Răzvan Bibire

Aflată sub sancțiuni economice și transformată în Bau-Bau mondial, Coreea de Nord a avut o prestație surprinzătoare cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă, reușind să surprindă întreaga lume.

Phenianul a oferit o lecție de diplomație din care România ar avea multe de învățat.

Conform Reuters, în mai puțin de o lună de zile, de când liderul nord-coreean Kim Jong Un a surprins lumea întreagă cu anunțul că țara sa este pregătită să participe la Jocurile Olimpice, exercițiile militare comune americano-sud-coreene au fost amânate, sora liderului nord-coreean și-a făcut o apariție spectaculoasă pe scena mondială iar președintele Moon Jae-in a acceptat, condiționat, participarea la un summit nord-sud.

Să recunoaștem: surpriza a fost totală. În momentul în care Coreea de Nord era pictată în cele mai negre culori și se ascuțeau săbiile, la Jocurile Olimpice, echipele celor două țări participau împreună, sub același drapel la competiție. Încercați să vă imaginați o echipă comună România-Moldova care să participe măcar la un campionat regional…

Nu mai vorbin de Kim Yo Jong, sora mai mică a lui Kim Jong Un, care a făcut o puternică impresie în cele câteva zile în care a participat la festivități. Să notăm un episod interesant: în momentul în care echipa unită a celor două Corei a defilat prin față publicului, atât președintele sud-coreean, cât și Kim Yo Jong, sora liderului din Nord, s-au ridicat în picioare și au aplaudat; Mike Pence, vicepreședintele SUA, a rămas pe scaun.

Pence nu a fost singurul iritat de dragostea subită care a cuprins liderii celor două țări; premierul japonez Shinzo Abe, prezent și el la ceremonia de deschidere, s-a declarat nemulțumit de amânarea exercițiilor militare, ceea ce a atras replica președinției sud-coreene, care a precizat că exercițiile sunt o problemă internă.

4 COMENTARII

  1. Se pare ca liderul de la Phenian nu e atat de neinsemnat si de imatur pe cat il descria presa occidentala. Si in alta ordine de idei, sangele apa nu se face, chiar daca Mike Pence nu e de acord cu asta.

    • Gagico, in urma cu 28 de ani, dictatorul Ceausescu ucidea, chipurile, peste 60.000 de romani, comitand acte de genocid care au dus la sumara sa executie. Prostii au ascultat la Europa Libera aceasta stire inventata, si ca atare, poporul a aplaudat atunci cand a auzit ca un asemenea criminal a fost executat. Ca nu a exiatat niciun genocid, nu a mai contat, important a fost ca lovitura de stat a fost dusa la capat si ca poporul a fost prostit pe fata. Teoretic, daca Ceausescu ar fi supravietuit si s-=ar fi mentinut la putere, este clar ca americanii ar fi turbat de furie si ar fi declansat o campanie furibunda de manipulare si de dezinformare care ar fi culminat, nu e exclus, cu bombardarea Romaniei, asa cum au facut si cu Iugoslavia. Tot mintind. Coreenii nu sunt un popor liber in definitia occidentala, dar sunt cu mult mai educati decat romanii de azi – spun la nivel cultural, nu altceva. Coreenii au capacitatea necesara si inteligentele necesare ca sa construiasca arme foarte sofisticate, capabile sa ii sperie pe yankei. Si bine fac, pentru ca daca ai un golan in clasa, e bine sa inveti sa te aperi. Si sa stii cum sa dovedesti ca golanul este si mincinos pe deasupra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here