26 aprilie 2024
ActualitateANI i-a descoperit pe "incompatibili" abia la final de mandat: Alesii bacauanilor...

ANI i-a descoperit pe “incompatibili” abia la final de mandat: Alesii bacauanilor traiesc din afaceri cu Primaria

Un raport publicat recent de ANI evidentiaza ca mai multi consilieri locali bacauani s-au aflat in incompatibilitate sau in conflict de interese pe parcursul mandatului 2008 – 2012. Prin intermediul firmelor pe care le controleaza, acestia au derulat contracte de sute de mii de lei cu municipalitatea bacauana. Lista cu incompatibili data publicitatii de ANI numara 78 de alesi locali/judeteni din toata tara. Valoarea totala a beneficiilor obtinute de acestia in baza contractelor publice se ridica la aproximativ 8,5 milioane euro. Din lista ANI fac parte consilierii locali bacauani Ion Rotaru si Ileana Paduraru (PNL), respectiv Mihai Slic (PDL). Numarul acestora este, insa, cu mult mai mare, daca ne gândim ca ANI a verificat doar o mica parte dintre alesii prezenti in cele 41 de consilii judetene si 41 de consilii locale din municipiile resedinta de judet. Cei mai multi consilieri deruleaza, in continuare, afaceri cu institutiile administratiei publice locale prin intermediul unor firme pe care le controleaza prin diferiti interpusi.

ANI i-a descoperit pe alesii incompatibili abia la final de mandat (2008 – 2012). Pe 15 iunie, Agentia a dat publicitatii un raport privitor la modul in care consilierii locali si judeteni au incalcat legislatia ce reglementeaza conflictul de interese sau starea de incompatibilitate. Analizând un esantion extrem de redus de alesi (doar 190 de consilieri locali si judeteni), inspectorii de integritate au stabilit ca 78 dintre acestia s-au aflat in conflict de interese sau in incompatibilitate cu statutul de ales local. Prin intermediul societatilor pe care le detin, acestia au derulat contracte extrem de banoase cu autoritatile administratiei publice locale. Cuantumul beneficiilor patrimoniale obtinute de cei 78 de consilieri locali/judeteni se cifreaza, potrivit estimarilor ANI, la aproximativ 38 de milioane lei (8,51 milioane de euro). Suma este, insa, cu mult mai mare, daca luam in calcul numarul mic de alesi verificati, precum si faptul ca cei mai multi dintre consilieri detin societati prin diversi interpusi, care nu intra sub incidenta constrângerilor legale. Analiza efectuata de ANI a acoperit perioada septembrie 2011 – februarie 2012, una scurta in raport de dimensiunea de 4 ani a mandatului alesilor locali.

Rotaru, Paduraru, Slic – incompatibili



Trei fosti consilieri locali bacauani au incalcat, potrivit analizei ANI, legea. Acestia s-au aflat in incompatibilitate si conflict de interese cu statutul de ales local. Cei trei sunt Ion Rotaru si Ileana Paduraru (ambii de la PNL), respectiv Mihai Slic (PDL).
Slic si-a dat demisia din Consiliul Local la mijlocul lui august 2010, invocând motive personale. El fusese descoperit incompatibil de ANI, in urma unui contract derulat cu municipalitatea bacauana de o firma in care acesta este actionar (Conbac SA).
Conform listei de incompatibili elaborata de ANI, consilierul PNL Ion Rotaru a incheiat 5 contracte cu municipalitatea bacauana si institutii subordonate Consiliului Local din care facea parte. Acestea au vizat servicii de balastare, reparatii, parchetare. Beneficiul patrimonial al contractelor derulate de firmele lui Rotaru a fost estimat de ANI la peste 347.000 lei.

Ileana Paduraru, ales local PNL in mandatul 2008 – 2012, a incheiat un singur contract cu o institutie subordonata Consiliului Local. Contractul public viza pregatirea fizica a unor sportivi si a adus firmei Ilenei Paduraru un beneficiu patrimonial de peste 30.000 lei. Potrivit ANI, Paduraru se afla in conflict de interese penal, dar si in incompatibilitate.
Agentia Nationala de Integritate a stabilit, de asemenea, ca fostul ales local Mihai Slic se face vinovat de fals in declaratii. Acesta s-a aflat – in opinia inspectorilor de integritate – in conflict de interese penal, dar si in incompatibilitate. Prin firmele sale, Slic a incheiat 3 contracte cu Consiliul Local. Beneficiul patrimonial a fost estimat de ANI la peste 138.000 lei.

Praful de pe toba

Fostii alesi locali bacauani indicati de ANI drept incompatibili nu se mai afla pe listele de consilieri ale PNL (USL) si PDL. Daca Mihai Slic si-a dat demisia din Consiliul Local inca de acum 2 ani, Rotaru si Paduraru nu se mai regasesc pe lista de consilieri cu care USL a atacat localele din 10 iunie.
"Descoperirile" facute de ANI reprezinta doar vârful icebergului in materie de nereguli comise in administratia locala bacauana. Perioada supusa analizei ANI (doar jumatate de an, in intervalul sept. 2011 – feb. 2012) nu este de natura a evidentia adevarata amploare pe care a luat-o fenomenul conflictului de interese si al incompatibilitatii in rândul alesilor locali.
Diversi consilieri locali sau judeteani afiliati PNL, dar si altor partide, au derulat, in ultimii ani, contracte de milioane de lei cu municipalitatea bacauana, fara ca activitatea lor sa intre sub lupa ANI. De altfel, raportul prezentat de Agentie atesta ca mediul administratiei este caracterizat prin "lipsa de transparenta a procesului decizional pe plan local".
Conform aceluiasi raport, "s-a ajuns la acceptarea generala de catre opinia publica a ideii ca alesii locali se imbogatesc rapid prin dezvoltarea relatiilor de natura comerciala cu institutiile statului in cadrul carora isi desfasoara activitatea, cu incalcarea prevederilor legale referitoare la regimul juridic al conflictelor de interese si al incompatibilitatilor".

Viorica Marcu, uitata in incompatibilitate un mandat intreg

In martie 2012, ANI a remis publicitatii un comunicat in care dezvaluia ca Viorica Marcu, sefa Directiei Servicii Publice (DSP) din Primaria Bacau, se afla in stare de incompatibilitate. Potrivit constatarilor ANI, Marcu este in incompatibilitate incepând cu data de 3 iulie 2008, ca urmare a detinerii simultane a functiei de consilier judetean in Consiliul Judetean Bacau si a functiei de director al DSP.
"Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani", precizeaza comunicatul ANI privitor la constatarea starii de incompatibilitate a Vioricai Marcu.
Aceasta a contestat in instanta raportul de evaluare elaborat de ANI. Pe 11 mai 2012, Curtea de Apel Bacau a admis, in parte, actiunea formulata de Marcu si a obligat pârâta ANI la plata a 2500 lei cu titlul de cheltuieli de judecata. Decizia Curtii de Apel poate fi atacata cu recurs in 15 zile de la comunicare.

Corneliu Pricope pierde in instanta lupta cu ANI

Un alt incompatibil cu nume in administratia bacauana a fost Corneliu Pricope, presedintele organizatiei municipale a PNL si fost consilier judetean al formatiunii liberale. Desemnat de primarul Romeo Stavarache drept "cel mai bun produs al PNL Bacau", Pricope a fost descoperit incompatibil de inspectorii ANI in mai 2011. Penelistului i-a fost "fatala" perioada petrecuta in structurile de conducere ale Companiei Regionale de Apa Bacau, respectiv 13 martie 2009 – 24 noiembrie 2009. ANI a ajuns la concluzia ca functiile detinute in societate, administrator si membru al Consiliului de Administratie, erau incompatibile cu statutul de consilier judetean. Pricope a demisionat din Consiliul Judetean Bacau si a mutat "razboiul" cu ANI in instantele de judecata, unde penelistul a contestat decizia Agentiei. Potrivit sitului internet al ANI, pe 2 martie 2012, Curtea de Apel Bacau a respins ca nefondata contestatia formulata de Corneliu Pricope. Pe 19 aprilie, acesta a declarat recurs impotriva decizie instantei bacauane.

Pedelistul Chiriac, descoperit incompatibil acum un an

In aprilie 2010, alesul PDL Ioan Chiriac demisiona din Consiliul Local, asupra sa planând mai multe suspiciuni de incompatibilitate. Conform raportului ANI, incepând cu data de 4 iulie 2008, Chiriac s-a aflat in stare de incompatibilitate detinând simultan functia de consilier local si cea de director coordonator al Directiei Agricole. In acelasi timp, Chiriac era director executiv si asociat al firmei Agrozooserv Moldova SRL. Starea de incompatibilitate a fost constatata de ANI pe 9 iunie 2011. Raportul Agentiei a fost atacat in instanta de Ioan Chiriac. Fostul consilier local a obtinut, pe 16 noiembrie 2011, anularea – in parte – a raportului ANI.
Lucian Bogdanel

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri