Unitatea de Primire Urgente (UPU) a Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) a fost luata cu asalt de Craciun. Echipa de garda a fost depasita de numarul mare de solicitariIn ciuda faptului ca nu au mai aparut ca in alti ani multi pacienti „gurmanzi”, in aceasta perioada in care mesele sunt mai bogate decât in mod obisnuit, medicii trag un semnal de alarma cu privire la excesele alimentare. Proportia recomandata dintre carne si legume este de 1 la 3, iar medicii mai atrag atentia asupra abuzului de grasimi, de dulciuri si de bauturi alcoolice. In ceea ce-i priveste pe pacientii cu boli cronice, in aceste zile exista tendinta de a sari peste tratamentul obisnuit, pentru a putea ciocni un paharel. „Din acest motiv, imediat dupa Craciun incep sa apara cazurile de pacienti decompensati, ne-a declarat si Gina Popovici, asistent sef la Unitatea Primire Urgente a SJU. Pe fondul tratamentului neglijat si al abaterilor de la regimul alimentar obisnuit, acestia incep sa se simta rau si ajung la spital.”
„Nici nu am avut timp sa respiram azi. Patologia a fost diversa si nu toata legata de excese alimntare. Am avut cazuri de accidente vasculare sau episoade cardiace, de exemplu, care pur si simplu s-au intâmplat acum.”
Dr. Costel Salbatecu, medic de garda la UPU„Absolut toata lumea ar trebui sa aiba un regim alimentar echilibrat. O grija speciala ar trebui sa aiba persoanele care au tinut post si trec de la un regim exclusiv vegetarian la unul bazat pe carne si produse lactate. Trebuie sa se consume in continuare legume si fructe.”
Dr. Adrian Colibaba, director medical al Serviciului Judetean de Ambulanta














