clădiri au fost notificați în acest sens; din cele 200 de imobile identificate a fi în paragină pe teritoriul municipiului Bacău, doar în 15 cazuri proprietarii nu au făcut nimic.

Revelionul pensionarilor, în pericol

Una dintre asociațiile de pensionari din Bacău a cerut sprijinul Primăriei pentru organizarea unei petreceri de Revelion. Daniel Miclăuș, liderul grupului PNL din Consiliul Local Bacău, s-a opus, însă, solicitând scoaterea acestui punct de pe ordinea de zi deoarece, a argumentat el, s-ar produce o discriminare întrucât nu vor putea participa la petrecere toți cei 40.000 de pensionari cât ar număra orașul. Or, dacă nu se pot asigura decât circa 250 de locuri la Revelion, mai bine să nu se mai facă deloc. Viceprimarul Constantin Scripat l-a întrebat pe Miclauș dacă ar fi venit cu această idee dacă s-ar fi aflat în campanie electorală. Până la urmă, proiectul a fost votat, inclusiv de liberali, singurul care s-a împotrivit fiind independentul Cristian Ghingheș.

Un cadou neplăcut

Încredințarea către Societatea de Servicii Publice a unor obiective din municipiul Bacău a fost respinsă în urma votului Opoziției. Conform proiectului inițiat de primarul Necula, Societatea de Servicii Publice ar fi trebuit să preia curățenia și întreținerea mai multor obiective, între care și parcurile din oraș. Motivul invocat a fost că actualul număr de lucrători – 200 – ai Direcției de Servicii Publice (fostă Spații Verzi) nu face față volumului de muncă.

Cum legea interzice angajarea de personal (acum 20 de ani erau 800 de angajați), singura soluție era văzută a fi externalizarea serviciului de mentenanță către o firmă a municipalității, după modelul de succes realizat în alte orașe, cum ar fi Iași, Oradea, Alba Iulia sau Cluj.

Daniel Miclăuș (PNL) a spus, însă, că nu i se pare potrivit ca această activitate să fie externalizată Societății de Servicii Publice pe motiv că aceasta nu ar avea suficientă experiență.

Proiectul a fost respins la vot, Opoziția votând contra în frunte cu PNL.

„Acesta este cadoul pe care l-ați făcut Bacăului de Sărbători”, le-a spus primarul Necula consilierilor care au votat împotrivă.

13 COMENTARII

 1. Acea eleva nu are cum sa fie minora, asa cum eronat se sustine aici, pentru ca astfel nu ar putea fi reprezentant al elevilor in Consiliul de Administratie. Ca sa candidezi si sa detii aceasta functie, trebuie sa ai 18 ani, conform Legii Educatiei Nationale.

 2. Dacă îmi permiteți și sper să îmi aprobați acest comentariu… Sunt mama unei eleve de la Alecsandri și vreau să știți că au fost dăți când au fost percepute diverse sume de bani pentru serbări, cadouri, baluri și așa mai departe. Voiai, nu voiai, trebuia să dai bani ca să nu aibă de suferit copilul. Anul acesta, bursele au fost mai mici cu 25% și toți am văzut lucru acesta, dar cei mai afectați sunt elevii. Nu știu și nu chiar nu vrea să mă bag în disputele politice locale, ci doar să precizez că ceea ce a spus acest tânăr nu intră în sfera dezinformării, ci lucrurile chiar așa stau.

 3. Am participat la aceasta sedinta,,,
  Cat despre mister ghighes cristi,mi-am schimbat total parerea ,,N-are tata,n-are mama,dar nici alte
  calitati,,,,ori nu este prezent in sala, ori vorbeste din auzite,,,,Pacat ca este tanar si nepriceput,,!!!

 4. O singura corectare la Ordinea de zi,,,
  Nu se poate majora impozitul cu 500% la un Bloc intreg,??
  Findca era trecuta pe ordinea de zi la pct,8,> strada Logofat Tautu nr 5/A,,ori la aceasta adresa exista un BLOC intreg de locuinte,,cred ca este o GRESEALA IMPARDONABILA??!!

 5. Atunci cand esti incapabil sa vii cu idei noi , proiecte constructive , ori iti este ciuda cand vezi ca altii pot gandi si pentru tine, il iei pe “NU” in brate si te opui la orice, chiar fara a avea argumente.
  Mai rau in asta este ca vedem tineri, cei care in mod normal ar trebui sa reprezinte viitorul dar care nu au pic de personalitate sau idei creative in favoarea celor pe care ii reprezinta.
  Si uite asa, inca o generatie va trece fara sa construiasca nimic ! pur si simplu doar existam! VARZA!

 6. Consilierul Ghinghes e o mare dezamagire!Cat despre burse, au fost date pe mai putine luni decat a avut semestrul al II-lea; economie a facut Primaria Bacau.Creta si markere se cumpara in toate scolile.Poate ne spune Ghinghes de unde ar trebui procurate!

 7. Draga Lumi, creta si markerele sunt asigurate de școala nu din banii parinților. Chiar nu știai sau ai comentat doar ca te plictiseai?Poate nu știi dar Primăria e cea care ar trebui sa asigure fonduri la scoli in ceea ce privește tot ce tine de administrativ.Uite ca ai mai aflat ceva.

 8. Nu este la prima,,nefacuta”!Iata (Marti, 8 Martie 2016 /lista-profesori-membri-psd-bacau/Bacau, )| isi permite sa dea numele unor profesori de parca ar fi ciumati, spunand:
  ,,am făcut acest demers pentru că e dreptul părinților să știe pe mâna cui își lasă copiii și, desigur, dreptul elevilor de a ști de ce profesorul pe care îl au în față face anumite remarci cu privire la chestiunile politice din Bacău și mai ales de ce într-o anumită direcție.Cum nu am avut posibilitatea să-i verific pe toți, i-am menționat numai pe cei pentru care am confirmare. Deci mai sunt și alții în afară de cei pe care îi vedeți mai jos.”O adevarata,, lista a rusinii ,,in mintea domnului consilier!Trebuie sa mai creasca !

 9. Ghinghes….Acest ,,cartofel” al jurnalismului bacauan,vorbeste mult si prost ca de obicei….Nu e prima data cand da cu oistea-n gard….Speram ca in calitate de consilier local,sa se informeze mai intai .Nu e la prima tampenie de genul asta.A mai facut in septembrie 2017 un studiu finantat de Romania Curata plin de minciuni si informatii incomplete….Si atunci a bagat la inaintare Asociatia Elevilor in aceasta mizerie.Habar nu are cat e un bilet de autobuz si ne da lectii de finantare extrabugetara …Hi-hi-hi….Don Ghinghes…Noroc ca Ghinghes e bacauan,altfel nu era CNVA pe primul loc pe tara (rezultate BAC 2017).Guie Minghes !

 10. Creta se cumpara cam peste tot din banii parintilor … Si nu e e asta o problema ! Cu zece lei cumperi creta pentru un semestru ! Bursa de merit a fost mai mica in toate scolile … Atat a dat primaria, atat au primit elevii… Scoala nu poate opri din banii elevilor. Sunt scoli cu parinti cu dare de mana a caror asociatii sunt mai bogate si scoli cu parinti saraci, la care fondul asociatiei se constituie in principal din fondul de 2% virat de catre profesori ,personal auxiliar si cativa parinti ! In plus, nu vad legatura dintre rezultatele la invatatura , raportul ARACIP si povestea asta … ?????

 11. Pai din câte am înțeles din articol a primit “avertisment” ca a pus in discuție su faptul ca părinții sunt cei care cotizează pentru markere si creta( de fapt sunt mult mai multe ptr care se cotizează) si au sărit “oamenii de bine” care sa afirme ca nu-i adevărat.In învățământul băcăuan totul e lapte si miere,Primăria da bani ptr. tot ceea ce tine de administrativ numai ca s-a găsit Ghinghes sa spună ca nu-i așa.Acum ceea ce nu înțeleg eu,care-i “valoarea” acestui avertisment?? E ca la fotbal? A luat cartonașul galben? Arbitru cine-i?

 12. Chiar trebuie să ne încărcăm inutil mintea și sufletul cu frustrările acestui mic neadaptat al societății? Ghingheș san – dacă încă nu ți-ai aflat rolul pe lumea asta, poate cel mai bine ar fi să revii la obiceiurile tale din copilărie…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here