Obtinerea unor recolte mai bune de cereale in acest an determina societatile de profil sa mentina pretul carnii si a produselor din carne la acelasi nivel. Si asta pentru ca producatorii sunt optimisti in ceea ce priveste obtinerea de furaje concentrate la costuri cat mai mici, mai ales ca nu vor avea nevoie sa apeleze si la importuri, in acest sens. Daca in ultimii ani, crescatorii de animale si producatorii de carne se confruntau cu o crestere a preturilor la furaje, din cauza secetei prelungite, in 2008 vestile sunt mult mai bune. Intreaga suprafata agricola a judetului nu a mai fost afectata in acest an de lipsa de precipitatii. Se pare ca ploile care au cazut au avut un efect pozitiv asupra starii de vegetatie a culturilor de peste an, atat a celor din primavara, cat, mai ales, a celor din toamna. De aceea, la cereale, la grau, soia, rapita, orz, porumb si floarea soarelui s-au obtinut productii bune, lucru ce se va reflecta, in mod favorabil, si in costurile de productie ale societatilor de profil. „Fata de dificultatile foarme mari pe care le-am avut anul trecut in aprovizionarea cu cereale si furaje proteice, explica unul dintre cei mai mari producatori de carne din tara, pentru obtinerea productiei de nutreturi concentrate, in acest an, ca urmare a unei recolte mai bune reusim sa aprovizionam la preturi normale, as mentiona eu, atat cantitatile de grau, de orz, cat si de porumb, pentru ca sa limitam transferurile de la judetele indepartate de Bacau sau importurile de cereale care grevau foarte mult costurile de productie.” In acest context al economiei judetului, se vor limita si transporturle de cereale din alte zone ale tarii, dar si importurile ce se faceau la preturi de specula. Daca in alti ani aprovizionarea de grau, orz si porumb, necesare pentru obtinerea de furaje concentrate, se facea la preturi imposibil de suportat de catre producatorii interni, in acest an situatia s-a schimbat radical. Obtinerea unor culturi autohtone mai bune, le da sperante producatorilor din domeniu ca vor avea posibilitatea sa mentina actualele preturi la carnea si produsele din carne oferite pietei. „Este absolut evident ca daca reusim sa obtinem furaje mai ieftine, mai spune specialistul in domeniu, vom obtine costuri mai reduse la carnea si produsele din carne, costuri care ne vor determina sa mentinem actualele preturi de vanzare si in perioada urmatoare.” Nu este exclus insa ca preturile sa creasca totusi, dar nu foarte mult, din cauza scumpirii utilitatilor si combustibililor, ce se preconizeaza a fi in lunile urmatoare. Doar ca aceste costuri suplimentare nu mai depind in mod direct de activitatea de productie a marilor producatori de carne si produse din carne. Pentru a preveni un declin, acestia deja au facut demersurile necesare de obtinere a subventiilor de la stat, astfel incat consumatorii sa nu suporte in mod direct cresterile ce se vor inregistra in acest sens.Scris de R. Neagu















