miercuri, 17 decembrie 2025

Atenție la carnea de porc!

Direcția Sanitară Vetreinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău avertizează populația că, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, dar și în restul anului, trebuie să fie atentă la cum și de unde își procură carnea de porc, precum și preparatele derivate din această carne. Anunțul vine în contextul riscului de îmbolnăvire cu parazitul Trichinella Spiralis, extrem de periculos.

Consumatorii nu trebuie să își procure carnea, indiferent de specie, din unități neautorizate sau din surse dubioase ori din tăieri clandestine. Omul se poate îmbolnăvi consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ, urs, care, în prealabil, nu a fost examinată de medicul veterinar, mai ales dacă nu a fost suficient friptă, fiartă ori a fost preparată crud, prin simpla sărare ori  afumare”, atenționează reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare Bacău. De reținut că, la om, Trichineloza se manifestă prin febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare, însoţite de edeme ale feței – „boala capetelor umflate”.

Unde se poate face testarea cărnii



Direcția Sanitară Veterinară Bacău atenționează populația cu privire la efectuarea examenului trichineloscopic pentru carnea obținută de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăria proprie, fiind interzisă comercializarea acesteia, inclusiv a produselor obținute în urma prelucrării cărnii. „Examenul pentru decelarea Trichinella se poate efectua pe tot parcursul lunii decembrie, zilnic, de luni până vineri, între orele 8.30 și 18.00, iar sâmbătă și duminică, de la  8,30 la 12”, au subliniat responsabilii de la DSVSA Bacău. Astfel, exemenele pot fi efectuate la laboratorul de la sediul instituției, din str. Bucovinei, nr. 21, la punctele din Piața Centrală, Piața Sud, precum și la cele din piața din Onești, piața Moinești, piața Tg. Ocna și piața Buhuși. De asemenea, examenul pentru decelarea larvelor de Trichinella Spiralis se poate efectua și la nivelul cabinetelor  medicale veterinare de liberă practică din raza comunelor Stănișești, Podu Turcului, Asău și Răcăciuni.

Tarifele pentru examinarea cărnii de porc

Pentru efectuarea examenelor specifice, solicitanții trebuie să prezinte o probă de circa 100 – 200 de grame de carne, recoltată din pilierii diafragmatici, din diafragmă, muschiuleţi, muşchii limbii şi muşchii intercostali. În același timp, va fi nevoie de actul de identitate al solicitantului, crotalia de identificare a porcului sacrificat, precum și de plata sumei de 26,18 lei, dacă analizele sunt efectuate prin metoda examinării directe, 96,39 lei, la analizele efectuate prin metoda digestiei artificiale, respectiv 52,36 de lei, pentru trichineloscopia directă la probele provenite de la porcii mistreți. La final, reținem că sacrificarea porcilor în scop comercial se face numai în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar, respectiv la cele din comunele Nicolae Bălcescu și  Cașin, precum și la centrele de sacrificare a animalelor din Prăjești și Agăș.

 



spot_img