duminică, 28 decembrie 2025

Sarbatoarea traditiilor la Muzeul „Antonescu”

„Cele mai frumoase sate” din judet

Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" a gazduit, ieri, un eveniment absolut special: lansarea oficiala, in judetul Bacau, a ghidului "Cele mai frumoase sate din România", care va circula si in UE. Odata cu el, si imaginea celor trei sate bacauane descrise in ghid: Ciughes, Poiana Sarata si Dofteana. Evenimentul a beneficiat de prezenta lui Charles Flamand, secretarul general al Institutului Francez, care a transmis mesajul Ambasadei Frantei, si a lui Nicolae Marghiol, presedintele Asociatiei "Cele mai frumoase sate din România". Din partea CJ Bacau, partener in proiect, au participat Dragos Benea, presedinte, si Dumitru Braneanu, vicepresedinte. Au fost, prezenti, de asemenea, directorii institutiilor care au legatura cu dezvoltarea rurala si agroturismul, primari, profesori, elevi si mesteri populari. Acest ghid, care este o premiera pentru România, a fost realizat de Asociatia "Cele mai frumoase sate din România". Manifestarea a fost deschisa de Dumitru Braneanu, care a vorbit despre "rolul acestui ghid in promovarea satului românesc" si despre viitorul acestui proiect, aflat abia la inceput. Charles Flamand a afirmat ca prezenta sa, aici, e fireasca deoarece "Ambasada Frantei a sustinut de la inceput asociatia", realizata, de altfel, dupa un model francez. Mai mult, crede ca aceasta colaborare va fi una de durata. "Am venit prima oara in România in mai 2006. Intâi am vazut Bucurestiul, apoi am fost la tara. Pot spune ca m-am indragostit de România. Ma simt foarte bine aici", a marturisit Charles Flamand.

Alivenci si cârnati de pastrav



Dupa discursuri a urmat vizionarea expozitiei. Taranii din Brusturoasa au adus brânza in custiuc, alivenci, zacusca, dulceturi, masti si blanite de jivine, de la Poduri a venit un mester care lucreaza icoane in cupru, iar din Ghimes au ajuns, la muzeu, covoare de lâna si pulovere, dar si o multime de delicatese: salam de vita facut acasa, toba, cas, telemea, fursecuri cu jumari, minciunele, alivenci, telemea, urda, cârnati, tuica de mere. Pe lânga acestea, mesterii au adus vioara si o gorduna, vechi instrument inrudit cu contrabasul, din care le-au cântat invitatilor. Comuna Agas a fost prezenta cu zece sortimente de brânza, iar Palanca-Ciughes, cu dulciuri: cârtasei, prajitura "Paunel", "Cuib de viespi", papanasi cu brânza si smântâna, cozonac, lipii. Iar alaturi, pastrav afumat, pate de pastrav, zacusca de ardei si pastrav. "Am avut si cârnati de pastrav, dar s-au terminat, caci am fost si la Bucuresti", a precizat tânara din Palanca. Dupa vizionarea obiectelor de arta si degustarea celor culinare, a urmat un spectacol artistic oferit de Ansamblul "Busuiocul" si seminarul "Cele bune sa se adune", in care au fost promovate proiectele din Bacau si judetele vecine.
Silvia Patrascanu



spot_img