27 aprilie 2024
CulturăParintele "Enciclopediei" bacauane

Parintele “Enciclopediei” bacauane


In memoriam

Doua sunt dimensiunile personalitatii lui Emilian Drehuta (2 mart. 1931, Bainet, jud. Suceava – 5 aug. 2011, Bacau): cea de specialist si diriguitor în domeniul finantelor publice si, respectiv, cea de editor si memorialist. Primei preocupari i-a dedicat nu numai energia unui profesionist de înalta tinuta, ci si lucrari valoroase, tiparite începand cu anul 1991. De memorialistica s-a atasat din anul 2000, cand a publicat „Anotimpurile mele“, urmata de „Dupa 45 de ani“ (2001), „Oameni sub vremi la Bainet“ (2003) si „Dupa 70 de ani. Eseuri“ (2008), în colaborare.
Daca lucrarile de contabilitate pot fi judecate ca o prelungire a îndeletnicirii de finantist, iar cele de literatura drept îndatoriri fata de propria memorie, „Enciclopedia judetului Bacau“ ramane în istoriografia locurilor si cea nationala ca o contributie extrem de valoroasa prin bogatia de informatie si prin calitatea discursului. Emilian Drehuta a fost initiatorul, autorul si coordonatorul acestei impresionante lucrari. Cu o competenta rar întalnita, cu diplomatia proprie înteleptilor, cu fermitatea celui ce si-a asumat dulcea povara a unui proiect de anvergura, a izbutit sa tipareasca o prima versiune la Editura „Agora“ (înfiintata de el, prin organizatia Bacau a Societatii pentru Cultura si Literatura Romana în Bucovina – 1991), urmata de editia a II-a, din 2008, revazuta si adaugita. A stiut sa-si apropie oameni exponentiali în domeniile investigate: istorici, medici, economisti, filologi, ziaristi, muzicologi, arhivisti, cu care a alcatuit un colectiv puternic, de autoritate în compartimentele respective. Sala de sedinte a Arhivelor Nationale – Serviciul Judetean Bacau a devenit locul de întalnire a grupului de lucru, prilej cu care se raporta stadiul redactarii, dar mai ales se comenta furtunos continutul articolelor. Receptiv la observatii, cu un tact de invidiat, dar si cu hotararea celui ce are o misiune dificila, Emilian Drehuta reusea sa coaguleze fortele si nu sa le risipeasca, asa încat cele peste 670 de pagini au vazut lumina tiparului la termenul stabilit. Cu aceeasi bunavointa a acceptat si sugestiile venite dupa aparitia lucrarii. A fost de acord ca modalitatea corecta de citare a informatiei de catre cercetatori este aceasta: Alexandru Artimon, Targu-Trotus, în „Enciclopedia judetului Bacau“ (coord., Emilian Drehuta), Editia a II-a, Bacau, Editura „Agora“, 2008, p. 322.
Riscurile unei asemenea întreprinderi sunt evidente: cifrele se primenesc de la o zi la alta, personalitatile îsi adauga carate într-o dinamica uluitoare, contururile administrative se modifica si ele, asa încat „o enciclopedie trebuie periodic înnoita“ (Em. Drehuta, Prefata). Coordonatorul din 2008, azi o amintire scumpa, ne atentioneaza ca „responsabilitatea reactualizarii acestei enciclopedii va reveni generatiilor viitoare, carora cei de azi le acorda întregul credit“.
Se va încumeta cineva sa o faca în urmatorii ani?
Ioan Danila

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri