19 aprilie 2024
ActualitateBolnavii la volan. Un pericol in trafic

Bolnavii la volan. Un pericol in trafic

– legislatia prevede ca persoanele care sufera de afectiuni incompatibile cu calitatea de sofer sa nu mai aiba voie sa iasa in trafic – in ultimii doi ani, Politia Rutiera a retras aproape 30 de permise pe motive medicale

In ultima luna, in judetul Bacau, s-au inregistrat trei accidente rutiere din cauza afectiunilor medicale ale soferilor.

Unul dintre ele a fost la Darmanesti, pe strada Trotusului. Unui barbat de 62 de ani, care se deplasa cu autoturismul catre Dofteana, i s-a facut rau pe fondul unor boli de care suferea, a pierdut controlul si s-a izbit de un gard.



Alaturi de el, in masina, se afla si sotia sa, care a si alertat autoritatile prin 112, iar o ambulanta l-a transportat la spital pentru a fi supus unor investigatii medicale.

Dar un sofer care pierde controlul volanului pentru ca i se face rau poate provoca o adevarata tragedie pe sosea, daca ajunge pe contrasens ori spulbera vreun pieton. Si tocmai pentru a se evita astfel de evenimente, legislatia prevede ca persoanele care sufera de afectiuni care sunt incompatibile cu calitatea de sofer sa nu mai conduca.

Aici trebuie sa intervina medicul de familie sau cel specialist, care atunci când constata acest lucru la unul dintre pacientii lor trebuie sa anunte Politia Rutiera pentru a se demara procedurile de retragere a carnetului auto.

In anul 2014, politistii bacauani au retras 13 permise de conducere pe motive medicale, in 2013 alte 15, insa anul acesta nu s-a ridicat niciunul. „In anul 2015 nu au fost inregistrate informari de la medicii de familie cu privire la persoane care s-ar afla in situatia de a nu mai conduce din cauza unor afectiuni medicale”, a declarat insp. pr. Narcisa Butnaru, purtator de cuvânt la Inspectoratul de Politie Judetean Bacau.

Peste 50 de afectiuni te pot lasa fara permis

Politistii pot fi insa sesizati si de cetateni daca cunosc persoane care n-ar trebui sa mai conduca iar atunci procedurile nu mai sunt demarate de medic ci chiar de ofiteri. In final, Medicina Legala este cea care stabileste, in urma unei expertize, daca persoana respectiva mai poate sau nu sa urce la volan.

Ministerul Sanatatii a publicat intr-un ordin lista celor peste 50 de afectiuni care ar trebui sa suspende sau chiar sa anuleze calitatea de sofer. Este vorba printre altele de afectiuni cardiovasculare, fiind afectati in special cei care sufera de tulburari grave ale ritmului cardiac, de diabet zaharat, daca bolnavul face episoade repetate de hipoglicemie acuta, dar lista continua si cu afectiunile neurologice grave, cu epilepsia, tulburarile mintale grave, consumul de alcool, de droguri si de medicamente care afecteaza capacitatea de a conduce. Pentru alte boli se permite pastrarea permisului numai cu aviz de la medic si cu conditia efectuarii de controale medicale periodice.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri