Dupa 12 ani de munca in Italia, Ion, 32 de ani, din Bacau, si-a luat bilet de tren pentru Timisoara si paraseste peninsula. Prietena sa a plecat cu ceva vreme inainte. Un reportaj al ziarului italian La Stampa povesteste drama imigrantilor care, din cauza crizei, se decid sa se intoarca in tara.

Dacă îl întrebi pe Ion când a sosit, spune “octombrie 2001” aproape fără a se gândi, și își amintește totul bine: că avea prieteni la Torino, că a dat anunț în ziar pentru că se gândea să lucreze ca instalator și că l-a sunat un domn sicilian. Își amintește că a obținut imediat mai mult decât ceea ce cerea – scrie ziarul italian citat de Gazeta Romaneasca.

Însă Ion (în Italia i se spune Giovanni), 32 de ani, care a plecat din Bacău când avea 20 de ani, astăzi are doar un bilet spre Timișoara, în trenul plin pe jumătate în care i-a întâlnit pe reporterii ziarului “La Stampa”, care scriu: «Ion duce în România o bucățică din viața noastră. Pentru că îl ascultăm și noi povestindu-și înfrângerea, și alții la fel ca el, loviți de criza economică la fel cum suntem și noi, privați de o siguranță – chiar și de o bucurie – pe care nu știam să o prețuim.»

Ion merge la Timisoara pentru ca acolo il asteapta iubita lui, care a lucrat doi ani ca barman in Torino. Nu a reusit sa-si faca acte si s-a intors in tara. La Timisoara si-a gasit repede de munca. La Stampa scrie ca si Ion a gasit un serviciu, la un alt roman care a plecat din Italia si si-a deschis o afacere.

A ales un loc de muncă de subordonat la o întreprindere care face utilaje industriale, deschisă de cineva care a lucrat și el în Italia în anii de aur. Însă Ion suferă pentru că este nevoit să plece din Italia. “Nu e chiar așa simplu.” Ion amintește aproape fără a se opri toate locurile de muncă unde îl chemau să lucreze – “numai la Napoli, la Bari și în Sardegna nu am fost” – , pentru că dacă cineva era bun în munca sa, avea o mulțime de oportunități. De aceea vorbește despre toți patronii săi italieni ca despre niște amici. Criza i-a afectat mai întâi pe ei și apoi și pe el.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Din pacate criza a afectat pe toti,nu e usor sa o iei din nou de la capat,sa lasi o viata pentru o alta.Doar ca asta nu e o infrangere,ci reintoarcerea la vatra.

LĂSAȚI UN MESAJ