20 aprilie 2024
ActualitateBacaul risca sa piarda banii europeni pentru modernizarea sistemului de termoficare

Bacaul risca sa piarda banii europeni pentru modernizarea sistemului de termoficare

Licitatia privind reabilitarea retelelor termice secundare, blocata a doua oara de CNSC

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a blocat, pentru a doua oara, cea mai banoasa licitatie publica organizata in istoria municipiului Bacau. In urma unei contestatii formulate de societatea Thermaflex Otopeni, CNSC a decis pe 23 mai – in plina campanie electorala pentru locale – sa suspende licitatia privind reabilitarea retelelor termice secundare din municipiul Bacau. Conform motivatiei CNSC, cererea de suspendare a procedurii formulata de Thermaflex a fost intemeiata. La sfârsitul lui martie, pe fondul mai multor contestatii formulate de firme de prestigiu, CNSC decidea sa anuleze licitatia, organizata de Primaria Bacau in baza unui anunt de participare publicat pe 22 februarie 2012. Tergiversarea procedurii de achizitie publica poate duce la pierderea, de catre municipalitatea bacauana, a asistentei financiare UE vizând modernizarea sistemului de termoficare. Proiectul este finantat, in proportie de 50 la suta, din fonduri europene prin intermediul POS Mediu, Axa prioritara 3.

Municipalitatea risca sa piarda fondurile europene destinate modernizarii sistemului public de termoficare. Cauza o reprezinta proasta gestionare a licitatiei privind modernizarea retelelor termice secundare. Procedura de achizitie publica a fost blocata, pentru a doua oara, de CNSC la interval de doar 2 luni. In baza unei contestatii formulate de societatea Thermaflex SRL, cu sediul in Otopeni, CNSC a decis – pe 23 mai – sa suspende licitatia, a carui valoare a fost estimata de edilii bacauani la peste 112 milioane lei (fara TVA).
Potrivit contestatiei Thermaflex, continuarea procedurii de achizitie publica ar afecta grav interesul public, data fiind amploarea si valoarea estimata a proiectului. CNSC a retinut in motivatie argumentele invocate de Thermaflex, aratând ca cererea de suspendare a fost solutionata luându-se in considerare toate interesele care ar putea fi lezate prin continuarea licitatiei, inclusiv interesul public.

Al doilea blocaj in 2 luni

Contestatia Thermaflex a fost elaborata de reputata casa de avocatura bucuresteana Vass Lawyers, specializata in achizitii publice. Suspendarea decisa de CNSC pe 23 mai reprezinta a doua blocare a licitatiei in doar 2 luni. Precedenta, decisa de CNSC printr-o decizie luata pe 29 martie, viza anularea procedurii de achizitie publica, pe fondul mai multor nereguli flagrante semnalate de mai multi ofertanti.
Motivarea deciziei de anulare emisa de CNSC numara 28 de pagini. Juristii Consiliului au retinut ca prin criteriile promovate in documentatia de atribuire, respectiv prin cerintele tehnice impuse prin caietul de sarcini, Primaria Bacau a incercat sa limiteze participarea la licitatie. "Scopul noii legislatii in materie este de a asigura accesul cât mai multor operatori economici la procedurile de atribuire, de promovare a concurentei intre acestia si de garantare a tratamentului egal si nediscriminatoriu (…) Prin urmare, desi este lasata la discretia autoritatii contractante instituirea unor cerinte de calificare, regula o constituie accesul nerestrictionat al operatorilor economici la procedura si la câstigarea contractului", se arata in decizia CNSC de anulare a licitatiei.



In criza de timp
Proiectul trebuie implementat pâna la 31 decembrie

Conform datelor remise CNSC de Primaria Bacau, lucrarile supuse procedurii de achizitie publica suspendata sunt finantate, in proportie de 50 la suta, din fonduri europene, prin POS Mediu, Axa 3. Termenul final de implementare a proiectului este de 31 decembrie 2013, data pâna la care municipalitatea bacauana are obligatia de a consuma toti banii din asistenta financiara oferita de UE. Edilii se afla in acuta criza de timp, având in vedere faptul ca lucrarile de modernizare a retelelor termice nu pot fi efectuate decât in perioada in care nu se furnizeaza agent termic (caldura si apa calda).
Retehnologizarea sistemului public de termoficare face parte dintr-un proiect amplu, ce are ca obiectiv conformarea societatii CET SA Bacau la normele de protectia mediului. In final, CET va renunta la folosirea carbunelui in procesul de productie a agentului termic (incepând cu data de 31 decembrie 2013).
Programul finantat cu fonduri UE se va derula prin intermediul mai multor contracte de lucrari publice. Intre acestea se numara construirea grupului 2 cogenerare (contract atribuit unui consortiu condus de Elsaco Botosani); modernizarea CAF 1 Letea (contract atribuit firmei Energomontaj SA); inchiderea depozitului de zgura si cenusa; modernizarea retelelor termice secundare etc.
Licitatia anulata pe 29 martie de CNSC a fost reluata de Primaria Bacau in data de 10 mai. Data limita de depunere a ofertelor fusese stabilita la 28 iunie, iar cea de deschidere a ofertelor la 17 iulie 2012, municipalitatea intentionând sa urgenteze implementarea proiectului amintit.

Retehnologizarea sistemului public de termoficare este finantata cu fonduri UE, cu bani de la bugetul de stat, respectiv cu fonduri din bugetul local al municipiului. Asistenta financiara UE se ridica la aproximativ 80 milioane de euro. Din bugetul local, in urma unei actualizari cu cântec a indicatorilor-tehnico economici ai proiectului, va fi suportata o contributie de 60 milioane lei (inclusiv TVA).
Lucian Bogdanel

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri