29 martie 2024
OpiniiEditorialVârcolaci în buzunare

Vârcolaci în buzunare

Anul 2022 va semăna foarte mult cu 2021, cred observatorii fenomenului economic de la noi. Anul trecut viața ne-a fost afectată cel mai mult de inflație, care în acest an va fi de aproape 8%, dar real se va duce probabil spre 10%, datorită plafoanelor la consumul de energie tot mai scumpă. Iar salariații vor cere și în acest an creșteri salariale, care să acopere majorarea prețurilor. Suntem într-o buclă inflaționistă.

Am avut o perioadă în care inflația era uriașă și nici atunci nu ne-a fost ușor să o aducem la cote suportabile. Ne-a luat 10-12 ani pentru aceasta și perioada a fost urmată de altele în care inflația a scos capul amenințător. Abia după ce am intrat în Uniunea Europeană au fost puse în practică anumite reguli și am pornit pe un făgaș al normalității. Pentru anul trecut BNR și-a propus o inflație de 2,5%, dar aceasta a ajuns, iată, la 7,9%. Și ar fi ajuns și la mai mult dacă nu erau luate măsuri de plafonare la prețurile energiei și se ajungea la aproape 10%. Comentatorii fenomenului cred că soluția ar fi ca BNR să mărească dobânda de politică monetară.

Avem deja și un deficit comercial în creștere, care a ajuns la 23 de milioane de euro. Iar deficitul bugetar este de 7-8% și nu se știe cât l-ar putea reduce celebrul de acum PNRR. Din 2019 încoace suntem mereu în deficit excesiv, trecem peste plafonul stabilit de UE de 3%. Norocul e că UE ne mai păsuiește, pentru că nu suntem singura țară într-o astfel de situație. Problema e că statul se gândește mereu la împrumuturi și mai puțin la excedent bugetar, de care nu am auzit cam de 20 de ani.

La acestea se mai adaugă și instabilitatea politică internă, dar și externă, iar pentru susținerea monedei naționale BNR va fi obligată să majoreze dobânzile, care vor duce la creșterea ratelor la credite.

Anul trecut economia României a crescut spectaculos în primele două trimestre, cum a crescut și piața de capital. Dar din trimestrul al treilea au răbufnit tendințele negative.
Perspectiva economică a acestui an sperie oamenii de afaceri, mai ales pe cei cu întreprinderi mici și mijlocii, dintre care unele vor dispărea, iar economia noastră se bazează cam 80% pe asemenea IMM-uri.
Așadar, sunt semne că bruma de bani din buzunare ar putea scădea, mâncată parcă de un soi de vârcolaci financiari.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri