duminică, 28 decembrie 2025

Atentie la Salmonella

Boala mâinilor murdare sau Salmonella este una din bolile care apare mai frecvent odata cu incalzirea vremii. In anotimpurile calde pot aparea chiar focare de infectie, deoarece caldura favorizeaza inmultirea microorganismelor responsabile pentru aparitia acestei afectiuni. Se poate contacta aceasta boala prin consumarea alimentelor contaminate sau poate fi gasita in fecalele animalelor de companie. Carnea de vita, pasare, laptele si ouale sunt cel mai frecvent infectate cu Salmonella. Mâncarea infestata de obicei arata si miroase normal. Episoadele diareice, varsaturile si febra sunt simptome ale acestei boli si se maniesta la o zi dupa contactarea ei. Pentru a preveni toxiinfectiile alimentare generate de Salmonella este necesar sa pastram curatenia, sa ne spalam frecvent pe mâini, sa igienizam ustensilele de bucatarie, sa separam alimentele si sa fim atenti in special la carnea cruda – cum o depozitam, dar si cum o gatim. "Recomandam consumatorilor sa achizitioneze produse alimentare numai din unitati autorizate. Consumatorii nu trebuie sa cumpere produse care nu sunt etichetate sau prezinta semne de alterare. Cei care cumpara din spatii improvizate se expun riscului imbolnavirii", a explicat dr. Gheorghita Vlad, purtator de cuvânt al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bacau.
A. Gavrila



spot_img