În Penitenciarul Bacău, nu s-a rezolvat încă problema supraaglomerării din camerele de detenţie. Şi igiena lasă de dorit, se arată în raportul Avocatului Poporului: pereţii sunt murdari şi nezugrăviţi, prezintă condens, mucegai şi igrasie.

Instituţia Avocatul Poporului, prin Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenţie, a făcut, în 2017, vizite şi anchete la unităţile penitenciare din întreaga ţară. În urma acestora s-au întocmit rapoarte privind deficienţele constatate şi recomandări pentru rezolvarea problemelor. În ceea ce priveşte Penitenciarul Bacău, minusuri sunt la condiţiile de cazare, respectiv supraaglomerarea unora dintre camerele de detenţie, iluminatul artificial necorespunzător şi tuburi de neon nefuncţionale în unele camere, dispunerea paturilor pe trei nivele, dotarea camerelor de detenţie cu mobilier şi saltele vechi şi uzate.

Şi igiena din camere lasă de dorit, se arată în raportul Avocatului Poporului: pereţii sunt murdari şi nezugrăviţi, prezintă condens, mucegai şi igrasie, iar în tavane sunt infiltraţii de apă. În acelaşi timp, numărul sălilor de mese este insuficient, la fel ca mobilierul pentru depozitarea bunurilor, obiectelor, veselei şi alimentelor deţinuţilor. În ceea ce priveşte grupurile sanitare din camerele de detenţie, dotarea lor este necorespunzătoare, se menţionează în raport: instalaţiile de duş şi wc-urile sunt insuficiente, iar unele duşuri sunt defecte la baia comună. În raport există critici şi vizavi de frecvenţa scăzută a operaţiunilor de dezinsecţie şi folosirea unor materiale ineficiente.

Un şir lung de recomandări

Prin urmare, Avocatul Poporului a formulat o serie de recomandări, printre care gestionarea supraaglomerării în camerele de detenţie, dotarea camerelor cu mobilier şi obiecte necesare servirii mesei, eliminarea celui de-al treilea nivel de paturi din camerele de detenţie, igienizarea băilor şi dotarea acestora cu mobilier şi utilităţi necesare, suplimentarea instalaţiilor de duş şi a wc-urilor în camerele de detenţie unde sunt cazaţi mai mulţi deţinuţi, refacerea instalaţiei sanitare şi dotarea corespunzătoare a grupurilor sanitare din camere, repararea duşurilor defecte, zugrăvirea, repararea şi renovarea pereţilor şi tavanelor, igienizarea camerelor şi dezinsecţii cu frecvenţă mai mare şi cu materiale eficiente etc.

S-a recomandat, de asemenea, să fie amenajate curţile de plimbare astfel încât să poată fi folosite şi în condiţii meteo nefavorabile (betonarea şi dotarea cu băncuţe, grup sanitar şi sursă de apă potabilă). O altă recomandare se referă la ocuparea funcţiilor vacante prin angajarea personalului medical (medic medicină internă, ginecolog, stomatolog, farmacist, asistent medical generalist), conform grilei de persoane normate, şi îmbunătăţirea calităţii asistenţei medicale. Avocatul Poporului încă nu a primit răspuns de la trei penitenciare (inclusiv Bacăul) în legătură cu măsurile luate.

Conform răspunsului transmis de ministrul Justiţiei Avocatului Poporului, fenomenul de supraaglomerare poate fi diminuat prin crearea unor noi locuri de cazare (439) şi construirea a două noi penitenciare în ţară, cu termen de finalizare anul 2021, care să cuprindă locuri noi de cazare, respectiv 7520 locuri în perioada 2018-2020 şi 2500 locuri în perioada 2021-2023. Se au în vedere şi măsuri compensatorii pentru deţinuţii cazaţi în condiţii necorespunzătoare de detenţie în sensul reducerii pedepsei ca măsură generală de degrevare a penitenciarelor, graţierea unor persoane, dar şi măsuri de investiţii în infrastructura penitenciară în cadrul Programului „Justiţie” finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021 prin care vor fi create minim 1420 noi locuri de cazare.

Plusuri: hrană bună, apă caldă, nu mai sunt ploşniţe

În raportul Avocatului Poporului, sunt evidenţiate şi aspectele pozitive constatate în urma vizitelor şi anchetelor în penitenciare (inclusiv în Bacău): în unele camere, deţinuţii beneficiau de lumină naturală corespunzătoare, unele camere au fost reabilitate în totalitate, o parte din camere erau dotate cu mobilier pentru depozitarea bunurilor personale, majoritatea saltelelor şi paturilor verificate erau în stare bună, grupurile sanitare erau curate şi dotate corespunzător şi prezentau o stare generală bună de curăţenie, apa rece era furnizată permanent, iar apa caldă după un program de distribuire aprobat de conducerea penitenciarului, nefiind constatată prezenţa insectelor dăunătoare, hrana a corespuns din punct de vedere organoleptic, calitativ şi cantitativ, deţinuţii beneficiau de mâncare preparată zilnic, care era asigurată din timp cu respectarea condiţiilor de igienă, existenţa unor dotări metodologice, teste standardizate, iar evaluările psihologice se realizau la intrarea în penitenciar, urmate de evaluarea periodică la şase luni şi evaluarea finală.

7 COMENTARII

 1. Nu înțeleg un lucru,deținuții trebuie pedepsiți sau premiați.In funcție de fapta și condițiile în care sa-si ispășească pedeapsa.Si încă ceva noi plătim taxe și impozite pentru multe lucruri dar nu vreau să plătesc pentru confortul celor care-mi crează disconfort.

  • Sunt intr-u totul de acord.Ba mai mult.Oamenii aceia trebuie sa fie pusi la munca.Sa-si castige painea.Ca nu se afla acolo in vacanta.Daca noi care nu suntem detinuti trebuie sa lucram toata ziua pentru a putea trai pe planeta asta de ce oamenii care au ucis,violat talharit etc pot trai ani de zile fara sa lucreze?

 2. Sunt multi cei care au mucegai, egrasie si pereti nevaruiti la ei acasa. Mai lasati-ne cu confortul borfasilor si la munca cu ei…ai muncit mananci azi, nu ai muncit nu mananci…exact ca in viata reala.

 3. Conventia Europeana a Drepturilor Omului
  art.3:Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante;
  Constitutia Romaniei
  art.22 alin2: Nimeni nu poate fi supus nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant.

  Acatistul Sf. Mare Mucenic Pantelimon;
  Sfinte Mare Mucenice si tamaduitorule, Pantelimoane,… auzind suspinuri inabusite in noapte, in zi, in pat de suferinta….fii celor porniti cu rautate, imblanzitor si ne intareste in fata necazurilor, caci suntem slabi si istoviti, sfinte”.

 4. Doamnelor, domnilor dacă nu va convine ca munciți zi de zi faceți schimb cu un deținut sa vedem atunci va convine? Voi munciți zi de zi dar tot voi aveți libertatea de a alege,de a face tot ce doriți,de a avea persoanele dragi alături , de a mânca ce va doriți… nu mai criticati și puneți-va un minut in locul celor închiși și nu au dreptul la nimic… Noi cei liberi suntem păsări putem călători oricând iar cei închiși sunt ca niște animale la zoo! Noi avem LIBERTATE ei nu!

 5. Detentia inseamna privare de libertate,detentia nu inseamna conditii de trai in urma carora te poti inbolnavi fara remediere,detentia nu inseamna moarte,detentia nu inseamna deteriorare psihica iar drepturile omului sunt incalcate grav,in inchisori nu sunt doar criminali si violatori,sunt si persoane care au furat o gaina de foame sau 2-3 lei,nu este posibil sa se traiasca asa si cu atat mai mult nu pot sa cred ca exista persoane care gandesc atat de negativ si sa gandeasca cu atata rautate.Oricine poate ajunge acolo si atunci sa va vad cum ganditi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here