19 aprilie 2024
ActualitateCapital – 27 de ani pe piața imobiliarelor din Bacău

Capital – 27 de ani pe piața imobiliarelor din Bacău

R: Sunteți prima agenție pe piața imobiliarelor din Bacău.

Aș dori să ne povestiți un pic despre istoria agenției dumneavoastră.

Ciprian Radu – Funcționăm ca o afacere de familie, pornită în anul 1994 de către tatăl meu și la care am devenit asociat direct în urmă cu câțiva ani,deoarece am avut de finalizat studiile universitare la Universitatea Bucureșți, unde am realizat și un master în Managementul Afacerilor .



Chiar dacă am devenit ulterior asociat , am fost implicat mereu în tot ceea ce a însemnat activitatea firmei,ajuntându-l mai ales la partea de management și în tot ceea ce a ținut de bună desfășurare a acesteia.

R : –Deoarece știu că aveți o experiență bogată în acest domeniu , dat fiind și numărul mare al anilor petrecuți în acest domeniu, aș dori să va întreb câteva lucruri din prisma unui posibil client.

– Cu ce ne ajută un agent imobiliar în tranzacționarea unu imobil sau în găsirea unei chirii ?

C.R. – Este una din întrebările care au circulat foarte des pe buzele cumpărătorilor și implicit a vânzătorilor . Răspunsul este simplu și de accea aș dori să lămuresc acum câteva din aspectele muncii unui agent imobiliar.

În primul rând un agent imobiliar facilitează obținerea documentelor (certificate fiscale,extrase carte funciară, certificate de moștenitor etc.) necesare tranzacționării mai ușoare decât un cumpărător, deoarece are cunoștințele necesare și știe de ce acte are nevoie și de unde poate să le obțină.

În acest mod timpul pentru a tranzacționa imobilul devine mai mic, comparativ cu cel al unei persoane fizice care se hotărăște să facă singură aceste demersuri,deoarece în general angajații de la stat nu te informează să ceri documentația din mai multe locuri și te lungesc, cerând azi un document, mâine un document, ajungând în acest mod la o durata de 4 -5 luni până la obținerea documentației necesare.

Un alt aspect este faptul că noi verificăm în avans documentele vânzătorului pentru ca în momentul în care se ajunge la finalizarea tranzacției, cumpărătorul să nu aștepte .

Acest lucru este benefic cumpărătorului deoarece foarte multe imobile se vând cu credit, iar banca are nevoie că toată documentia să fie pusă la punct în așa fel încât să nu trebuiască să întoarcă dosarul ,fie de la fondul de garantare,fie de la departamentul juridic.În momentul în care se întoarce un dosar de la bancă, poate să dureze încă 2-3 săptămâni până să intre din nou pe rol la fondul de garantare, ceea ce înseamnă o pierdere destul de mare de timp, sau riscul de a nu prinde fonduri,țînând cont că fondurile sunt limitate și destul de reduse cum au fost și anul acesta.

În plus de asta în momentul în care apelezi la o agenție ai un buget în calcul , care de cele mai multe ori nu este real. Cumpărătorii de exemplu vin și spun că doresc să cumpere un apartament cu 30.000 euro , dar în momentul de față nu sunt așa multe imobile la acest preț și nici foarte calitative.Asta înseamnă că ai rămâne cu o speranța sau banii s-ar devaloriza dacă nu investești când îți spune agentul imobiliar. Dacă anul trecut cumpărai cu 40.000 euro un apartament bun , anul acesta cumperi o garsonieră, deci banii s-au devalorizat. Din acest motiv agentul îți spune să cumperi acum pentru că la anul dacă vei dori ceva mai mare poți să vinzi ce ai cumpărat anul trecut iar diferența oferită să nu fie una foarte mare.

Foarte mulți speră că vor găsi singuri să cumpere apartamente la prețuri mai mici față de cele propuse de noi , dar acest lucru nu este posibil deoarece există un preț minim de zona ,care este folosit inclusiv de notari , iar noi studiem permanent acele grile de prețuri.

R:Răspunsul poate fi asemănător și în cazul în care doresc să vândă sau să ofere spre închiriere ?

C.R.    Agentul imobiliar are rolul sau și în momentul în care doreșți să vinzi sau să oferi spre închiriere deoarece are o bază mare de clienți cum se regăsește de exemplu în cazul nostru și care este extremă de utilă, deoarece când apare un imobil nou ,noi sunăm toți clienții interesați pentru o astfel de investiție. Foarte multe persoane rămân surprinse când pun singure un apartament la vânzare și nu le contactează nimeni , deoarece cumpărătorii preferă agențiile imobiliare pentru că nu doresc bătaie de cap iar tranzacționarea durează mult mai puțin ca și timp.

Rolul agentului imobiliar este regăsit și când doreșți să faci investiții și dorești să achiziționezi imobile pentru a le da ulterior în chirie. Noi având experiență și bazele de date îți putem propune diverse zone în care chiriile au un preț mai bun și sunt mai solicitate sau zone în care nu sunt la fel de solicitate și au un preț mai redus.

Aș aminti aici și de serviciile oferite de noi și anume, contractele de administrare imobil folosite în momentul în care se închiriază un imobil, iar proprietarul nu dorește bătaie de cap. Agenția în acest caz se ocupă de absolut tot ce ține de mentenanță imobilului, plata facturi,starea imobilului,încasare chirie etc.

R :Obținerea documentației și verificarea acesteia se regăsește în comisionul cerut de dumneavoastră ?

C.R. – Bineînțeles că obținerea documentelor și verificarea acestora intră în atribuțiile noastre și implicit în suma încasată că și comision. Comision care se achită doar în momentul în care se efectuează tranzacția.

R:Totuși dacă tranzacția nu se finalizează cine achita comisionul respectiv ?

C.R. – Nu putem discuta despre achitarea unui comision dacă tranzacția nu a fost efectuată. În cel mai rău caz vânzătorul are de achitat contravaloarea promovărilor dacă acesta , deși i-am adus și prezentat diverși cumpărători, din motive neîntemeiate, alege să nu mai vândă.

Dacă noi nu am reușit să aducem nici un cumpărător, este normal ca vânzătorul să nu achite nimic deoarece nu am reușit tranzacționarea imobilului . Lucru care este absolut normal și corect și nu este firesc ca oamenii să plătească pentru ce nu primesc în schimb.

În momentul în care te duci la o agenție și ai un contract de exclusivitate, îți asumi să vinzi prin agenție. În acest fel și agenția își asumă riscul că, la un moment dat, imobilul este posibil să nu se vândă sau să se vândă la un preț mai mic față de cel propus.

R : Din experiență dumneavoastră cum credeți că va evolua piață imobiliară în următorii ani ?

C.R. : – Lumea crede că se va apropia o nouă criză similară celei din 2008, dar este un lucru fals deoarece Bacăul nu va resimți acest lucru fiindcă suntem un oraș mare și automat există o economie dinamică, iar oamenii sunt într-o continuă căutare că să devină proprietari.

Acest lucru reiese și din faptul că noi ca și popor dorim să devenim proprietari pentru a avea o siguranță mai ales în momentul în care îmbătrânim. Dacă în țările dezvoltate o persoană ieșită la pensie poate plăti lejer o chirie de 500 euro dintr-o pensie de 2.000 euro, în România situația este diferită,deoarece la o pensie de 600-1.000 lei nu ai cum să plătești 1.000 lei chirie și să mai și trăiești decent.

R : Să înțeleg din spusele dumneavoastră că prețul imobilelor și al chiriei vor crește în perioada următoare ?

C.R.: Da, prețul imobilelor va crește și implicit prețul chiriei. Totul se datorează scumpirii materialelor de construcție, a carburanților etc., care se reflectă în prețul pe metrul pătrat cu care se construiesc noile blocuri de locuințe.

Aici doresc să mai fac o precizare, ca să răspund la o întrebare auzită des de la cei care doresc să închirieze, și anume de ce avem chirii mari în Bacău, chiar dacă nu este un oraș de seamă precum Cluj, Iași…

Prețul chiriilor este de dat de ratele la creditele oferite de bancă și nu de nivelul de trai sau mărirea salariului minim pe economie. Sunt foarte multe persoane care achiziționează apartamente prin credit bancar pentru a le oferi în chirie. De aici și calculul ratelor, dacă la un apartament cu o valoare de 70.000 euro rata este 2.000 lei pe lună, automat și chiria stabilită la acel imobil va fi în acord cu aceasta.

R :Atât eu cât și alții ca mine s-ar fi bucurat la o scădere a prețului imobilelor, dar observ că acest lucru nu va fi posibil în următorul interval de timp.

C.R. – Acest lucru se aplică în momentul în care ești prim proprietar și faci prima achiziție imobiliară.

Scăderea prețurilor nu este benefică pentru nimeni mai ales pentru cei care dețin deja un imobil și doresc să facă un upgrade, de exemplu, de la un apartament cu 2 camere la unul cu 3 camere. Este ca și cum te-ai bucura că ți-ar scădea prețul la propriul apartament și ar trebui să pui o diferență mai mare pentru nouă achiziție.

De exemplu, am un apartament cu 2 camere pe care vreau să îl vând cu 50.000 euro și doresc ca în suma aceasta să găsesc un apartament cu 3 camere. Lucru acesta nu este posibil deoarece există o diferență de metri pătrați. Dacă eu îmi doresc ca la cel cu 3 camere să scadă prețul, automat și la al meu cu 2 camere, acesta va scădea.

Tot aici intervine și muncă unui agent imobiliar care te îndrumă să nu cazi în plasa iluziilor. Am avut clienți care au vândut singuri mai jos de prețul pieței apartamente cu 2 camere și în loc să își cumpere cu 3 camere au cumpărat cu banii respectivi o garsonieră, deoarece cu banii pe care i-au luat pe apartamentul cu 2 camere puteau să cumpere doar o garsonieră.

R :Care considerați că sunt motivele care va diferențiază de concurență și v-au adus succesul în acești 27 de ani ?

C.R. – Nu vreau să sune a clișeu, dar consider că seriozitatea a fost cea care a stat la baza succesului. Seriozitate care este menționată de clienți, și nu de noi, cum se întâmplă mereu la agențiile concurente.

Vă pot da un exemplu de săptămâna aceasta, referitor la un client de-al nostru, care a apelat la serviciile noastre în urmă cu 12 ani, iar acum a revenit pentru a vinde acel apartament și a cumpărat altul mai mare, tot prin intermediul nostru. De asta zic că în cei 27 de ani de existență a agenției imobiliare, nu am avut nici un fel de sesizări sau recomandări negative justificate.

Am dorit mereu să venim în ajutorul clienților noștri și să le oferim tot ce am acumulat în materie de experiență. Dorința noastră a fost să le punem tuturor clienților la dispoziție baza noastră de date foarte vastă, acumulată de-a lungul timpului, și serviciile specifice pe care noi le oferim. O bază de date de clienți face cât 60-70% din tranzacții . Degeaba ești nou pe piață și ai mulți consultanți în vânzări, dacă nu ai această bază de date, de unde clientul să poată allege, și mai ales experiența necesară.

Personal doresc să le transmit cititorilor dumneavoastră să fie atenți la sănătate în aceste momente tulburi și îi așteptăm să revină în locația din Ștefan cel Mare, nr 6 pentru a le oferi servicii de calitate și parte din experiența dobândită în cei 27 ani.

 

Agenția Imobiliară Capital

Str. Ștefan cel Mare nr 6

Contact : 0758.407.929

0744.577.222

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri