20 aprilie 2024
EconomieCentre de colectare şi de prelucrare a lânii în judeţul Bacău

Centre de colectare şi de prelucrare a lânii în judeţul Bacău

– circa 338 tone lână vor putea fi preluate de la ciobanii băcăuani

Rezultate neașteptate în programul de sprijinire a crescătorilor de oi care își vor valorifica lâna obținută de la animale. Astfel, până la termenul legal, 596 crescători de oi au ajuns la Direcția Agricolă pentru a se înscrie în programul pentru ajutorul de minimis.

Aceștia s-au alăturat celor peste 32.000 de crescători de ovine din toată țara care s-au înscris în program. Se estimează că, în anul 2018, oierii băcăuani vor putea comercializa o cantitate de 338 tone lână, ceea ce le va aduce venituri suplimentare proprietarilor de oi. Un crescător de oi nu poate încasa mai mult de 15.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare. „Încă de anul trecut, am început să identificăm acele centre de prelucrare unde să se poată recepționa lână și din alte județe, nu doar din Bacău. Până la această dată, au fost identificate 4 centre de colectare şi 2 centre de prelucrare a lânii în judeţul Bacău”, a precizat Simona Barzaghideanu, directorul executiv al Direcției Agricole Bacău.



De altfel, în toată țara, spațiile de depozitare pentru lână solicitate de investitori sunt undeva la o capacitate totală de 102.000 tone, ceea ce înseamnă de trei ori mai mult față de calculele MADR. După calculele inițiale ale ministerului, se apreciase colectarea de la crescătorii de animale a circa 36.000 de tone. Mai trebuie reținut faptul că beneficiarii ajutorului de minimis de sunt persoane fizice care au atestat de producător, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale și persoane juridice.

De asemenea, beneficiarii trebuie să dețină o exploataţie de ovine înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor și să facă dovada comercializării cantității de lână pentru care solicită acordarea sprijinului până la 1 iulie 2018.

„Vrem să nu lăsăm niciun fir de lână pe mărăcini sau să i se dea foc”, susținea ministrul de resort, Petre Daea, ceea ce înseamnă că programul va continua și în anii următori. El a adăugat că, la început, câștigurile vor fi mici din valorificarea lânii, întrucât nu există desfacere și o valorificare superioară a acestui produs, însă, în timp, se va ajunge „să se câștige pe măsură”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri