Zeci de probe de apa potabila sunt analizate in fiecare zi in Laboratorul de chimie sanitara si toxicologie al Directiei de Sanatate Publica Bacau. Cele mai multe provin din retelele de alimentare cu apa potabila sau de la diversi agenti economici. Consumatorii casnici nu se inghesuie sa aduca probe, descurajati, probabil, de pretul analizelor. Specialistii din laborator recomanda monitorizarea apei, aceasta fiind o „investitie” care ne poate scuti de alte cheltuieli cu reparatii la aparatura electrocasnica sau cu tratamentul pentru diverse boli.
Probele lucrate in laborator sunt recoltate din reteaua de alimentare a municipiului Bacau, dar si din cele ale altor orase din judet, probe aduse de agenti economici care isi desfasoara activitatea in domeniul industriei alimentare sau in alimentatie publica, dar si probe de la persoane particulare care vor sa stie ce apa consuma din izvoarele din zona in care locuiesc, din fântânile proprii sau chiar din sistemul public. „Analiza fizico-chimica a apei este una dintre competentele laboratorului nostru, ne-a declarat Svetlana Stefanescu, chimist principal la DSP. A doua sectiune se ocupa cu analiza fizico-chimica a alimentelor. In ceea ce priveste apa, urmarim calitatea apei potabile din tot judetul, din toate statiile de tratare, din retelele de alimentare, din fântâni, puturi, izvoare captate, totul.” DSP realizeaza monitorizarea apei contra cost, pe baza de contract incheiat cu furnizorii de apa, cu agentii economici sau cu primariile, pentru retelele de alimentare cu apa sau fântânile publice.
Descurajati de pretul analizelor
Angajatii laboratorului au observat ca foarte putine persoane private aduc probe de apa din sursele proprii. „Este foarte important sa se cunoasca de catre consumatori calitatea apei, a mai spus Svetlana Stefanescu. Pot sa fie concentratii depasite de nitriti, nitrati, amoniu, cloruri sau o duritate prea mare a apei. Organismul poate fi afectat de acestea. Este bine de stiut si ce duritate are apa, pentru a se lua masuri.” Una dintre cauzele slabei adresabilitati din partea persoanelor fizice este pretul analizelor, stabilit de ministerul Sanatatii. Un examen complet al apei, fizico-chimic si microbiologic, costa in jur de 200 de lei. In aceste conditii, nici chiar toate primariile nu isi respecta obligatia de a monitoriza permanent calitatea apei potabile. Daca au 10 fântâni publice in comuna, trebuie sa lase dintr-un foc 2000 de lei la casieria DSP.
Analize gratuite numai prin programe
Institutia realizeaza, totusi, si analize gratuite, prin programele nationale de sanatate, monitorizând concentratia de nitrati, pentru a se evita aparitia „bolii albastre”, cu potential letal la sugari, dar si consecintele nefaste ale consumului de apa necorespunzatoare de catre gravide. „Cu ani in urma erau grave probleme cu nitratii in multe zone ale judetului, ne-a declarat subinginer Carmen Nechita, de la laboratorul de chimie al DSP. Acolo unde apareau frecvent depasiri mari ale concentratiei permise s-au construit retele de alimentare. Mai apar depasiri din cauza excesului de ingrasaminte chimice in sol, de exemplu, iar noi informam autoritatile sa anunte populatia pentru a nu se consuma apa.”
Recomanda apa de la chiuveta
Specialistii din laboratorul de chimie al DSP dau asigurari ca apa din reteaua de alimentare a Bacaului poate fi consumata. „Din punct de vedere fizico-chimic si microbiologic, apa de la chiuveta este potabila, declara Carmen Nechita. Si noi o bem. Este mai indicata decât apa imbuteliata de firme necunoscute, din diverse surse. Nici consumul zilnic de apa minerala nu este indicat. Apa de la chiuveta are toate elementele necesare organismului. In zilele caniculare, totusi, când transpiram mult, este bine sa bem apa minerala, pentru a recupera mineralele pierdute. In rest, apa din retea este suficienta.” Chiar daca recomanda aceasta apa, specialistii din laborator admit ca sunt si zile in care aceasta este nepotabila. „Când sunt avarii sau alte interventii in sistem si apa este cu turbiditate, bineinteles ca este necorespunzatoare, dar atunci se vede cu ochiul liber ca nu poate fi consumata.” Cei care vor sa vada cât de dura este, de exemplu, apa de la chiuveta, pentru a sti daca trebuie sa adauge un anticalcar la spalat rufele, se pot adresa oricând laboratorului DSP. Aceasta, deoarece in Bacau, in functie de zona, apa este „dura”, catastrofala pentru masina de spalat, pentru filtre si chiar pentru rinichii consumatorilor, sau „moale”. Numai o analiza de laborator poate oferi informatia certa, iar specialistii ne pot recomanda masurile care se impun.
Doina Mincu















