marți, 23 decembrie 2025

Austeritate pe masa de Paste: Drobul si cozonacul, loviti de criza

Bacauanii au inceput aprovizionarea de Paste. Criza economica si preturile mari din piete si din magazine nu tin insa cont de sarbatorile care se apropie. Multi cumparatori pleaca spre casa cu sacosele goale si spera ca a doua zi sa le aduca mai mult noroc.

In piete este mai multa forfota decat de obicei. Multi bacauani au inceput deja periplul obisnuit pe la tarabe inainte de sarbatori. Cei care ar vrea sa puna deja la frigider traditionalul miel de Paste nu prea au de unde alege. Deocamdata, carnea de miel nu se gaseste decat in magazinele din piete si in supermarket-uri. In fosta sala de lactate a Pietei Centrale, unde s-au amenajat module pentru produse alimentare, au aparut primii miei. „Am vandut de dimineata cam 12 bucati, cu 15 lei kilogramul”, ne-a declarat Vasile Munteanu, vanzator la unul dintre magazine. In centrul noii hale de lactate, carligele asteapta mieii de la producatori. Acestia se tem insa ca vor ramane cu carnea nevanduta si au planuit sa vina cu marfa mai aproape de Pastele Catolic. „Nici nu stiu cati sa sacrificam, ne-a declarat Geanina Roman. Mai stam sa vedem care este cererea, cata lume intreaba.” Alti producatori sunt suparati rau pe normele sanitar-veterinare. „Ba nu ne lasa sa-i taiem ca nu au crotale, ba pun alte mofturi,a ne-a declarat furios un proprietar de oi. Ne trimit la veterinarii din sate, dar pana se scarpina si astia dupa ureche, trece Pastele.” Cine se grabeste sa puna mielul bine, in asteptarea mesei festive, poate alege carne din supermarket, unde pretul este, ce-i drept, mai piperat decat se estimeaza ca va ajunge in piete. Astfel, carcasa de miel costa in jur de 24 de lei kilogramul, iar cotletul ajunge la 28-29 de lei/kilogramul. Cine vrea sa manance friptura de peste mari si tari trebuie sa scoata cam 110 lei pentru un kilogram de cotlet de miel adus tocmai din Noua Zeelanda. Nici celelalte bucate nu au mila de portofelul bacauanilor. Ca de obicei in preajma sarbatorilor, pretul alimentelor a crescut. Doar legumele autohtone si verdeata au pastrat decenta pe eticheta: 1 leu legatura de patrunjel si marar, 0,50 de lei legatura de ceapa, 1 leu salata, 50 de bani legatura de spanac, 4 lei kilogramul de morcovi, 5,5 lei rosiile. In schimb, cozonacul (pentru care numai nuca ajunge la 13 lei kilogramul), pasca si ouale rosii sunt din ce in ce mai putin accesibile pentru un numar tot mai mare de bacauani. Unii sunt pregatiti sa stranga cureaua in acest an, altii vor face toate sacrificiile necesare pentru a avea o masa bogata.

Doina Mincu





spot_img