30 aprilie 2024
ActualitateLucrari scumpe si proaste pe Valea Muntelui / Afaceri pe spatele sinistratilor

Lucrari scumpe si proaste pe Valea Muntelui / Afaceri pe spatele sinistratilor

Apasati de nenorociri, primarii de pe Valea Muntelui i-au atacat la baioneta pe sefii de la judet. Dupa ce li s-a reprosat de catre prefect ca fac declaratii in presa, primarii localitatilor afectate de inundatii au rabufnit. In vizorul lor au intrat pe rand Directia Apelor Siret, Directia de Drumuri Nationale, societatile care au lucrat scump si prost la refacerea digurilor si a drumurilor, o serie de opreatori nationali si nu in ultimul rand guvernele Tariceanu si Nastase.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) s-a intalnit ieri cu primarii din comunele afectate de inundatii. Au fost prezenti prefectul, presedintele CJ, vicepresedintii, sefii de directii. Gabriel Berca, prefect, l-a desemnat pe Dumitru Nada, CJSU, sa gestioneze materialele de constructie destinate refacerii caselor. Urgenta era stabilirea locatiilor in care vor fi depozitate materialele de constructii, deoarece licitatia la Bursa Romana a avut loc ieri. aMomentul plangerii pe umar a trecut, a afirmat prefectul, mustruluindu-i pe primarii care au dat declaratii prezei. Am nevoie de o implicare foarte serioasa din partea dumneavoastra. Va fi foarte dificil.” Au fost alese pentru depozitarea materialelor Bacaul si localitati cu numar mare de case distruse: Gura Vaii, unde vor ajunge 70 de TIR-uri cu ciment, apoi, Asau, Comanesti si Agas. Iritat de reclamatiile primarilor, Gabriel Berca le-a intors reprosurile: aAm cerut 4-5 familii care nu-si pot construi case – batrani, bolnavi -, case pe care sa le facem integral, cu banii de la Expanet. N-am primit nici un nume, nici o propunere!”. aAveti si bani pentru teren?”, a intrebat Toma Spoiala, primarul din Agas, direct vizat de prefect. Gabriel Berca a admis ca, la munte, aterenul e o mare problema”, iar Dragos Benea a atras atentia ca trebuie sa fie situat in zone neinundabile.

Firmele trimise de Directia Apelor Siret au lucrat scump si prost



Toate discutiile s-au concentrat in jurul a doua mari probleme: lipsa de terenuri si inutilitatea repararii drumurilor si podurilor inainte de a fi intarite malurile. Toti au sarit cu critici aspre la adresa Directiei Apelor aSiret” (DAS): ca daca facea lucrari dupa inundatiile de anul trecut, acum n-ar mai fi fost distruse 88 de case, ca n-a trimis utilaje in zona, ca aalege politic” firme care cer 1,4 milioane/ora pe utilaj, in loc de 600.000 lei etc. aE adevarat ca a lucrat si scump si prost, iar pentru asta SGA va raspunde”, a declarat Tudorita Lungu, director DAS. Ea le-a reprosat primarilor ca n-au cerut diguri si in anii trecuti, pe vremea PSD. A venit randul Romtelecom, Electrica, acuzata ca la Stefan cel Mare sunt 8 stalpi cazuti, si Regiei Drumuri Nationale, sectia Bacau. Ultima are doar doua excavatoare si a fost criticata de primarii din Agas, Ardeoani, Asau si de prefect.

Raportul catre Guvern diminueaza dimensiunile dezastrului

Discutia s-a incins si s-a transformat in schimb de reprosuri, din care si fosta si actuala guvernare au iesit sifonate. Dragos Benea i-a rugat pe primari sa nu politizeze discutia, iar Gabriel Berca a atras atentia ca dezastrul din 2005 e mult mai mare: aSunt 3700 de case distruse la nivel national si avem in continuare inundatii. Atat poate face Guvernul in acest moment”. Distantele de reparat sunt mai mari decat in fisa ministerlui, podurile, mai multe. Primarii pareau a fi si iritati si coplesiti. Banii sunt putini, iar inundatiile nu s-au terminat. aEu stiu ca aveti nevoie de mai mult, a declarat Dragos Benea, presedintele CJ. Sunt 400 de miliarde lei si 30 de obiective deschise. Daca astia sunt ultimii bani, e foarte grav”. El a propus ca CJ si Prefectura sa actioneze unitar si mai agresiv in relatia cu Guvernul si sa-si coreleze lucrarile cu DAS, la care Gabriel Berca a adaugat: aViitura nu are culoare politica”.Scris de Silvia PATRASCANU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri